Frågan jag dock ställt mig under en tid är, vilken storbank är den bästa att äga som investerare? Vilken bank har givit sina investerare mest valuta för sina surt förvärvade pengar? Vilken Svensk storbank är det som egentligen landar på förstaplats?
Det fanns en tid då jag ägde samtliga storbanker i portföljen. Den tiden är nu förbi och i dagsläget äger jag enbart Handelsbanken som i år levererar en fantastisk utdelning till sina investerare.
Givetvis finns det mängder av parametrar vi kan väva in när det kommer till att utse den ”bästa” banken att äga.
- Vilken har bäst utdelningshistorik?
- Vilken har bäst kundnöjdhet?
- Vilken är lägst värderad utifrån P/B?
- Vilken bank har kommit längst i digitaliseringen?
- Hur väl har man förvaltat investerbart kapital?
Listan kan göras oändlig i stort sett. Därför har jag valt att utgå från en punkt som är så simpel, men ändå ack så viktig enligt mig.
Vilken av bankerna har givit investerarna mest avkastning på deras kapital historiskt?
Anledningen att jag valt just den punkten är för att det är ett bra mått på kvalité, speciellt med tanke på att våra banker funnits under otroligt lång tid. Det här är också en fråga som jag länge funderat över men aldrig riktigt tagit mig tid att analysera då hela processen kräver en del arbete.
Samtliga banker har sina egna verktyg där du på ett eller annat vis kan få reda på deras totalavkastning under specifika perioder. Som jag beskrivit tidigare är det här inte solklart hur man räknar ut. Jag har gått igenom alla bankernas Investor Relations sidor och skrapat ihop samt sammanställt informationen.
Problemet är att alla banker inte visar historik som sträcker sig ända tillbaka till deras notering. Sämst av alla är Nordea som enbart har historik tillbaka till 2002, trots att noteringen var 1995. Därigenom har jag valt 2002 som ett sorts startdatum för samtliga banker. Helst hade jag givetvis velat gå ännu längre tillbaka.
Jag går först igenom vad jag hittat kortfattat, men längre ner hittar du den sammanställda statistiken samt vinnaren
Handelsbanken totalavkastning
Handelsbanken är faktiskt den bank som rapporterar sin prestation längst tillbaka i tiden. Allt sedan 1987 har Handelsbanken levererat en totalavkastning på 6 543%. Det motsvarar 11,91% årligen och historiskt har Stockholmsbörsen presterat ca 9% årligen.
Den absolut största delen har då kommit från en hög kontinuerlig utdelning som återinvesterats och bidragit till nya aktier att äga.
Handelsbanken är den storbank som jag ägt allra längst och den enda som fortfarande finns kvar i portföljen. Deras utdelningshistorik är enorm och det här är helt klart en av Stockholmsbörsens finaste högutdelare. Utdelningen för egen del växer så det knakar.
Glöm inte att byta Handelsbankens A och B när det finns läge.
Swedbank totalavkastning
De flesta bankerna hade det riktigt tufft under finanskrisen 2008 men är det en bank där svetten rann extra mycket så är det Swedbank. Såhär skriver SvD:
Under finanskrisen 2008 hade Swedbank för lite pengar. Aktieägarna fick i två omgångar ställa upp med sammanlagt 27 miljarder kronor för att rädda banken. Samtidigt gick banken in i det statliga garantiprogrammet för att få tillgång till lån för att finansiera verksamheten
Banken har dock repat sig bra sedan dess och Swedbanks totalvkastning de senaste 10 åren har varit 135%. Det är den näst bästa totalavkastningen bland våra storbanker under just den tidsperioden.
Jag ägde tidigare Swedbank i portföljen men efter all skit de orsakade i samband med min mammas sjukdom så valde jag att sälja alla aktier och aldrig någonsin titta mot det här caset igen. Banken har trampat tillräckligt i klaveret enligt mig. Hela fallet med Birgitte Bonnesen förstärker mina tankar.
Nordea totalavkastning
Nordea gjorde kanske det rätta och flyttade sitt huvudkontor från Sveriges politik in till grannlandet Finland. De sista 10 åren har Nordea haft en totalavkastning på 135% och är en av de banker som gått allra bäst nu när räntan höjdes i snabb takt 2022.
