Castellum har egentligen allt jag kräver av ett utdelningsbolag i toppklass. Lång historik med utdelningshöjningar, hög procentuell utdelningstillväxt, låg skuldsättning sett till bransch, relativt attraktiv snitt på direktavkastning samt en styrelse som äger mycket aktier själva. ”Tack vare” gårdagens händelse kan vi nu återigen handla aktien till rabatt.

Fastighetsbolagen väldigt mycket kapital i rena tillgångar där själva fastigheterna givetvis utgör majoriteten. Skulle värdet på tillgångarna understiga vad vi tillsammans värderar aktien till, ja då får vi en premie. Omvänt gäller ifall aktien skulle rasa och understiga tillgångarna. Det var exakt vad som hände igår.

 

Evergrande och fastigheter

Oron kring Evergrande tilltog rejält igår. Det här är då Kinas näst största fastighetsbolag som dragit på sig ett mycket stort skuldberg under längre tid. Totalt rör det sig om lån på hissnande 2.700 miljarder kronor. Nu råder det stora likviditetsproblem för Evergrande.

Krisen kring bolaget tilltog nyligen i och med nyheten om att Evergrande inte ska räkna med något stödpaket från Kinas regering. Oron har tidigare mest påverkat asiatiska börserna men har nu spridits till övriga likt ett dystert mörkt moln.

Vissa jämför nu situationen med när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollaps 2008 som då ledde till den stora finanskrisen. Tro mig, i oroliga tider kommer folk börja dra paralleller kring vad som hände förra gången det stormade.

På en vecka har aktierna i fastighetsbolagen sjunkit rejält:

Bolag Utv 1 vecka
Corem Property Group B -10%
Castellum -9,07%
Nyfosa -8,46%
Fastpartner A -7,26%

 

”Smittospridningen” från händelsen i Evergrande har betydligt högre påverkan för bolag med kunder inom bygg- och anläggning. Även bolag som har stor del av försäljningen i Kina kan givetvis påverkas. Aktien i bland annat Autoliv och Alimak fick sig en rejäl känga.

Stora i Kina Andel av försäljning %
Autoliv 20,1
Atlas Copco 20,0
Astra Zeneca 19,6
SKF 19,5
Elekta 15,7
ABB 15,3
Alfa Laval 14,5
Alimak 14,5

 

Som vanligt tycker jag att det här är ett fint köpläge likt alla andra händelser som världen kommer överleva. Mina sista slantar landade i SBB D samt i Prudential Financial (PRU) som också drabbades hårt av nyheten.

 

Castellum på rabatt

Givetvis släpar Castellums rapporterade substansvärde efter något, men faktum är att aktien nu handlas till rabatt igen. Senast rapporterade Castellum ett substansvärde på 227 kr/aktie. Idag kan du köpa aktier för 219 kr.

Castellum är en sån där aktie som jag bara köpt mer av under min resa och alltid varit nöjd. Bortsett från en gång då när jag råkade köpa i min KF (kapitalförsäkring) och sedan sålde 😅

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x