Innan räntorna stack iväg så var Castellum ett av mina 10 största bolag i portföljen. Aktiekursen just nu är nästan likadan som när jag första gången köpte men Castellum har fortsatt växa och hyrorna för deras hyresgäster har stigit kraftigt sedan den tiden. I veckan blev aktien utsedd till veckans aktie av Dagens Industri.
Artikeln ligger precis som vanligt bakom en betalvägg men jag vill här ge en sammanfattning av det jag tycker är viktigast.
Jag kan konstatera att Castellum kanske utgör en av Sveriges största besvikelser när det kommer till utdelningsprestation. Innan man slopade utdelningen hade man höjt den 24 år i rad, vilket var unikt. Ett år innan 25-års gränsen och titeln Utdelningsaristokrat snavade man alltså över mållinjen.
Nu hoppas vi alla på Vitec som nästa år kan ha samma chans som Castellum hade. Dock ser chanserna där betydligt större ut. Men många av oss har glömt den tid när räntorna var låga och fastighetsbolagen frodades. Där och då var det få som tvivlade på att Castellum skulle missa den fina titeln.
Att köpa Castellum 2025
Det intressanta med fastighetssektorn i stort är att det gått hyfsat dåligt när vi kikar på aktiekurserna, trots att styrräntan sänkts på löpande band. Allmänt känt är att dessa borde må bra när väl räntan sjunker med tanke på deras stora lån.
En sak jag lärde mig nyligen var att snittet för bindningstiderna på fastighetsbolag är 3 år. Vissa har givetvis mycket kortare och andra längre. 2025 och 2026 är år då lånen omförhandlas och då kommer fastighetsbolagens räntor sjunka, det här kan få fart på aktierna som legat lite i dvala.
Vad jag också fick veta är att hyrorna för kommersiella fastigheter höjts med 22% och att dessa inte kommer sänkas. Till kommersiella fastigheter räknas kontor-, detaljhandels-, fabriks-, hotell-, logistik-, och bostadsfastigheter och samhällsfastigheter. Just det här har Castellum gott av:
Fastighetsbeståndet i Castellum
- Kontor 62%
- Samhällsfastigheter 17%
- Lager/lätt industri 14%
- Handel 5%
- Projekt och mark 2%
Kontentan i köpreken från Dagens Industri är att Castellum är billigast utifrån P/E räknat på vinstprognosen i år
Tre billigaste fastighetsbolagen
P/E 2025* | |
Castellum | 11 |
Balder | 14 |
Nyfosa | 16 |
*Prognos av DI. Vinst räknat som förvaltningsresultat
Tre dyraste fastighetsbolagen
P/E 2025 | |
Fabege | 19 |
Hufvudstaden | 21 |
Wallenstam | 26 |
Utdelningsprognoser i Castellum
Nu är det ett antal dagar kvar innan vi får beskedet vad eller om Castellum faktiskt kommer dela ut i år. Prognosen ligger på 2,5 kr/aktie och det var även kring 2 kr jag har gissat i mitt inlägg från förra året.
Tack vare att Castellum nu står på stadigare ben med en väldigt låg belåningsgrad (endast 36,6%) så kommer det troligtvis finnas utrymme för utdelningshöjningar. Här räknar Di med att utdelningen kommer dubblas 2 år från nu.
- 2025: 2,5 kr/aktie
- 2026: 4,0 kr/aktie
- 2027: 5,0 kr/aktie
Om vi räknat på 2,5 kr så blir det en låg direktavkastning på ungefär 2,0% med hänsyn till dagens kurs. Det är inte mycket om vi jämför med de 4-5% som Castellum hade när väl jag började investera. Räknar vi dock samman utdelningstillväxt i kombination med att aktiekursen lär stiga kan det ändå vara en bra investering.
Det enda jag själv tycker är ett orosmoln kring utdelningen är nuvarande storägare Roger Akelius. Han är väl inte känd för att ha utdelningar varmt om hjärtat precis.
På tal om Roger
När jag själv började investera i Castellum var det här ett väldigt defensivt fastighetsbolag. Man växte inte fort men man hade alla kvalifikationer till att förbi ett toppen-val i en utdelningsportfölj. Även utländska bloggare inom utdelning hade fått nys om bolaget.
Det Castellum vi såg där och då hade klarat räntehöjningarna bra mycket bättre än det Castellum som vi hade när räntorna började skena uppåt.
Rutger Arnhult kom in i bolaget under 2021 men hans karriär där blev kortlivad. Där och då var jag faktiskt positiv till hans intåg, men oj så fel jag hade. Backar vi bandet såg det kanske strålande ut men när räntorna började stiga så fick vi se vilka som badat nakna.
