Rabatterna i våra svenska investmentbolag må kanske inte vara vad de historiskt varit. Ändå är jag fast besluten om att såväl nya som erfarna investerare bör ha en exponering mot dessa över tid. När jag kikar på prestationen i min nuvarande uppsättning investmentbolag de senaste 30 åren så är det hatten av som gäller Hur mycket mer pengar hade du fått om du investerat i dessa snarare än Stockholmsbörsen generellt?
Varför 30 år?
Vissa bolag har längre historik än så men för att väva in alla i ungefär samma tidsperiod så har jag valt 30 år. Ett undantag finns som jag beskriver nedan.
SIX Return Index (SIXRX) historisk avkastning
För att kika hur Stockholmsbörsen presterat historiskt så gillar jag att använda SIXRX Det här visar den genomsnittliga utvecklingen av hela Stockholmsbörsen och inkluderar även utdelningar. SIXRX är även det index som fondbolagens förening använder sig av.
Mellan perioden 1995 – 2025 så har SIX Return index presterat 2 623,91%. Använder du min kalkylator får du ut en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 11.65%
Det är väldigt fint och vi vet sedan tidigare att Stockholmsbörsen har bra track-record. Dock kommer du märka hur samtliga investmentbolag nedan över presterat rejält.
Latour är helt klart det investmentbolag som under perioden presterat allra bäst och den enda där du i snitt fått över 20% årligen. Många ställer sig frågan om det är försvarbart att Latour ska värderas till 28% premie (rapporterat substansvärde). Mitt tycke är att ifall man presterat detta makalösa aktieägarvärde över tid så förtjänar man det!
Investor väger idag betydligt tyngre än Latour i min portfölj men ibland ställer jag mig frågan ifall det faktiskt borde vara så…
Genomsnittlig årlig avkastning (CAGR) | |
30 år | +20,72% |
Något sämre men ändå Mycket Väl Godkänt hittar vi Investor som är Sveriges mest ägda aktie. En otroligt stabil pjäs som vi inte kan ifrågasätta.
Genomsnittlig årlig avkastning (CAGR) | |
30 år | +15,4% |
Investor står just nu inför några förändringar, vilket jag skrev om här.
Svolder är investmentbolaget där du får diversifiering mot svenska småbolag. Idag handlas Svolder till rabatt, vilket inte var igår.
Tyvärr har jag bara hittat historik från 1996 så det är alltså ett år mindre än övriga investmentbolag. Jag vet att Svolder varit noterat sedan 1993 men tydligen presenterar man enbart data för totalavkastning sedan 1996. (Jag vet att det finns andra ställen att få informationen, men jag har valt att lita på bolagens egna IR sidor).
Genomsnittlig årlig avkastning (CAGR) | |
29 år | +12,95% |
Här vill jag stanna upp då siffran kanske inte är lika makalös som Investor och Latour. Den senaste tidens turbulens kring småbolagen har gjort sitt och aktien har haft en riktigt tråkig period allt sedan 2021.
Tar vi samma startpunkt, 1996, men enbart kikar fram till 2021 så är läget helt annorlunda. Då har aktien presterat 17,20% årligen. Vad vi kan dra för slutsats är att tillfälligt stora dippar påverkar aktieägarvärdet brutalt mycket, vilket kanske inte är så märkligt.
Likadant exempel ser vi i Kinnevik. Med den nuvarande dippen har aktien presterat 11,54% årligen under 30 år. Utan dippen är siffran 21,31%. Det är tio procentenheter i skillnad.
Jag blev faktiskt positivt överraskad när jag såg att Industrivärden gjort 13,17% årligen. Det är faktiskt mer än jag trodde. Å andra sidan är investmentbolaget känt för att vara defensiva, vilket hjälpt dem under turbulenta tider.
Genomsnittlig årlig avkastning (CAGR) | |
30 år | +13,17% |
I genomsnitt
Snittet landar på 15,69% årligen för samtliga ovanstående investmentbolag under 30 år. Det är ungefär 4 procentenheter högre än Stockholmsbörsen
Genomsnittlig årlig avkastning (CAGR) | |
Latour | 20,72% |
Investor | 15,4% |
Svolder | 12,95% |
Industrivärden | 13,17% |
Genomsnitt | 15,69% |
Låt säga att du börjar på 0 kr och investerar 4 000 kr varje månad i 30 år. Via SIXRX (Stockholmsbörsen) hade din slutliga summa blivit 11 280 433 kr
Med 15,69% så hade dock den slutliga summan blivit…
25 659 612 kr
Det är mycket mer än dubbla avkastningen, trots att utvecklingen inte är den dubbla.
Varför inkluderar du inte EQT?
EQT är ett riskkapitalbolag och även om det finns många likheter med investmentbolag så finns det många olikheter. Den stora anledningen är dock att EQT är relativt nytt på börsen och att vi inte har någon längre börshistorik att luta oss tillbaka mot.
Jag har tänkt en del på FIRE och arvskifte. Om du lever på kassaflöde (utdelningar) och låter tillgångarna vara oförändrade så kommer ju portföljen överleva innehavaren. Om man har barn så har ju de möjlighet att ärva men är det enbart positivt (är väl bättre att barnen lär sig att arbeta och skrapa ihop en egen förmögenhet)? Ska de gå till välgörande ändåmål, exepelvis ett stipendium som delas ut årligen som motsvarar 50 procent av kassaflödet (resten återinvesteras)? Hur tänker du och diskuteras detta någonting i FIRE-rörelsen? God fortsättning.
