Rabatterna i våra svenska investmentbolag må kanske inte vara vad de historiskt varit. Ändå är jag fast besluten om att såväl nya som erfarna investerare bör ha en exponering mot dessa över tid. När jag kikar på prestationen i min nuvarande uppsättning investmentbolag de senaste 30 åren så är det hatten av som gäller Hur mycket mer pengar hade du fått om du investerat i dessa snarare än Stockholmsbörsen generellt?

 

Varför 30 år?

Vissa bolag har längre historik än så men för att väva in alla i ungefär samma tidsperiod så har jag valt 30 år. Ett undantag finns som jag beskriver nedan.

 

SIX Return Index (SIXRX) historisk avkastning

För att kika hur Stockholmsbörsen presterat historiskt så gillar jag att använda SIXRX Det här visar den genomsnittliga utvecklingen av hela Stockholmsbörsen och inkluderar även utdelningar. SIXRX är även det index som fondbolagens förening använder sig av.

Mellan perioden 1995 – 2025 så har  SIX Return index presterat 2 623,91%. Använder du min kalkylator får du ut en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 11.65%

Det är väldigt fint och vi vet sedan tidigare att Stockholmsbörsen har bra track-record. Dock kommer du märka hur samtliga investmentbolag nedan över presterat rejält.

 

 

Latour är helt klart det investmentbolag som under perioden presterat allra bäst och den enda där du i snitt fått över 20% årligen. Många ställer sig frågan om det är försvarbart att Latour ska värderas till 28% premie (rapporterat substansvärde). Mitt tycke är att ifall man presterat detta makalösa aktieägarvärde över tid så förtjänar man det!

Investor väger idag betydligt tyngre än Latour i min portfölj men ibland ställer jag mig frågan ifall det faktiskt borde vara så…

Genomsnittlig årlig avkastning (CAGR)
30 år  +20,72%

 

 

Något sämre men ändå Mycket Väl Godkänt hittar vi Investor som är Sveriges mest ägda aktie. En otroligt stabil pjäs som vi inte kan ifrågasätta.

Genomsnittlig årlig avkastning (CAGR)
30 år +15,4%

 

Investor står just nu inför några förändringar, vilket jag skrev om här.

 

Svolder är investmentbolaget där du får diversifiering mot svenska småbolag. Idag handlas Svolder till rabatt, vilket inte var igår.

Tyvärr har jag bara hittat historik från 1996 så det är alltså ett år mindre än övriga investmentbolag. Jag vet att Svolder varit noterat sedan 1993 men tydligen presenterar man enbart data för totalavkastning sedan 1996. (Jag vet att det finns andra ställen att få informationen, men jag har valt att lita på bolagens egna IR sidor).

Genomsnittlig årlig avkastning (CAGR)
29 år +12,95%

 

Här vill jag stanna upp då siffran kanske inte är lika makalös som Investor och Latour. Den senaste tidens turbulens kring småbolagen har gjort sitt och aktien har haft en riktigt tråkig period allt sedan 2021.

Tar vi samma startpunkt, 1996, men enbart kikar fram till 2021 så är läget helt annorlunda. Då har aktien presterat 17,20% årligen. Vad vi kan dra för slutsats är att tillfälligt stora dippar påverkar aktieägarvärdet brutalt mycket, vilket kanske inte är så märkligt.

Likadant exempel ser vi i Kinnevik. Med den nuvarande dippen har aktien presterat 11,54% årligen under 30 år. Utan dippen är siffran 21,31%. Det är tio procentenheter i skillnad.

 

 

 

Jag blev faktiskt positivt överraskad när jag såg att Industrivärden gjort 13,17% årligen. Det är faktiskt mer än jag trodde. Å andra sidan är investmentbolaget känt för att vara defensiva, vilket hjälpt dem under turbulenta tider.

Genomsnittlig årlig avkastning (CAGR)
30 år +13,17%

 

 

 

I genomsnitt

Snittet landar på 15,69% årligen för samtliga ovanstående investmentbolag under 30 år. Det är ungefär 4 procentenheter högre än Stockholmsbörsen

Genomsnittlig årlig avkastning (CAGR)
Latour 20,72%
Investor 15,4%
Svolder 12,95%
Industrivärden 13,17%
Genomsnitt 15,69%

 

Låt säga att du börjar på 0 kr och investerar 4 000 kr varje månad i 30 år. Via SIXRX (Stockholmsbörsen) hade din slutliga summa blivit 11 280 433 kr

Med 15,69% så hade dock den slutliga summan blivit…

25 659 612 kr

Det är mycket mer än dubbla avkastningen, trots att utvecklingen inte är den dubbla.

 

Varför inkluderar du inte EQT?

EQT är ett riskkapitalbolag och även om det finns många likheter med investmentbolag så finns det många olikheter. Den stora anledningen är dock att EQT är relativt nytt på börsen och att vi inte har någon längre börshistorik att luta oss tillbaka mot.

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x