Det är många som förvånas över den stora uppgången i Castellum som vi idag fick se. Vad kan vi egentligen dra för slutsats kring detta?

Bilden till dagens inlägget tog jag när vi körde förbi Örebro vill jag minnas. Suddig blev den i alla fall.

 

Rutger säljer Castellum

Rutger Arnhult, VD Castellum. 

 

Det här är inte första gången som VD Rutger Arnhult säljer aktier i Castellum och sist skrev jag om det i det här inlägget.

Nyligen kom då nyheten att Rutger säljer merparten av det han hade kvar i Castellum till ett värde av 4,6 miljarder kronor. Köparen är Akelius som jag också äger i portföljen. Arnhults ägarandel sjunker med detta från 17% till 6%.

Det finns en rad frågor man kan ställa sig här:

  • Varför säljer VD:n i Castellum där han är VD när han äger många andra fastighetsbolag såsom Corem och Sagax?
  • Varför stiger Castellum aktien så pass mycket?
  • Varför säljer Rutger överhuvudtaget?

Den sista frågan är troligtvis lättast att svara på. Försäljningen görs via Rutgers bolag M2 Asset Management där belåningsgraden blivit för hög (skriver Rutger i ett SMS till Dagens Industri). Samtidigt påpekar Rutger att det här inte är frågan om någon tvångsförsäljning.

Tydligt är i alla fall att det här nog inte hade gjorts om vi inte sett de kursfall som vi gjort nu under 2022. Jag tror indirekt att det här är frågan om en tvångsförsäljning. Risken med belåning blir här uppenbar.

Köparen Akelius betalar 115 kr per aktie och det motsvarar en premie på 1,5% från gårdagens stängningskurs. Att aktien i Castellum är upp såhär mycket kan dock inte premien förklara enbart. Troligtvis är det en lättnad för att just Akelius tar över rodret som huvudägare.

Till frågan varför Rutger inte säljer Corem eller Sagax så skriver Rutger såhär:

”Att sälja i just Castellum var det enda alternativet som stod till buds för att uppnå det kapital som krävs för att säkerställa m2:s förmåga att fullfölja sina finansiella framtida åtaganden”

Det är givetvis mindre kul att Rutger här visar någon sorts omvänd pilotskola. På samma gång kan jag tycka att Akelius är helt rätt ägare att ta över aktierna, så jag är långsiktigt föga orolig.

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x