Nu i veckan drar rapportperioden igång på allvar och som vanligt kommer du kunna följa det jag tycker är viktigast här på bloggen. Precis som i juli så är Nordea först ut med att visa sina siffror redan nu på torsdag som för övrigt blir veckans tyngsta rapportdag. När vi kikar på värderingen för storbankerna så sticker Handelsbanken ut med lägst värdering.
Precis som vanligt är jag väldigt taggad inför rapportfloden som nu sveper över oss. Det känns som att många bolag lovordat en vändning nu i andra halvåret 2024 och visar man inte prov på en sådan vändning så kommer röda siffror visa sig vare sig vi vill det eller inte.
Jag själv ser mest rapportperioden som ett läge att plocka in extra aktier i det som får oförtjänt mycket stryk. Dessutom är det alltid en spänning i vardagen utan att behöva lägga pengar på Trisslotter från giriga Svenska Spel.
Då rapporterar bankerna:
- Nordea – 17 okt
- Handelsbanken – 23 okt
- Swedbank – 23 okt
- SEB – 24 okt
Riksbanken har hitintills sänkt styrräntan från 4% till 3,25%, men fler sänkningar står utanför dörren och knackar på, ivriga att få lika in i stugvärmen. Att räntorna sänks kommer troligtvis påverka bankerna negativt då det viktiga räntenettot blir mindre. Räntenetto visar skillnaden i en banks kostnader för att finansiera sina lån och de ränteintäkter som den får via utlåningen
Om vi kikar på analytikernas prognoser så är det Swedbank som kommer tappa mest i räntenetto jämfört med samma period förra året. Minst smärtsamt spås det bli för Nordea. Dock är det hos Nordea som kreditförlusterna väntas öka mest. Återigen är det här enbart en prognos och ingenting annat.
Att bankerna bör prestera sämre har redan marknaden räknat ut och totalavkastningen för bank har varit sämre än börsens dryga 30%. Sämst har det gått för Nordea och bästa utvecklingen står SEB för (26% inklusive utdelning).
Som du säkert vet äger jag enbart en bank idag och det är banken med bäst utdelningshistorik om du frågar mig, d.v.s. Handelsbanken. När jag gjorde min jämförelse av bankerna förra året stod det däremot klart att SEB blev vinnaren:
Om jag inte redan gift mig med Handelsbanken utan skulle stå helt utan tidigare innehav så är nog chansen stor att jag hade köpt SEB idag. Bank generellt tycker jag inte att du ska ha mycket vikt i om du är ung och verkligen har många år kvar som investerare. Frågan är om man överhuvudtaget ska ha mycket vikt.
SEB är å andra sidan den bank som är värderad högst inför kommande rapportsäsong om vi tittar på P/B talet. P/B-talet används främst inom vissa specifika branscher där företagen äger mycket tillgångar och där platsar bank väl in. P/B-talet ger en bra indikation på hur mycket eget kapital ett företag har i förhållande till aktiepriset.
Bank | P/B |
---|---|
Handelsbanken | 1,1 |
Swedbank | 1,2 |
Nordea | 1,3 |
SEB | 1,5 |
Jag har köpt lite mer Handelsbanken under månaden men det har inte blivit några stora summor. Bank kommer dock alltid vara populära bland utdelningsinvesterare men som jag sagt någon gång tidigare är det kanske mer intressant att kika på Kanadensiska banker där du enligt mig får det bästa av det bästa.
Nej, alla borde ha små poster i alla bankerna med lågt GAV och bara inkassera utdelningarna över tid. Köp inga nya aktier utan full position tidigt och behåll länge!
Ska man ha i alla banker så blir det några innehav 😉
Jag har för tillfället SEB och Handelsbanken i mina portföljer antingen för att göra en vinst och sälja aktierna innan utdelningen till våren eller så behåller jag aktierna och tar emot utdelningen istället.Jag gifter mig aldrig med en aktie eller värdepapper utan de är enbart till för att tjäna pengar på.Kanadensiska banker bevakar jag men jag har ännu inget innehav i någon Kanadensisk bank då det är billigare att köpa och sälja svenska aktier än utländska aktier.Mvh Peter Jansson
Har exakt samma Banker.
Som debattunderlag kommer här sammanställningen på ett gäng kanadensiska banker (har endast sammanställt siffrorna från Yahoo finance och har inte gjort någon värdering av siffrorna och kan dessutom ha skrivit fel): Canadian Imperial Bank of Commerce (CM.TO) P/E (TTM) 12.14 P/B 1.51 Royal Bank of Canada (RY.TO) P/E (TTM) 15.03 P/B 2.09 Bank of Montreal (BMO.TO) P/E (TTM) 14.66 P/B 1.16 The Bank of Nova Scotia (BNS.TO) P/E (TTM) 12.60 P/B 1.22 The Toronto-Dominion Bank (TD.TO) P/E (TTM) 18.17 P/B 1.36 Utifrån siffrorna ovan tycker jag att bankerna i KtMs lista ser klart attraktivt värderade ut. Dessutom slipper man valutaväxlingsavgifter… Läs mer »
Wow vilken sammanställning. Tack för den! Absolut, glöm dock inte vad som faktiskt hände under Pandemin där ECB lade näsan i blöt och begränsade bankernas förmåga att dela ut. Här klarade sig övriga banker bättre och jag tycker att bankerna själva ska få ta beslut över vad man faktiskt delar ut och inte
Har själv Swedbank och Nordea relativt lika investerad i båda. Även om många hävdar att räntesänkningar redan är inprisat, tror jag personligen att samtliga banker kommer gå ner något från dagens nivåer och därefter återgå till lite mer normalitet efter räntefesten är över. Ska bli väldigt intressant att se rapporterna, och triggerhanen är spänd. Det går alltid upp och ner, men just svenska bankerna ser jag ingen som helst risk med på lång sikt.
Du kan mycket väl ha rätt. Många kanske prisat in att det kommer gå sämre för banker än vad det faktiskt kommer göra, precis som man kanske prisade in att det skulle gå bättre snabbare för bankerna när väl räntorna började höjas
Har länge gått o tänkt på att ta in gammelbank, men valt att göra Xact Norden högutdelande till ett av mina största innehav istället. på så sätt får man exponering emot flera banker i norden (DNB, Nordea, swedbank, danske bank, sydbank) utöver det man får i Investor och Industrivärden som båda är i min portfölj där man får exponering emot handelsbanken + SEB. Enda bankaktierna jag äger just nu är Bank of Nova Scotia + Avanza Bank för ytterligare exponering utomlands och nätmäklare/bank.