SEB totalavkastning
SEB är den bank som jag ser allra mest i köprekommendationer och ska jag själv bedöma läget så är det nog SEB som lyckas allra bäst med sin verksamhet här och nu. Man har gjort bra val de sista 10 åren och det har resulterat i en riktigt fin totalavkastning på 189%. Den siffran är dessutom den bästa bland alla storbanker.
Bästa banken att äga
Om vi då ska sammanställa mina ord ovan så är det rätt så jämt mellan storbankerna ifall vi jämför historisk prestation. Det finns en bank som tappar jämfört med andra och det är Swedbank.
Här är en tabell som visar siffrorna:
Sedan 2002 och framåt | 10 år | |
---|---|---|
Swedbank | 383% | 135% |
Nordea | 663% | 113% |
Handelsbanken | 710% | 105% |
SEB | 778% | 189% |
Då jag själv tycker om att kika på CAGR så har jag även valt att inkludera dessa siffror. CAGR mäter investeringens tillväxt under antagandet av en konstant tillväxttakt baserat på en årlig bas. Med enkelhet brukar jag kalla det för årlig genomsnittlig tillväxttakt. Du kan alltid använda min kalkylator för att omvandla en totalavkastning till CAGR.
CAGR – Sedan 2002 och framåt | CAGR – 10 år | |
---|---|---|
Swedbank | 7,42% | 8,92% |
Nordea | 9,68% | 7,85% |
Handelsbanken | 9,98% | 7,44% |
SEB | 10,38% | 11,20% |
Ska jag då utse en vinnare så är det SEB. Det här är också den bank som jag tycker är mest intressant näst efter Handelsbanken. Varför jag valt Handelsbanken före alla andra är med tanke på deras prestation rent utdelningsmässigt men även där är SEB inte en dålig pjäs.
Kanske har jag gift mig med Handelsbanken, och troligtvis hade valet landat på SEB ifall jag varit en helt ny investerare som skulle göra ett val bland alla banker jag jämfört här ovan.
Bland mina läsare är det idag många som äger någon bank men många äger även flera i portföljen. Här är resultatet från en gammal röstning jag hade
Jag köpte Swedbank för 80.000 kr samma dag som de annonserade ut årets utdelning. Sedan dess har värdet ökat med 11.000 kr och jag fick ungefär 6.000 kr i utdelning. Jag lär nog behålla de aktierna, men köper andra banker i framtiden.
Det var en rejäl affär. Har nog aldrig handlat för 80k vid ett och enskilt tillfälle 🙂 Swedbank är nog en bättre bank efter det att Bonneson lämnat dörrarna.
Tack för kommentaren Håkan!
Jag känner mig gammal, men alla dessa banker har ju helt bytt inriktning under min livstid. SEB – Wallenbergarnas ”egna” bank. Banken för stockholmare och andra fisförnäma och lättlurade. Ursprungligen Stockholms Enskilda Bank. Slogs ihop med lite andra banker innan min livstid, och hette sedan Skandinaviska Enskilda Banken under min barn- och ungdom. De fick starka kopplingar till TryggHansa någon gång på 90-talet. Varit inblandade i många fula affärer, och Wallenbergarna har alltid använt banken som sin privata kassakista. Bl.a. hjälpte de nazister under och efter andra världskriget (trots att större delen av Wallenbergarna hade judiskt påbrå). Nordea – Postbanken.… Läs mer »
Bra inlägg! Jag äger SHB och Swedbank. Har ökat i båda men mest i SHB. Det är ett av mina största innehav.
Fint att ha lite bank i portföljen. Skönt att de som suttit på bnakaktier länge nu fått lite valuta för sina investeringar. Aktierna har gått riktigt bra och toppat tårtan med riktigt fin utdelning dessutom
Själv äger jag alla banker i listan och några till. Alla böra lära sig lite makroekonomi och om hur ny valuta skapas (genom nya lån via privata banker bla). I och med finanskrisen räddades nästan alla världens privata banker genom centralbankerna och nytryckta digitala biljoner och dom är ”för stora att falla” så det är poker med öppna kort att äga bank nu (sammanslagning / uppköp och inställd utdelning är det som kan hända och då kommer jag köpa mer bankaktier till reapris). Priset betalar skattebetalarna till stor genom den dolda skatten (inflation). Först ökar penningmängden sedan följer priserna med… Läs mer »
”Kan man inte besegra så är det bättra att äga.”
