Frågan jag dock ställt mig under en tid är, vilken storbank är den bästa att äga som investerare? Vilken bank har givit sina investerare mest valuta för sina surt förvärvade pengar? Vilken Svensk storbank är det som egentligen landar på förstaplats?

Det fanns en tid då jag ägde samtliga storbanker i portföljen. Den tiden är nu förbi och i dagsläget äger jag enbart Handelsbanken som i år levererar en fantastisk utdelning till sina investerare.

Givetvis finns det mängder av parametrar vi kan väva in när det kommer till att utse den ”bästa” banken att äga.

  • Vilken har bäst utdelningshistorik?
  • Vilken har bäst kundnöjdhet?
  • Vilken är lägst värderad utifrån P/B?
  • Vilken bank har kommit längst i digitaliseringen?
  • Hur väl har man förvaltat investerbart kapital?

Listan kan göras oändlig i stort sett. Därför har jag valt att utgå från en punkt som är så simpel, men ändå ack så viktig enligt mig.

Vilken av bankerna har givit investerarna mest avkastning på deras kapital historiskt?

Anledningen att jag valt just den punkten är för att det är ett bra mått på kvalité, speciellt med tanke på att våra banker funnits under otroligt lång tid. Det här är också en fråga som jag länge funderat över men aldrig riktigt tagit mig tid att analysera då hela processen kräver en del arbete.

 

Samtliga banker har sina egna verktyg där du på ett eller annat vis kan få reda på deras totalavkastning under specifika perioder. Som jag beskrivit tidigare är det här inte solklart hur man räknar ut. Jag har gått igenom alla bankernas Investor Relations sidor och skrapat ihop samt sammanställt informationen.

Problemet är att alla banker inte visar historik som sträcker sig ända tillbaka till deras notering. Sämst av alla är Nordea som enbart har historik tillbaka till 2002, trots att noteringen var 1995. Därigenom har jag valt 2002 som ett sorts startdatum för samtliga banker. Helst hade jag givetvis velat gå ännu längre tillbaka.

Jag går först igenom vad jag hittat kortfattat, men längre ner hittar du den sammanställda statistiken samt vinnaren

 

Handelsbanken totalavkastning

Handelsbanken är faktiskt den bank som rapporterar sin prestation längst tillbaka i tiden. Allt sedan 1987 har Handelsbanken levererat en totalavkastning på 6 543%. Det motsvarar 11,91% årligen och historiskt har Stockholmsbörsen presterat ca 9% årligen.

Den absolut största delen har då kommit från en hög kontinuerlig utdelning som återinvesterats och bidragit till nya aktier att äga.

Handelsbanken är den storbank som jag ägt allra längst och den enda som fortfarande finns kvar i portföljen. Deras utdelningshistorik är enorm och det här är helt klart en av Stockholmsbörsens finaste högutdelare. Utdelningen för egen del växer så det knakar.

Glöm inte att byta Handelsbankens A och B när det finns läge.

 

 

Swedbank totalavkastning

De flesta bankerna hade det riktigt tufft under finanskrisen 2008 men är det en bank där svetten rann extra mycket så är det Swedbank. Såhär skriver SvD:

Under finanskrisen 2008 hade Swedbank för lite pengar. Aktie­ägarna fick i två omgångar ställa upp med sammanlagt 27 miljarder kronor för att rädda banken. Samtidigt gick banken in i det statliga garantiprogrammet för att få tillgång till lån för att finansiera verksamheten

Banken har dock repat sig bra sedan dess och Swedbanks totalvkastning de senaste 10 åren har varit 135%. Det är den näst bästa totalavkastningen bland våra storbanker under just den tidsperioden.

Jag ägde tidigare Swedbank i portföljen men efter all skit de orsakade i samband med min mammas sjukdom så valde jag att sälja alla aktier och aldrig någonsin titta mot det här caset igen. Banken har trampat tillräckligt i klaveret enligt mig. Hela fallet med Birgitte Bonnesen förstärker mina tankar.

 

 

Nordea totalavkastning

Nordea gjorde kanske det rätta och flyttade sitt huvudkontor från Sveriges politik in till grannlandet Finland. De sista 10 åren har Nordea haft en totalavkastning på 135% och är en av de banker som gått allra bäst nu när räntan höjdes i snabb takt 2022.

 

SEB totalavkastning

SEB är den bank som jag ser allra mest i köprekommendationer och ska jag själv bedöma läget så är det nog SEB som lyckas allra bäst med sin verksamhet här och nu. Man har gjort bra val de sista 10 åren och det har resulterat i en riktigt fin totalavkastning på 189%. Den siffran är dessutom den bästa bland alla storbanker.

 

Bästa banken att äga

Om vi då ska sammanställa mina ord ovan så är det rätt så jämt mellan storbankerna ifall vi jämför historisk prestation. Det finns en bank som tappar jämfört med andra och det är Swedbank.

Här är en tabell som visar siffrorna:

Sedan 2002 och framåt 10 år
Swedbank 383% 135%
Nordea 663% 113%
Handelsbanken 710% 105%
SEB 778% 189%

 

Då jag själv tycker om att kika på CAGR så har jag även valt att inkludera dessa siffror. CAGR mäter investeringens tillväxt under antagandet av en konstant tillväxttakt baserat på en årlig bas. Med enkelhet brukar jag kalla det för årlig genomsnittlig tillväxttakt. Du kan alltid använda min kalkylator för att omvandla en totalavkastning till CAGR.

 

CAGR – Sedan 2002 och framåt CAGR – 10 år
Swedbank 7,42% 8,92%
Nordea 9,68% 7,85%
Handelsbanken 9,98% 7,44%
SEB 10,38% 11,20%

 

Ska jag då utse en vinnare så är det SEB. Det här är också den bank som jag tycker är mest intressant näst efter Handelsbanken. Varför jag valt Handelsbanken före alla andra är med tanke på deras prestation rent utdelningsmässigt men även där är SEB inte en dålig pjäs.

Kanske har jag gift mig med Handelsbanken, och troligtvis hade valet landat på SEB ifall jag varit en helt ny investerare som skulle göra ett val bland alla banker jag jämfört här ovan.

Bland mina läsare är det idag många som äger någon bank men många äger även flera i portföljen. Här är resultatet från en gammal röstning jag hade

26
0
Kommentera gärna :)x
()
x