”Tech-bubblan” är ett ord som blossat upp på senare tid. Alla har undrat om de enorma kursrörelserna i t.ex. Google, Facebook och Amazon tytt på en bubbla och att den här snart kommer spricka. Facebook levererade igår sin rapport för Q2 och visar väl att detta inte är omöjligt.

I efterhandeln igår efter rapporten såg vi att aktien i Facebook föll 24%. Ett rejält tapp, minst sagt. Speciellt för de som lyckats köpa på toppen och inför rapporten.

Det som skrämde upp investerare mest var nog att vi nu börjar se hur tillväxten av de som faktiskt använder sajten blir mindre. Yes, den växter fortfarande, men inte lika mycket.  De nya 22 miljoner dagliga användare var lägsta sedan åtminstone 2011. I Europa blev det dessutom 3 miljoner färre användare.

Givetvis är det här skrämmande då användarna är Facebooks dagliga bröd. Utan användare blir det helt enkelt inget bröd och bolaget kommer infinna sig i någon typ av svält-period. Vissa gånger jag har varit utan bröd i mitt liv, och det var verkligen inte roligt.

Det många missar är nog att Facebook faktiskt äger Instagram och WhatsApp, två grymt populära appar bland ungdomar. Hade det inte varit därför så hade nog Facebook varit ute ur leken för länge sedan. Bland ungdomar idag så är det totalt ute med Facebook. Säger du att du använder Facebook så kan du säga hej då till kompiskretsen, fortare än vad du kan säga Mark Zuckerberg.

 

Investerar jag senare idag då?

Det korta svaret är NEJ

Det här skulle givetvis kunna vara ett gyllene läge. En i helhet rätt god rapport men ett orosmoln som får aktiekursen att hacka tänder. Dippen i kursen var befogad, speciellt med tanke på Facebooks höga värdering.

Däremot känner jag att jag inte vill äga Facebook. Kanske främst för att det bryter mot en av mina grundläggande investeringsfilosofier att äga bolag som delar ut till aktieägarna.

Väljer inte bolaget att dela ut en del av vinsten så blir bolaget oftast inte intressant för mig. Jag vill se att bolaget visar förtroende till sina aktieägare och låter investeraren själv välja om utdelningen ska återinvesteras i samma bolag eller investeras någon annanstans. Mer om varför jag är utdelningsinvesterare kan du läsa här.

Det här kanske är den dummaste filosofin du någonsin hört. Varför stå utanför dessa mirakel till tech-aktier? Men det är min filosofi, en filosofi som tagit mig över halvvägs till miljonen och som jag tror kommer gynna mig i det långa loppet.

0
Kommentera gärna :)x
()
x