Det här är intressant tycker jag!
Saknar en diskussion kring detta möjliga ”end game” i FIRE rörelsen.
För mig är detta nya tankar som har börjat komma nu när FIRE-målet börja kännas verkligt.
Jag tror att det skulle bidra med energi och kännas meningsfullt på äldre dagar om min förmögenhet kunde göra avtryck långt efter döden.
Det är en mycket intressant frågeställning som det skrivs alldeles för lite om. Själv så har jag inga barn och planerar inte att skaffa det. Har inte heller några yngre syskon. Därtill är jag inte med i någon organisation som jag känner en tillräcklig nivå av förtroende för att motivera att testamentera till. Så hur mycket och när är det klokt att börja spendera? Ska man tro på förespråkare av e-/acc och the singularity, eller räkna med att man får några år mer än nuvarande medellivslängd? Förstår att det är frågor ingen annan kan ta åt en. Samtidigt hade det… Läs mer »
Pengarna som du ev efterlämnar kommer gå till ev syskonbarn eller arvsfonden som jag aldrig skulle ha förtroende för. Bättre du bestämmer dig och äger det.
Gällande Latour så finns det väl flera anledningar till den högre värderingen jämfört med andra investmentbolag. Dels så är ju free floaten ganska låg och familjen Douglas sitter på en stor majoritet av kapitalet som de inte ämnar sälja vilket kan driva på aktiepriset. Sedan så har jag läst diskussioner om värderingen av deras onoterade delar som historiskt sett har presterat väldigt fint och att Latour själva redovisar en väldigt konservativ värdering på de innehaven. Så beroende på hur man själv skruvar på multiplarna för det onoterade så kan man ju få en annan bild av den faktiska premien av… Läs mer »
Hej, jag är en sparare som inte sparat rätt och gjort dåliga bil affärer så sparpengen blivit mindre.
Däremot har jag arbetat på ett företag som Latour har och äger, jag va jätte nöjd med operatörsjobbet på den industrin, men när lönekuveret kom blev jag starkt missnöjd, vilket slutade med att jag började leta nytt jobb tyvärr, redan efter 2 månader, innan jag slutade, hade 5 st redan sagt upp sig pga lönebilden, så hög omsättning på personal är det på denna industri.
Klokt om du håller ditt sparande och lönearbete separat. Det kan vara så att Latour kan vara en riktig bra investering men att arbeta för dem inte är en så lönsam historia.
Jag har en omvänd erfarenhet, har arbetat inom telekom industrin länge, min slutsats är att aldrig investera i telekom branchen (det är en commodity, hård konkurrens, ingen vallgrav etc), dock har det varig väldig lönsamt att arbeta inom telekom.
Vill återigen slå ett slag för investmentbolaget Nordic Asia. Min magkänsla säger mig att Kina och Sydostasien kommer att ta över mer och mer av den globala handeln. Oavsett bransch. Kinas kostnadsfördelar och kontroll av hela råvaru- och produktionskedjan kommer att göra att fler områden än fordonsindustrin kommer omformas i grunden. Detta borde förändra även möjligheten att tjäna pengar. Med en direktavkastning på ca 4% kan man lätt avvakta denna totala omstrukturering.
Behåller dock en rejäl stek i Investor:)
Lasta in stålarna! Jannes magkänsla har talat
Fel formulerat av mig. Globalt kommer all ny (växande) konsumtion att ske i Kina och dess allierade länder inom BRICS.
Eller så nöjer man sig med att bara satsa på det som gått bra hittills. Men situationen för europeisk bilindustri kommer att sprida sig till de flesta branscher.
Kolla på klippet och du förstår.
https://youtu.be/RQ3YjZAzqxA?si=6fHZeDW_OIBH3S9n
Mvh
Jag tror också att Kinas ekonomi kommer att växa framöver. Däremot inte i samma raska takt som innan. Det kan vara värt att kolla på Total Fertility Rate och prognostisera landets framtida demografi i andel arbetsföra befolkning jämte dess åldrande del. Arbetskraftsinvandring är nog inte heller att räkna med att få någon betydelse i ett land på 1.4 miljarder. På kort sikt kan också landet förväntas drabbas negativt av ökade tariffer från Trump-administrationen. Därtill har landets spjutspetsteknologi sämre förutsättningar än USA och Europa när man ser till tillgång av de mest avancerade verktygen nödvändiga inom halvledarindustrin, såsom ASML:s EUV-litografimaskiner, m.m.… Läs mer »
Vad har du för årlig avkastning KTM? Jag ligger på 12%, så enda som imponerar är Latour och kanske Investor. Resten följer bara index.
Svolder har underpresterat i relation till den mycket högre risken deras innehav har. Vi kan inte klippa vid 2021 heller bara för att småbolagen råkade ha en peak, det går ju på samma sätt argumentera för vad som helst, men även om vi gör det så tycker jag inte att de imponerar. Mellan tummen och pekfingret torde väl risken i Svolder vara 10x Index och 7x Investor, så man får ha det i åtanke när man jämför.