Under Rutgers korta tid i Castellum blev det en rejäl expansionsturné. 2021 vann man norska kontorsbolaget Entra där prislappen blev allt annat än billig. Samma år 2021 blev det även förvärv av Kungsleden för 27 miljarder. Man återköpte dessutom aktier i Castellum för 3 miljarder när det var som dyrast.
Det gamla Castellum var därmed ett minne blott.
Vad som är positivt är alltså att hyrorna kunnat höjas i samma takt som inflationen. Här ser vi att hyresvärdet per kvadratmeter ökat med 22,5% allt sedan 2021. Nu när marknaden mer eller mindre stabiliseras så väntas Castellum kunna börja investera igen. Det kommer dock inte bli i samma takt som när Rutger fanns i bolaget.
Två risker
Den största delen av Castellums bestånd är alltså kontor. Jag ställer mig lite frågande hur pass god framtid dessa har. Själv jobbar jag på kontor och det är inte jättehögt tryck i lokalerna idag då majoriteten väljer att jobba delar av tiden hemifrån.
Många bolag kanske kommer söka sig till mindre ytor som ligger lite mindre centralt. Antingen det eller att bolagen begränsar hemmajobb precis som Handelsbanken nyligen gick ut med.
Den andra risken rör då Northvolt som är Castellums sjunde största hyresgästen med 1,3% av det totala kontraktsvärdet, främst i Västerås. Går Northvolts rekonstruktion åt pipan kommer det givetvis påverka Castellum. Det kanske redan är inprisat i aktiekursen, vad vet jag.
Striden om Entra mellan SBB, Castellum och Balder är ju det sjukaste man sett inom fastighetssektorn någonsin, möjligen med konkurrens av Heimstadens vansinnesköp av tyska hyresbostäder till fantasipriser av Akelius. Champions League i kapitalförstöring. Den händelsen gjorde de tre bolagen oinvesterbara i mina ögon.
Noterar att Latour lämnat en magnifik rapport i det tysta imorse, 14% rörelsemarginal i dotterbolagen i fjärde kvartalet, mmm!!
Kan man kanske beskriva det som ”hybris” kort och gott. Men minns vi tillbaka till den tiden så var det tillväxt, tillväxt och åter tillväxt helt oberoende på prislapp i stort sett. En nollräntenivå kan helt klart förändra tänket även för fastighetsbolag. Där och då var det lite svårt att se en annan morgondag.
Castellum kommer klara sig fint framöver, väldigt långa kontrakt och stabil intjäning. Att oroa sig för något som kanske sker eller inte är helt meningslöst. Kommer tugga på som vanligt.
Kom och tänka på dig https://tvamanadsloner.blogspot.com/ när jag skrev om Castellum. Har för mig att du tror rätt hårt på deras verksamhet framöver
Jag jämförde Castellum lite med Fabege när Fabeges rapport kom häromdagen. Båda två har mycket kontor och mycket av sitt värde i Stockholmskontor. Fabege har drabbats av en märkbar del konkurser bland hyresgäster (någon procent blir snabbt märkbart i en bransch som annars är så stabil) och av utflyttningar. Bolaget har nu 12% vakant. De har också sänkt hyran för en del hyresgäster. Jämför det med Castellum så har Castellum också haft utflyttningar men har ”bara” 10% vakant. Kanske också hyressänkningar för det är ju inget man basunerar ut om man kan undvika det. Castellum sitter inte i en guldsits,… Läs mer »
Insätmmer i ovanstående, jag tror vi kommer få se en press på hyrorna framöver. Tror det är önsketänkande från fastighetsbolagen att hyrorna inte kommer påverkas, detaljhandeln har jag svårt att se ska kunna svälja rejäla hyresökningar framöver. Nu har jag inte varit i Stockholm på ett tag men vet från min gamla hemstad (storleksintervallet ca 150-170k invånare) att det finns oerhört mkt tomma lokalytor i centrum.
Mvh
Emigrantinvesteraren
Jag tycker att du tar upp en intressant sak som många snälla sneglar på – vilka är de största hyresgästerna och hur pass stor procent utgör dessa? När jag exempelvis går igenom Realty Income är man väldigt tydliga i sina rapporter att redogöra för dessa men jag tycker det är klenare information på svenska sidan… alltså utan att behöva gräva
Tack för en bra sammanställd lägesbild av Castellum! Ang. kommersiella fastigheter så vill jag inte räkna med bostäder som du gjorde. Den här typen av fastigheter skulle jag säga kan sammanfattas som fastigheter där någon form av verksamhet bedrivs av företag eller myndighet. Jag är inte säker på att företags eventuella minskning av kontorsytor också skulle medföra att de flyttar till mer perifera områden, såvida deras nuvarande och potentiella personal också får det lättare att ta sig till jobbet och privatlivet påverkas positivt. Istället tror jag att företagen som hyr kontor vill fortsätta finnas på attraktiva adresser med närhet till… Läs mer »
Musk och altman i luven på varandra
Det börjar röras om i grytan
EU ska satsa 200 miljarder euro i en ny satsning på artificiell intelligens.
