Securitas har haft det riktigt tufft sedan pandemin och deras siffror har fått aktien att gå i sirap, trots det heta börsklimatet allt sedan 2020/2021. Nu tycker jag mig se att vindarna vänt för säkerhetsbolaget och jag märker även att andra blivit positivt inställda. Precis som allt annat har aktien backat de senaste dagarna och den som fyller på gör troligtvis rätt.
Jag har själv aldrig någonsin ägt Securitas men ändå varit halvt sugen ett par gånger. Dock har det slutat med att jag sett annat mer intressant att investera i för tillfället.
Att jag inte ägt Securitas tidigare är en sanning med modifikation. Största ägaren just nu är Latour med drygt 10%. Även EQT har varit en storägare men har sedan i år (2024) sålt av sina aktier. Starkt är att bolagets VD Magnus Ahlqvist äger aktier för 54 miljoner. Så ska en pilotskola se ut.
Den stora bördan har helt klart varit skuldsättningen. Är det något vi lärt oss från bl.a. Intrum så är det att skuldsättning efter räntehöjningarna blev kanske det viktigaste nyckeltalet för investerarna.
Som jag skrivit om tidigare är bolagets viktigaste förvärv i närtid USA-bolaget Stanley som verkligen fått teknikdelen i Securitas att skena. Merparten i bolaget är fortsatt väktare som hyrs ut till kunder men idag är omsättningen från teknikbevakning 33%. Och den stiger kraftigt…
Innan förvärvet av Stanley låg skuldsättningen på 4 gånger Ebitda men steg sedan till 7,6 gånger under 2023. Det är svettigt. I år kommer skuldsättningen vara betydligt lägre och vid utgången av året räknar man med ca 3,5 gånger.
Utdelningen i Securitas är förhållandevis stark och det är ytterst få gånger man blivit tvungna att sänka. Den stökigaste perioden är den vi nu lämnat bakom oss. Nästa år förväntas utdelningen bli 4 kr och det kanske låter snålt, men jag gillar det faktum att Securitas fokuserar på att beta av skuld och hålla nere utdelningen.
Så…
Den senaste rapporten visade mycket fin lönsamhetsutveckling i Europa och även USA om vi räknar bort att Securitas backat ut från ett större uppdrag inom flygplatsbevakning, värt ca 1,3 miljarder kr/år.
Omställningen till det digitala är det jag gillar allra mest och självklart är det här området något som kommer erbjuda mycket fetare marginaler.
När man betat av skulden klart kommer Securitas stå starkare än vad man någonsin gjort och man har mycket kvar att växa inom digitaliseringen.
Jag är positivt inställd till Securitas men tycker att Nordic Paper är betydligt mer intressant utifrån mina preferenser.
Tack för ett intressant inlägg.
Har både Nordic paper och Securitas så jag är av en liknande uppfattning, Nordic paper har jag sedan något år, köpte den när jag letade intressanta utdelningsbolag relaterade till skog. Securitas har funnits i periferin, men först nyligen köpte jag en OBS post, kommer nog bli mer i framtiden…
Jag är inte lika säker på att omställningen till det digitala kommer att gynna Securitas då det antagligen kommer att bli en prispress när övervakning kan ske digitalt istället för fysiskt.Nåja, jag kan ju ha fel för det händer titt som tätt utan att jag är ledsen för det eller ångrar några beslut som jag har tagit tidigare.Jag kan hålla med om att Nordic Paper även är mer intressant i min värld och som jag har börjat bevaka inför framtiden för att se om jag skall köpa en liten aktiepost eller ej för att sprida mina risker och möjligheter på… Läs mer »
papper och skog kommer aldrig i min portfölj, jag har hus med skog omkring och ser hur mycket naturen lider av avverkningar (Sveaskog, kalhygge). 93% av Sveriges skog är idag bara plantager! Så himla tråkigt. Jag kan rekommendera titta några dokumentationer t.ex. om IKEA eller FSC. Väldigt politiskt tema men absolut aldrig en investering för mig. På vissa investeringar ska man sluta vara kapitalist tycker jag. Jag håller Securitas dessutom.
Så otroligt PK!
Att vi utnyttjar skog som resurs i detta land har skapat mängder av arbetstillfällen och finansierat välfärd som skolor och vård av gamla och sjuka.
Som granne till enorma arealer av skog ser jag hur effektiva avverkningsmetoder skapar lönsamhet och miljöer där både flora och fauna trivs. Idag har jag och frugan plockat några liter hallon på hygget närmast och observerat både älg, rådjur, spillkråka m.m.
Tyvärr missade jag att se ”Hur mycket naturen lider av avverkningar”. Skogen avverkas ju successivt och stora arealer är både gammelskog och skog under tillväxt i olika ålder.
Mvh
Andreas! Kan du inte skriva ner de tio största innehaven i din portfölj, så att vi andra obildade kan få reda på hur en ”hållbar” portfölj skall se ut. Är intresserad på riktigt.
Mvh
Jag håller med Jan! Fram med en lista, det kan nog finnas några fina blankningscase…
Skog är en förnybar råvara som vi borde uppskatta att använda i vårt samhälle.Tyvärr så finns det många ”miljöflummare” som vill tillbaka till ”stenåldern”.Som enskild investerar kan man alltid välja i vad man vill investera sina pengar i, men för mig borde skog vara ett av de bästa valen då det är en förnybar råvara som vår generation förvaltar för nästkommande generation och så vidare i all oändlighet.Mvh Peter Jansson
Förstår inte problemet. Skogen är ju planterad för att avverkas som ett steg inför nyplantering. Avverkar man inte kommer stormen förr eller senare att fälla, de ihåliga, stammarna som inte kan användas. Att återplantera kommer då att ta tid eftersom man måste börja med att städa bort ett plockepinn. Skogsbruket i Sverige har en lång historia och är viktigt för svensk exportindustri. Den utgör också en viktig pusselbit i utfasningen av plast.
Väldigt politiskt tema som de meste inte vill se verkligheten på lång sikt. Tack för alla kommentar: Jag läser ”utnyttjar skog som resurs ” – ”Skog är en förnybar råvara” – ”planterad för att avverkas”. Som investerare behöver man förstå sammanhanget i ett komplext system. Och inte bli brainwashed från hur andra generation har tänkt. Eller förbli obildad och sen skrika vad som har hänt med landet med alla effekter som kommer att hända. Värd att tänka på. Säkert är många av er också investerad i försvarsindustrin, lycka till. Jag vet att jag är i fel forum i all fall.
Kan du inte redogöra för sammanhanget och förklara det komplexa systemet för oss som är hjärntvättade? Då kanske du kan tillföra något konstruktivt. Kan inte kommentera om du är i fel forum. Du har väl själv valt att skriva här?
Andreas, du svarar inte på våra högst relevanta frågor.
Vilka är dina 10 största innehav? Vi vill gärna se hur en ”hållbar” portfölj skall se ut.
Angående det moraliskt riktiga med innehav i försvarsindustrin, så är blir ju följdfrågan hur nationer skall försvara sig utan tillgång till avskräckande vapen? Du kanske kan föreslå Ukraina att de välkomnat ryssarna med kaffe och varma piroger istället? Eller polackerna mot tyskarna 1939? Eller finnarna vid vinterkriget, eller………osv.
Mvh