EQT var idag mitt första bolag att rapportera för helåret 2021. En stark rapport skulle jag vilja påstå men aktien backar. Det är inte första gången sådant händer och jag är relativt van liknande beteenden.

EQTs intäkter kommer bland annat från deras fondförvaltningsavgifter och idag visade man högre siffror än väntat. Rörelseresultatet före räntor, skatt, nedskrivningar och avskrivningar (EBITDA) landade på 608 miljoner euro. Enligt snittet på analytikernas prognoser (Infront) så skulle den landa på 489 miljoner euro. Låter rätt kalas, eller hur?

Ändå är aktien ner idag. I skrivande stund ca 3%. Som jag förstår det är detta ett tecken på marknadens osäkerhet kring tillväxtaktier samt att EQT’s kostnaderna var högre än beräknat.

Dessa kostnader har däremot att göra med stora investeringar som på sikt kommer gynna bolaget. Även 2022 ser ut att vara ett år bäddat för många nyheter där man bland annat lanserar fonden EQT X.

”Marknadsförhållandena var gynnsamma, men vi ser möjliga tecken på en svagare makromiljö. Mot denna bakgrund levererade EQT det bästa året i sin historia i nästan varje mått. Vår tillväxtresa är tydlig i siffrorna för helåret, liksom i våra ambitioner för framtiden”, skriver Christian Sinding, vd för EQT, i rapporten.

Som vanligt litar jag på EQT och på vilket sätt man gör sina investeringar. Man är sjukt duktig på att välja ut spännande case inom sådant jag själv inte riktigt förstår mig på. Samma tanke som ett investmentbolag även om EQT är ett riskkapitalbolag.

”EQT fortsätter att skapa portföljer med stor motståndskraft genom att investera i sekulära trender som automatisering, big data, digitalisering, e-handel, hållbarhet och urbanisering, snarare än konjunkturberoende verksamheter. Vi förblir disciplinerade i vår investeringsmetod och fokuserar på bolag där vi har tydliga planer för värdeskapande”, fortsätter Christian

 

När är det då läge att köpa?

Självklart är det svårt att svara på. Aktien har gått ner en hel del nu sedan toppen men en aktie som faller har stor risk att falla ännu mer. EQT har ju byggt en hel del fallhöjd genom åren.

Allt jag kan säga är väl att det är bättre läge att gå in nu jämfört med när aktien stod i nästan 550 kr (just nu strax över 400).

Siktar du på att äga EQT i +5 år så är det nog ingen dum idé. Bolaget har länge varit en stark bidragare till Investors portfölj långt innan den gick att handla direkt via börsen. Känner du att du enbart vill äga EQT via Investor så är det helt förståeligt. Själv kände jag att EQT är så pass intressant att jag även ville äga den enskilt.

Nu när jag skrivit klart det här inlägget står aktien i EQT på -0,39% i stället för -3% för heldagen. Jag undrar vad som ändrats under den tid jag suttit och skrivit… Det får mig att tänka på det jag skrev om ”price is what you pay, value is what you get”.

Utdelningen höjdes i alla fall från 2,4 kr/aktie till 2,8 kr/aktie och bolaget pyntar utdelning 2 gånger varje år. Alltid trevligt att starta rapportåret med en utdelningshöjning 🙂

 

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x