Europris är den där aktien som jag vet många av er nämnt men som jag aldrig riktigt greppat tag om tidigare. Den har liksom legat och väntat, men nu har det blivit dags! Vad jag hört så är det här en trevlig norsk högutdelare som verkar inom en stabil, ej särskilt konjunkturkänslig, bransch. Det här är min lilla analys av Europris och ifall den är värd att hålla för oss utdelningsinvesterare.

Europris är då ett av Norges svar på lågprishandel och sådana finns det givetvis gott om, både fysiskt och på börsen. Just nu talas det mest om Europris förvärv av svenska ÖoB där jag själv handlat både en och två gånger. Mer om det lite längre ner, och varför det förvärvet kan vara intressant.

I dagsläget består Europris av 282 butiker i Norge där en mindre del av dessa drivs som en typ av franchise. Under föregående år öppnade man 7 nya butiker och där brukar snittet vara 5 nya årligen. Utöver det försöker man modernisera samt flytta icke nog lönsamma butiker till annan mark.

I butikerna hittar vi egentligen två typer av varor och troligtvis vet ni vad det handlar om.

Dels finns där förbrukningsvaror såsom livsmedel, husdjursfoder, tvätt- och städprodukter. Sådant som det går åt av och oftast tar slut. Dels hittar vi sällanköpsvaror som exempelvis möbler, sportartiklar och diverse elvispar och andra husgeråd. Förbrukningsvarorna står för hälften av försäljningen och sällanköpen för andra hälften, grovt räknat. Ungefär fifty/fifty med andra ord.

Precis som du redan listat ut handlar det om billiga produkter och ungefär 4/5 säljs till en prislapp på under 200 NOK, vilket idag faktiskt motsvarar 199 svenska kronor.

En fördel är att en stor del (ca. halva försäljningen) utgörs av egna varumärken. Här har bolaget självklart en högre marginal tack vare färre mellanhänder. Personligen känner jag inte till någon av dessa produkter 😀 Kanske att jag sett Quick segla förbi någon gång. Då har jag enbart varit i Norge en gång och det var nog 30 år sedan.

30% av försäljningen görs av s.k. kampanjvaror där man varje vecka skickar ut reklamblad med lägre priser. Tro mig, jag har själv lockats köpa dessa. 30% är ändå inte en allt för stor del och faktum är att Europris inte har en kass marginal på dessa även om den är sämre än på fullpris-varor

En sak som direkt slår mig är att samtliga i styrelsen äger aktier i bolaget. Det är ett gott tecken och är inte heller någon självklarhet skulle jag vilja påstå. Europris VD och styrelseordförande äger aktier för 49 miljoner NOK var. Pilotskolan känner de till.

 

Stark utdelningstrend och hög direktavkastning

Det är inget snack om att utdelningshistoriken i Europris är stark. Stadigt ökande och även med ett par extrautdelningar under de senaste åren. Det kombinerat med en hög direktavkastning i snitt gör det här till ett intressant case att spana vidare på.

Utdelning (NOK) Extra (NOK)
2024           3,25
2023           2,75   1,00
2022           2,50   1,50
2021           2,70
2020           1,95
2019           1,85
2018           1,70
2017           1,50
2016           1,40

 

Utdelningspolicyn i Europris säger att man ska dela ut mellan 50 – 60% av vinsten. Det kan jag tycka är hälsosamt. Utdelningsandelen har de senaste åren legat runt 60%. 2024 delar man alltså ut 3,25 NOK/aktie av de 5,64 man gjorde i vinst. Det ger en utdelningsandel på 57%.

Väldigt bra är att bolaget gjorde extrautdelningar i stället för att höja den ordinarie utdelningen. Det tycker jag är helt rätt tänkt och gör det möjligt at få en bättre trend för att locka investerare som mig själv.

Direktavkastningen i Europris ligger nu på 4,87% och man delar ut en gång varje år.

Norsk källskatt på 25% kommer att dras på den utdelning du får. Investerar du i en KF hos Avanza får du tillbaka detta nästa år och investerar du via Nordnet ska du få tillbaka den redan nästkommande månad om jag förstått allt rätt. Källskatten är numer ett betydligt mindre problem än vad det var för ett par år sedan.

 

Europris och ÖoB

öob - Extema

Precis här i dagarna (2 maj) blev affären med Runsvengruppen (ÖoB) klart. Priset blev 211 miljoner NOK och ska betalas med egna aktier. Värderingen för detta blir 5,7 gånger EV/Ebit på 2022 års siffror för ÖoB. Man kan tycka att prislappen är rätt billig om vi t.ex. jämför med när Tokmanni köpte Dollarstore för nästan 7 gånger. Det finns en anledning.

ÖoB har nämligen haft tråkig tillväxt de senaste åren med en omsättning som knappt stiger samt en lövtunn marginal (ebit). Bruttomarginalen ligger på 34% medan Europris har 45% i snitt de senaste åren. Kanske är anledningen att Europris har så pass mycket mer egna varumärken, men vad vet jag…

När jag själv vandrat inne på ÖoB så slår det mig oftast hur lite kunder det är, samt hur personalen verkar uttråkade. Det känns också som att hela butiken är föråldrad, men det är väl på sett och vis inte negativt. Kanske är det bara där jag bor.

Det finns mycket som talar för det kommer ske stora förändringar av ÖoB de närmaste åren och kanske är det just Europris som får maskineriet i snurr. Nu blir det alltså två stora konkurrenter på spelplanen; Europris med ÖoB samt Tokmanni med Dollarstore.

Bara de inte tar bort rabatterna på kolsyrepatroner så är jag nöjd.

 

 

Slutsatsen

Europris är inte billigast inom sektorn men jämfört med exempelvis Rusta så framstår det som billigt. Däremot så är Europris lönsammast bland de nordiska lågprisjättarna och därigenom ska prislappen givetvis bli högre.

En risk är väl att Europris redan har så många butiker i Norge och att det på sikt blir svårt att öppna mer där man redan nu tagit de bästa av lägen. Vad man i stället får göra är att bryta sig in i andra kategorier av varumärken. Här har man bland annat de senaste åren tagit stora marknadsandelar på husdjursprodukter. Även satsningen inom leksaker verkar bli en framgång.

Kanske är en förklaring till förvärvet av ÖoB att Europris givet sin storlek inte ser så stora tillväxtmöjligheter i Norge.

Ska man köpa Europris som utdelningsbolag så gör man det helt med tron att man kan förvandla ÖoB till det bättre. Troligtvis är det på sikt möjligt och det faktum att man fick köpa loss kakan till en bra prislapp känns lockande.

Som högutdelare skulle jag nog inte ha något emot att äga Europris i portföljen just nu. Ska man äga någon av dessa så tycker jag att det är Europris. Då har jag i och för sig bara kikat närmre på Tokmanni och Clas Ohlson.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x