Jag har köpt aktier i Axfood allt sedan 2016 och aldrig sålt en enda. Det har varit en trygg och stabil investering. Idag stod det klart att Axfood slukar hela baletten av City Gross som man tidigare ägt delar av. Med tanke på prislappen man gav ser jag bara det här som positivt.

 

Alla mina historiska köp i Axfood

 

Axfood köper City Gross

Vad många kanske glömt är att Axfood redan innan detta är delägare till City Gross. Ägarandelen hitintills har enbart varit 9,9% men idag blir det alltså känt att man köper resterade del av tårtan.

Precis som i fallet med att ÖoB nu köps upp av Europris så tror jag att City Gross kan komma att bli en bättre framgångssaga under Axfoods vingar. Det verkar även avgående vd Klas Balkow vara inne på i deras pressmeddelande:

”Vi tror mycket på City Gross och som ägare kommer vi att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften. Vi ser fram emot att tillsammans arbeta för att stärka kedjans position och tydligare utmana de stora aktörerna inom det växande stormarknadssegmentet, där Axfood i dag endast är närvarande genom minoritetsposten i City Gross”, säger Klas Balkow

Klas Balkow, avgående vd Axfood

 

De senaste siffrorna säger att City Gross har ungefär 3% marknadsandel. Det här är på sätt och vis en liten munsbit för Axfood som har över 20%. Siffrorna här nedan är tagna från Axfoods årsredovisning och är något gamla:

Under de senaste året, fram till och med april 2024, omsatte City Gross drygt 9 miljarder kr.

Tyvärr har lönsamheten i City Gross sett riktigt tråkig ut men Axfood själva anser alltså att man ska kunna vända detta genom att stärka kunderbjudandet, implementera kedjedrift och effektivisera verksamheten.

Prislappen på 2 miljarder är rätt intressant. Axfood ägde alltså sedan tidigare strax under 10% vilket då skulle ge en värdering på 2,2 miljarder för City Gross. Det här visar också att värderingen fallit med 34% sedan Axfood först tågade in för 3 år sedan. Läget känns helt klart rätt.

Om vi kikar på snittet av analytikerestimaten så värderas Axfood till 18 gånger rörelseresultatet. Värderingsmultipeln för förvärvet av City Gross är enbart 11 gånger så en bra bit lägre.

Dess värre måste konkurrensverket och EU-kommissionen godkänna affären för att samgåendet mellan Axfood och City Gross ska bli verklighet. Med tanke på vilken hets det varit om höjda matpriser så kanske affären inte alls går i lås.

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x