Det finns nog många som varit oroliga kring Boston Pizzas utveckling på senare tid. Aktiekursen har åkt ner rejält och frågan är om man ska vara rädd eller glad för den här nedgången.

 

Som vanligt vill jag vara transparent och visar mina köp i bolaget. Jag gick in strax efter årsskiftet 2017 och resan därefter har väl inte varit i det positiva territoriet precis.

 

Kort om bolaget

Det här är en månadsutdelare som handlas i CAD (Kanada). Just månadsutdelare har blivit populära bland alla oss som vill kunna leva på utdelningar. Vi slipper helt enkelt se till att sprida utdelningarna jäms med året, det sker per automatik.

Idag får jag ca 55 kr i månaden från bolaget efter avdragen källskatt. Med andra ord räcker det snart till en pizza varje månad. Målet därefter blir helt klart att få en pizza varje vecka. Då är fredagarna räddade!

Boston Pizza Royalities Income Fund genererar sina intäkter främst från restaurangkedjan Boston Pizza som omfattar 390 restauranger i Kanada. Dessa serverar inte bara Pizza utan har hela 100 smakrika rätter på sin lista, exempelvis pasta, burgare och deras berömda BP Wings. Årligen serveras över 50 miljoner gäster, vilket gör den här kedjan Kanadas nr 1 i sitt slag.

Kursgrafen har med åren visat en del mycket fina köplägen i bolaget:

 

Problemen just nu

Direktavkastningen ligger just nu på drygt 8%, vilket givetvis kan verka lockande. Men som jag sagt många gånger tidigare kan en hög direktavkastning också vara en björnfälla. Rätt som det är sänks utdelningen och DA:n blir därmed lidande. Fortsätter bolaget ligga i kölvattnet kan det bli ytterligare sänkningar, o.s.v. o.s.v.

Det stora orosmolnet som fått aktiekursen att falla är att bolaget haft problem att öka försäljningen i restaurangerna de sista 2 åren. En anledning till detta kan vara många men en negativ aspekt är introduktionen av restaurangskatter i Saskatchewan (provins i Kanada).

Under det senaste året har minimilönerna också stigit i Ontario, Alberta och British Columbia. Dessa 3 marknader tillsammans utgör 75% av alla restauranger för bolaget. Därigenom har kostnaderna också stigit.

Något som KAN vara positivt är att Boston pizza nyligen gjort partnerskap med Skip the Dishes för att få deras utkörning att växa snabbare. Detta täcker hela 300 av restaurangerna, och som ni minns var det totala antalet 390. En stor del med andra ord.

Det tråkiga är att de nya skattereglerna och förändring kring löner inte är något som bolaget kan bestämma över. Det är lite som Handelskriget. Plötsligt kommer det bara och då är det bara att finna sig i läget.

 

Utdelningen

Boston Pizza har ju kunnat höja utdelningen under många år men för tillfället råder det rätt stor tystnad bland utdelningshöjningarna. Kikar vi i den här tabellen så ser vi att utdelningarna för 2017 var samma som för 2016. Dessutom tror många att det blir svårt att utdelningen höjs nu under 2018.

Så länge vinsten för deras nuvarande restauranger inte börjar ticka uppåt så kommer vi nog inte se någon utdelningshöjning, det är i alla fall min take.

 

Summering

Trots jobbiga motvindar var faktiskt Boston Pizzas Q2 rapport deras bästa på 2 år men med det sagt är den fortfarande svag. Jag menar, Kanadensiska ekonomin går som ett ånglok men samtidigt har Boston svårt att driva sina vinster i nuvarande restauranger uppåt.

Jag köper inget för tillfället utan väntar till november för Q3 då jag får mer info. Säljer heller inga aktier idag. Det här skulle kunna vara ett fint läge att öka sin YoC (yield on cost) men tycker ändå att det känns lite oroligt i verksamheten.

Med det sagt har jag HUR många gånger som helst sagt i efterhand: ”varför köpte jag inte mer”. Får se om detta blir ytterligare ett sådant tillfälle.

Vad är er tanke kring detta? Äger ni Boston idag eller har ni funderat på att ta in bolaget?

30
0
Kommentera gärna :)x
()
x