Är det någon som har ide om vilka företag kommer gynnas i europa
mvh
Så säger Von der Leyen: ”AI kommer att förbättra vår hälso- och sjukvård, stimulera vår forskning och innovation och öka vår konkurrenskraft. Vi vill att AI ska vara en kraft för det goda och för tillväxt. Vi gör detta genom vår egen europeiska strategi – baserad på öppenhet, samarbete och utmärkta talanger. Men vår strategi behöver fortfarande laddas upp. Det är därför vi, tillsammans med våra medlemsstater och våra partner, kommer att mobilisera kapital utan motstycke genom InvestAI för europeiska AI-gigafabriker”, säger von der Leyen. Fonden ska finansiera fyra framtida AI-gigafabriker i EU och dessa ska vara specialiserade för att… Läs mer »
Frankrikes president Emmanuel Makron sade att landet lockat investeringar på över 100 miljarder dollar för AI-projekt.
Europeiska uppstickarna Mistral AI och Helsing ska utveckla AI-system för militärt bruk
60 företag går samman för att göra EU till en ”världsledare” inom AI
Paris – En allians kallad ”EU AI Champions Initiative” som samlar ett 60 stora företag och vars mål är att påskynda ”drivet av artificiell intelligens i Europa”,
presenteras på måndag vid Elyséepalatset för den franske presidenten Emmanuel Macron, för 15 andra stats- och regeringschefer i Europa samt för EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Denna initiativ samlar stora industrigrupper (Airbus, L’Oréal, Mercedes, Siemens…) och teknologiföretag (Spotify, Mistral AI…).
Jag har noll förtroende för EU’s förmåga till industri- och tekniksatsningar. Det är alldeles för mycket byråkrati och politik i EU, jämfört med USA och Kina, och det är det som förstör innovationskraften.
Tror att ett uppvaknande är på gång i Europa. Det finns en massa innovationskraft i Europa som kan väckas till liv om man avreglerar och investerar i väsentliga ting istället för att använda resurser till att reglera och bromsa dynamiken ytterligare. Dessutom behöver vissa länder, exempelvis Frankrike, lätta på sitt kvävande skattetryck, det finns en massa små och medelstora företag som skulle kunna utveckla både teknik och marknadsnärvaro om lönsamheten i att ta risk ökade. Frågan är om Mercedes, Airbus och andra mastodonter är tillräckligt dynamiska för att hantera projektet? Tänker mig att man behöver nya strukturer för det här… Läs mer »
Detta är den ”gröna omställningen” förklädd i AI-termer. EU, Sovjetunionen 2.0 skall nu vräka ut ännu mer av medborgarnas surt förvärvade slantar i bidrag till bolag som gapar stort.
Kina utvecklar AI snabbast av alla – till en bråkdel av kostnaden.
Ni som vill ha fastighetsaktier i era portföljer kan jag rekommendera etf som denna
en bra blandning av europiska och svenska bolag
Förvaltningsavgift 0.30
SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF (Acc)
Känns ju ändå bättre att investera i den än exempelvis Fastator om du frågar mig. Kikade igenom deras innehav och gillar att Vonovia är deras största. Under tiden som bloggare har jag fått många tips om just den. Med det sagt har jag bara nu sneglat på denna etf och inget annat
10 ägare hos Avanza
…varav du är en av dessa? 😀
Fasadgruppen rasar nästan 40%
Nordea sätta köpstämpel på denna aktie så sent som 28:e januari
Det är märkligt för Tomas Ståhl, Styrelseledamot köpte för 2 290 000 SEK den 18 december
Tomas Ståhl, Styrelseledamot köpte för 21 november 2 497 421 SEK
Bedrövlig utveckling av företaget och tyvärr en rättvis totalkrasch av kursen
Den dära Tomas Ståhl verkar inte vara så insatt i företaget han är ledamot i. Vilka felbedömningar!
Problemet med fasadgruppen är väl att man har så pass kort börshistorik. Det du nämner är också en av anledningarna till att jag själv filtrerar bort riktkurser som slängs till höger och vänster
[…] skrev nyligen om Castellum där kontentan blev att fastighetsbolaget är ett av de billigaste inom branschen samt att deras […]