En av mina större funderingar är varför inte bankaktier gått bättre än de gjort. Nu i oktober har det däremot hänt grejor och bankaktierna har presterat otroligt fint. Idag kom SEB med sin dunderrapport och i förra veckan levererade Handelsbanken också fina siffror.

Att sälja SEB var nog ett av mina sämre beslut. Jag blev helt enkelt indragen i att allt annat gick sjukt bra medan banker gick genom sirap. Därför valde jag att sälja både Swedbank och SEB för att nu enbart ha kvar Handelsbanken.

SEB har både en A och C aktie. Här rekommenderar jag som vanligt att köpa den billigaste, vilket i det här fallet är A.Tänk däremot på att du ibland kan utnyttja aktiearbitrage för bolag som har 2 noterade aktietyper.

Förra året kom banken med en extrautdelning på 4,1 kr* samtidigt som man hade en ordinarie på 4,1 kr (totalt 8,2). I år delar man ut totalt 6 kr.

*SEB kallade detta för ytterligare ordinarie utdelning

Storbanken rapporterar en vinst på 9 118 miljoner kr i tredje kvartalet. Det här är lååångt över de 7 526 miljoner kr som analytikerna väntade sig. Har jag någonsin sett en sån här differens mellan det väntade och det faktiska? Jag tror inte det.

Och såklart är det räntorna som nu börjat göra effekt:

”Den främsta orsaken var ökade inlåningsmarginaler som var en följd av de höjda styrräntorna”, skriver SEB i rapporten.

Vid den här tidpunkten förra året hade banken uppnått 8,88 kr/aktie i resultat. Idag var den siffran 9,13 kr. SEB har som utdelningspolicy att dela ut runt 50% av resultatet.

För alla som fortfarande håller kvar i bankaktier är det här välförtjänat skulle jag säga. Här tycker jag det är passande med ett citat från vår käre Buffett

Warren Buffett quote: Successful Investing takes time, discipline and patience. No matter how...

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x