Min initiala tanke bakom AT&T kändes god. 36 år med höjd utdelning och över 7% i direktavkastning gjorde att detta val kändes bättre än många preferensaktier på hemmaplan. 5G var också lockande samt deras investering i streaming. Nu har spelplanen ändrats och mycket har hänt med AT&T nu inför 2022.

 

Kort summering – vad händer i AT&T

Som du känner till har AT&T valt att knoppa av sin streamingverksamhet och kombinera denna med utbudet från Discovery i ett helt nytt bolag. Det skrev jag om här.

I veckan kom det nyheter om att detta ska göras via en s.k. spin-off och inte en split-off.

Skillnaden mellan spin-off och split-off

En spin är den enklare varianten och här får du som äger huvudbolaget ett visst antal aktier i det nya bolaget. Exempel på detta är det AtlasCopco gjorde med Epiroc.

En split (exchange offer) är mer avancerad. Här får du som ägare välja att byta alla, några eller inga av sina aktier i huvudbolaget mot det nya. Denna tar oftast längre tid och är mer komplex. Kanske kan det här jämföras med det Hemfosa ställdes inför.

 

Så, hur blir avknoppningen i AT&T?

Många har trott att det skulle bli den enklare varianten (spin) tills VD uttalade sig väldigt klumpigt kring detta i samband med rapporten. Kort och gott lämnade han det öppet. Osäkerhet utbröt och aktien sjönk, trots en rätt stabil rapport.

Nu för någon dag sedan blev det ändå känt att det blir en spin (enklare varianten).

Det här innebär att ägare i AT&T får 0,24 andelar av det nya bolaget.

Lätt förklarat. Äger du 100 aktier i AT&T kommer det dyka in 24 aktier av det nya mediabolaget, Warner Bros. Discovery. Det här sker helt automatiskt

 

Vad händer med utdelningen i AT&T 2022?

I samband med detta meddelade även AT&T vad den nya utdelningen blir. Självklart kommer den bli lägre nu när man delar ut en del av sin verksamhet.

Den nya utdelningen i AT&T blir $1,11 per aktie, ner 47% från nuvarande $2,08

Detta är också ungefär vad många räknat med innan uppgifterna blev kända.

 

Varför sänks då utdelningen i AT&T?

Ja dels för att en del av bolaget försvinner som kommer innebära ett lägre kassaflöde för bolaget. Men också för att bolaget kommer fokusera på mer tillväxt inom 5G och fiber, också information som kommunicerades nyligen.

 

Vad gör då KTM?

Det korta svaret är att jag kommer vänta till avknoppningen, sälja det nya bolaget, och sedan ta mig en funderare efter nästa rapport då jag får mer info. Som du vet har jag nyligen tagit in ett annat telekombolag vid namn Tele2 i portföljen.

Just nu tycker jag att AT&T tagit oförtjänt mycket stryk. Det är inte fundamentalt det vi ser utan alla säljer AT&T med tanke på att utdelningen sänks samt den osäkerhet som varit. Att sälja nu är som att elda för kråkorna.

Sedan finns det en annan vinkel på det hela. Att göra avknoppningar likt detta har historiskt gynnat många bolag och låst upp gömda värden. Det klockrenaste exemplet jag kan komma på är väl Abbot som delade upp sin verksamhet och bildade bolaget AbbVie (som finns i min portfölj).

Det kommer initialt inte bli någon utdelning i Warner Discovery bolaget. Min teori är att det inte blir någon utdelning där på länge. De kommer ha en saftig skuld att betala av då mycket förs över från AT&T samt så tenderar bolag likt dessa att skjuta in hela vinsten i verksamheten. Se exempelvis Netflix.

 

Summering

Jag säljer inte AT&T för tillfället. I stället inväntar jag avknoppningen och säljer det nya bolaget.

Det finns en nackdel med att vi befinner oss i Sverige. Vi kommer få de nya aktierna någon eller några dagar senare än investerare i USA. Majoriteten av de som får det nya bolaget kommer sälja då många som äger AT&T gör det för utdelningen. Det här skapar ett säljtryck och aktien lär gå ner.

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x