Det fanns teorier om att AT&T, trots deras fantastiska storlek, aldrig skulle kunna mäta sig med populära och ledande streaming-tjänster såsom Netflix och Disney+. Nu innan den amerikanska börsöppningen blev det klart att AT&T ägda Warner Media går ihop med Discovery och därigenom bildar ett självständigt bolag som även vi aktieägare i AT&T får ta del av. För mig finns det en solklar negativ sida med detta.

 

Vad är Discovery

Välkommen till Discovery Networks Sweden och Kanal 5

Discovery visar dokumentärer och underhållningsprogram och finns i lokala versioner över hela världen. Här i Sverige känner vi kanske mest till Discovery med tanke på Kanal 5, Animal planet och Discovery+.

Även ett visst sportutbud finns där vi i Sverige mest känner till Eurosport.

 

Därför investerar jag i AT&T

Jag har tidigare skrivit mycket om just AT&T och varför jag äger den i portföljen. Kort och gott tycker jag det här är en intressant högutdelare med stabil direktavkastning där det även finns potential till hyfsad tillväxt.

Visst har man haft stora problem med stagnerande EPS (earnings per share, vinst per aktie) men det finns ändå en hel del som kan tala för AT&T framöver. 5G och streaming är ett par exempel. Tyvärr ser detta ut att ändras nu.

Läs om varför jag äger AT&T i min utdelningsportfölj

 

AT&T sammanslagning Discovery

Som många vet köpte AT&T upp WarnerMedia och fick därmed tillgång till streaming-tjänsten HBO. Nu går AT&T ägda WarnerMedia ihop med Discovery och bildar därmed ett självständigt bolag som kommer vara med att kriga om alla oss streamingfantaster.

Det här sammanslagna bolaget kommer alltså innehålla väldigt kända varumärken såsom HBO, Discovery, DNN, Cartoon Netwok och Discovery+. Själv tycker jag att det här låter som en betydligt starkare spelare än vad enbart WarnerMedia varit tidigare.

Vad det här innebär är att vi som äger AT&T kommer få 71% av det nya bolaget medan Discoerys ägare får resten, alltså 29%. Hela affären väntas dock kunna slutföras först i mitten av 2022.Vi som äger AT&T behöver inte rösta utan det räcker med ett godkännande från Discoverys aktieägare.

På sätt och vis kan det här liknas med när AtlasCopco knoppade av Epiroc från sin verksamhet men här blir det då även en sammanslagning med ett annat bolag.

 

Utdelningen för det nya bolaget

Rätt intressant är att det enbart var ca 3 år sedan som AT&T köpte Warner Media (då kallad Time Warner) och nu gör man alltså en avknoppning och låter detta bli ett självgående bolag.

Min gissning är att det nya mediebolaget kommer ha väldigt liten eller ingen utdelning alls då man kommer fokusera på att betala av skuld samt återinvestera i sin egna verksamhet. Då jag gillar stabila utdelningsbolag lär det här därför inte bli något för mig initialt. Ett sälj av mina egna rätter till det nya bolaget hägrar i horisonten.

När väl detta sker kommer AT&T verkligen gå back to basic och bidra med nästan allt content i WarnerMedia samt då även en skuld på $43 miljarder. Självklart är det här både positivt och negativt. Den stora skulden har varit en flaskhals som fått många att hålla avstånd till AT&T men samtidigt har jag tyckt att denna del varit kanske den mest spännande.

 

Utdelningen för AT&T

Majoriteten av alla som investerar i AT&T har gjort det för hög utdelning där man är medveten om att det troligtvis inte blir någon kurs-dubblare. Du vill öka ditt kassaflöde helt enkelt. Det har också funkat då AT&T haft högre utdelning än många svenska preffar under många år.

Nu spås det att nya utdelningen för AT&T blir $1,6, klart mindre än dagens $2,08. Vissa har räknat på att kursen lär sjunka till ca $25 efter avknoppningen vilket då skulle resultera i en direktavkastning på 4,5%. Dåliga nyheter för de som söker hög utdelning via det här bolaget som också höjt utdelningen +30 år i rad.

Jag har inte bestämt mig ännu hur jag ska göra. Troligtvis lär jag hålla kvar AT&T fram till avknoppningen i alla fall och sedan hitta andra betesmarker. Det nya bolaget lär jag troligtvis inte äga.

 

 

 

 

32
0
Kommentera gärna :)x
()
x