Rutger Arnhult är styrelseordförande sedan 2021 i ett av Sveriges populäraste utdelningsbolag, nämligen Castellum. Nu har Rutger via bolaget M2 Asset Managment sålt 1,1 miljoner aktier i min utdelningsfavorit de senaste veckorna. Bör jag vara orolig och hur ska jag tänka?

Rutger Arnhult, styrelseordförande Castellum. Äger idag över 50 miljoner aktier i bolaget.

Bör man vara orolig?

Den sista försäljningen gjordes igår och då rörde det sig om 300 000 aktier. Det är svårt att säga om aktien påverkats av detta då det finns många andra faktorer som kan påverka marknadens oro. Den senaste månaden är i alla fall Castellums aktie upp ca 5%.

Castellum har länge varit mitt största fastighetsbolag i portföljen. Nu börjar däremot Diös komma ikapp och är bara några tusenlappar borta från topp-placeringen. Vad jag kan säga är att fastigheter är och har även varit den största sektorn i min portfölj.

Försäljningarna kan givetvis skapa oro men inget som egentligen berör mitt investeringsbeslut och självklart kommer jag inte sälja enbart p.g.a. detta.

 

Anledningen är okänd

Än så länge har det inte kommit ut någon kommentar från Rutger om försäljningen, i alla fall inte vad jag sett. Men en sak är säker:

”Det finns många anledningar att sälja aktier, men enbart en anledning att köpa”

Vad man menar med uttrycket är att en försäljning kan vara för att du vill diversifiera din portfölj, eller att du exempelvis tänkt köpa ett nytt hus eller finansiera ett bröllop. Ett sälj betyder inte per automatik att man tycker det är dyrt. Däremot finns det bara en anledning till att köpa och det är för att man tror det kommer bli en bra investering.

Värt att nämna här är att Arnhult per den 9 december hade 58 miljoner aktier i Castellum till ett värde av drygt 14 miljarder kronor, enligt Holdings. Att han nu gör sig av med 1,1 miljoner, ja har det egentligen en så stor betydelse?

 

God utsikt

Rutger är onekligen en av fastighetssveriges skickligaste förvaltare och jag tror att han kommer låta Castellum fortsätta vara ett mer lågriskalternativ.

Castellum har sedan 1997 presterat 17,8% i genomsnittlig årlig avkastning. Det är helt klart inte illa, speciellt med tanke på att enbart 15% dubblar ditt innehav på 5 år. Warren Buffet sägs väl ha hållit ca 15% under 55 år.

I sista rapporten fick vi se ett substansvärde på 230 kr. Då aktien idag handlas till 246 kr så är det inte en allt för stor premie. Dessutom var det nu ett tag sedan man släppte sin Q3:a och substansvärdet borde ha ökat sedan dess.

Jag köper aktier i Castellum lite då och då och min kursgraf med köp/sälj är väl den mest spektakulära i min egna portfölj. Enbart ett sälj har det blivit, och det var när jag råkade köpa Castellum i min KF.

 

Håll koll på det som händer

Du kan alltid kika in på Finansinspektionen för att se hur personer inom bolaget väljer att köpa/sälja

 

Fortsätt gärna läsa

Realty Income eller Castellum?

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x