Fantastiskt fint sagt måste jag säga 🙂
Hade en kollega som berättade att han satsade och köpte Swedbank när det brann som mest där, med just den teorin att bankerna borde räddas. Så är det givetvis inte för alla bolag. Se exempelvis på SAS.
Att det inte finns statistik för de andra bankerna från 1980-talet beror på bankkrisen 1990-1993. Alla utom SHB behövde räddas av staten genom kreditgarantier i första skedet. Nordea är en återfödelse av ”konkursade” Nordbanken, som staten fick ta hand om och rekonstruera, SEB var nere på låga ental i Kurs och räddades av en stor nyemission av Wallenbergarna om jag inte missminner mig. Den enda som klarade sig något sånär själv var SHB, men de tvingades in i systemet för att de andra bankerna inte skulle pekas ut.
”Det är bättre att äga bank än att vara kund i den” Att uttrycket stämmer tycker jag din sammanställning visar. Personligen äger jag Handelsbanken. För något eller några år sedan var jag less på bankinnehavet. Utdelningen tickade förvisso in, men att ligga på minus kursmässigt efter nästan 10 års ägande var inte så kul. Men så kom räntehöjningarna och med ett gav på runt 95kr så vämde det äntligen till plus även kursmässigt. Inräknat utdelningarna, som kanske är orsaken till ägandet, ser det förstås ännu bättre ut. Så nu är jag glad över att jag är seg som sirap och… Läs mer »
Kanske har fel men är inte SEB enda storbanken som gör mycket återköp?
Nordea gör väl fortfarande återköp?
Det har du rätt i såg jag. Grymt.
Kanske värt att titta lite extra på.
Har varit rätt trygg i mina SHB lite för länge nu.
Kanonbra blogg!! Dagliga inlägg. har hittills bara Avanza aktie
Mina svenska bankinnehav är SHB och Nordea, där SHB är största innehavet. Sedan har jag en del utländska banker som tuffar på.
Äger alla bankerna, de är duktiga på att tjäna pengar så varför inte? Skulle dock inte vilja vara kund hos någon av dessa, därför har vi alla banktjänster hos LF, där vi får återbäring lite då och då.
Ifrågasätter internkulturen på LF. Har varit guldkund hos dom på två olika orter. Bedrövlig service och attityd! Var till slut tvungen att byta till Handelsbanken, som har ljusår bättre service och kundbemötande.
Svårt jämföra banker, men kollar man trend mässigt de 5 sista åren är seb och Nordea bäst följt av Swedbank. Shb klart sämst. Dock har avanza helt överraskande gåt klart mer.än dubbelt så bra som bästa storbanken
Intressant att bankerna gått så pass bra mot börsindex ändå över lite längre tid. Det hade jag nog inte trott. Det var bra att äga storbank under 2023, men jag förstår inte riktigt vad som skulle kunna värdera upp dem under 2025. Jag köpte SHB när Riksbanken började höja men har nu bytt dem mot annat, bland annat Norion och Resurs vintras.
Tjenare Kronan.
Jag är inte förvånad. SEB ligger tryggt i min väska sedan 2013 och kommer nog ligga där när jag går i graven. Tack för en bra genomgång.
God avkastning på dig.
/K
SEB är dock mycket mer riskbenägna än Handelsbanken, vilket har visat sig i kris efter kris. Med SEB måste man försvara sin position genom att deltaga i deras nyemissioner varje gång de gör bort sig, men kan man det är det ingen dum investering.
My brother suggested I might like this website He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks
Your blog is a breath of fresh air in the often mundane world of online content. Your unique perspective and engaging writing style never fail to leave a lasting impression. Thank you for sharing your insights with us.
Tjena Kronan! Tänker helst Nordea men ur ett annat perspektiv,lite kärringen mot strömmen annars har jag alla banker men SEB har jag lite agg mot mest efter att min mor som var kund gick bort. Vid varje fysiskt möte var man tvungen att boka tid flera veckor framåt och man får leta på kartan efter ett kontor då dom har lagts ner i alla fall i Stockholm eller E4an söder därom.
Your blog is a beacon of light in the often murky waters of online content. Your thoughtful analysis and insightful commentary never fail to leave a lasting impression. Keep up the amazing work!
Hi i think that i saw you visited my web site thus i came to Return the favore Im attempting to find things to enhance my siteI suppose its ok to use a few of your ideas
Your articles never fail to captivate me. Each one is a testament to your expertise and dedication to your craft. Thank you for sharing your wisdom with the world.