Innan räntorna stack iväg så var Castellum ett av mina 10 största bolag i portföljen. Aktiekursen just nu är nästan likadan som när jag första gången köpte men Castellum har fortsatt växa och hyrorna för deras hyresgäster har stigit kraftigt sedan den tiden. I veckan blev aktien utsedd till veckans aktie av Dagens Industri.

Artikeln ligger precis som vanligt bakom en betalvägg men jag vill här ge en sammanfattning av det jag tycker är viktigast.

Jag kan konstatera att Castellum kanske utgör en av Sveriges största besvikelser när det kommer till utdelningsprestation. Innan man slopade utdelningen hade man höjt den 24 år i rad, vilket var unikt. Ett år innan 25-års gränsen och titeln Utdelningsaristokrat snavade man alltså över mållinjen.

Nu hoppas vi alla på Vitec som nästa år kan ha samma chans som Castellum hade. Dock ser chanserna där betydligt större ut. Men många av oss har glömt den tid när räntorna var låga och fastighetsbolagen frodades. Där och då var det få som tvivlade på att Castellum skulle missa den fina titeln.

 

Att köpa Castellum 2025

Det intressanta med fastighetssektorn i stort är att det gått hyfsat dåligt när vi kikar på aktiekurserna, trots att styrräntan sänkts på löpande band. Allmänt känt är att dessa borde må bra när väl räntan sjunker med tanke på deras stora lån.

En sak jag lärde mig nyligen var att snittet för bindningstiderna på fastighetsbolag är 3 år. Vissa har givetvis mycket kortare och andra längre. 2025 och 2026 är år då lånen omförhandlas och då kommer fastighetsbolagens räntor sjunka, det här kan få fart på aktierna som legat lite i dvala.

Vad jag också fick veta är att hyrorna för kommersiella fastigheter höjts med 22% och att dessa inte kommer sänkas. Till kommersiella fastigheter räknas kontor-, detaljhandels-, fabriks-, hotell-, logistik-, och bostadsfastigheter och samhällsfastigheter. Just det här har Castellum gott av:

Fastighetsbeståndet i Castellum

  • Kontor 62%
  • Samhällsfastigheter 17%
  • Lager/lätt industri 14%
  • Handel 5%
  • Projekt och mark 2%

Kontentan i köpreken från Dagens Industri är att Castellum är billigast utifrån P/E räknat på vinstprognosen i år

Tre billigaste fastighetsbolagen
P/E 2025*
Castellum 11
Balder 14
Nyfosa 16

*Prognos av DI. Vinst räknat som förvaltningsresultat

Tre dyraste fastighetsbolagen
P/E 2025
Fabege 19
Hufvudstaden 21
Wallenstam 26

 

Utdelningsprognoser i Castellum

Nu är det ett antal dagar kvar innan vi får beskedet vad eller om Castellum faktiskt kommer dela ut i år. Prognosen ligger på 2,5 kr/aktie och det var även kring 2 kr jag har gissat i mitt inlägg från förra året.

Tack vare att Castellum nu står på stadigare ben med en väldigt låg belåningsgrad (endast 36,6%) så kommer det troligtvis finnas utrymme för utdelningshöjningar. Här räknar Di med att utdelningen kommer dubblas 2 år från nu.

  • 2025: 2,5 kr/aktie
  • 2026: 4,0 kr/aktie
  • 2027: 5,0 kr/aktie

Om vi räknat på 2,5 kr så blir det en låg direktavkastning på ungefär 2,0% med hänsyn till dagens kurs. Det är inte mycket om vi jämför med de 4-5% som Castellum hade när väl jag började investera. Räknar vi dock samman utdelningstillväxt i kombination med att aktiekursen lär stiga kan det ändå vara en bra investering.

Det enda jag själv tycker är ett orosmoln kring utdelningen är nuvarande storägare Roger Akelius. Han är väl inte känd för att ha utdelningar varmt om hjärtat precis.

 

På tal om Roger

Roger Akelius

När jag själv började investera i Castellum var det här ett väldigt defensivt fastighetsbolag. Man växte inte fort men man hade alla kvalifikationer till att förbi ett toppen-val i en utdelningsportfölj. Även utländska bloggare inom utdelning hade fått nys om bolaget.

Det Castellum vi såg där och då hade klarat räntehöjningarna bra mycket bättre än det Castellum som vi hade när räntorna började skena uppåt.

Rutger Arnhult kom in i bolaget under 2021 men hans karriär där blev kortlivad. Där och då var jag faktiskt positiv till hans intåg, men oj så fel jag hade. Backar vi bandet såg det kanske strålande ut men när räntorna började stiga så fick vi se vilka som badat nakna.

Rutger Arnhult

Under Rutgers korta tid i Castellum blev det en rejäl expansionsturné. 2021 vann man norska kontorsbolaget Entra där prislappen blev allt annat än billig. Samma år 2021 blev det även förvärv av Kungsleden för 27 miljarder. Man återköpte dessutom aktier i Castellum för 3 miljarder när det var som dyrast.

Det gamla Castellum var därmed ett minne blott.

Vad som är positivt är alltså att hyrorna kunnat höjas i samma takt som inflationen. Här ser vi att hyresvärdet per kvadratmeter ökat med 22,5% allt sedan 2021. Nu när marknaden mer eller mindre stabiliseras så väntas Castellum kunna börja investera igen. Det kommer dock inte bli i samma takt som när Rutger fanns i bolaget.

 

Två risker

Den största delen av Castellums bestånd är alltså kontor. Jag ställer mig lite frågande hur pass god framtid dessa har. Själv jobbar jag på kontor och det är inte jättehögt tryck i lokalerna idag då majoriteten väljer att jobba delar av tiden hemifrån.

Många bolag kanske kommer söka sig till mindre ytor som ligger lite mindre centralt. Antingen det eller att bolagen begränsar hemmajobb precis som Handelsbanken nyligen gick ut med.

Den andra risken rör då Northvolt som är Castellums sjunde största hyresgästen med 1,3% av det totala kontraktsvärdet, främst i Västerås. Går Northvolts rekonstruktion åt pipan kommer det givetvis påverka Castellum. Det kanske redan är inprisat i aktiekursen, vad vet jag.

25
0
Kommentera gärna :)x
()
x