Atlas Copco rapporterade idag en rekordhög vinst för helåret 2021, även om det fjärde kvartalet blev något av en besvikelse utifrån vad analytikernas estimerat. Däremot bjuder Atlas på 3 riktigt glada nyheter.

”Den totala orderingången för Atlas Copcos produkter och service ökade signifikant jämfört med föregående år. Orderingången för alla typer av kompressorer, vakuumpumpar och energiutrustning växte starkt”, konstaterar bolagets vd Mats Rahmström.

 

En ökad ordinarie utdelning

Även om utdelningshöjningen från 7,3 kr/aktie till 7,6 kr enbart innebär en ökning med 4% så är det alltid något. 2019 höjde man utdelningen med 21% och året efter med 11% . Förra året ökade utdelningen även då med 4%.

Det här gör att Atlas Copco nu har 38 år med en positiv utdelningstrend. Man har alltså inte sänkt utdelningen på så många.

Tabell av KTM

 

 

Extrautdelningen

Vad som är mest förvånande för mig är att man slänger ut en extrautdelning på 8 kr. Det här sker genom att man köper tillbaka och direkt automatiskt löser in aktier i det egna bolaget. Anledningen till att man vill göra en inlösen av aktier istället för en vanlig kontant utdelning är att det kan vara skattemässigt mer fördelaktigt för vissa aktieägare

En extrautdelning ska aldrig räknas som en ordinarie utdelning, utan enbart något extra. Handlas du Atlas nu kommer du däremot handla den till en högre direktavkastning då du får ta del av både den ordinarie och extra utdelningen. Den direktavkastningen blir 3,4% om du handlar Atlas B.

 

Aktiespliten

Vi fick även info om en aktiesplit på 4:1. Du kommer således få 4 gånger så många aktier (men självklart delas även utdelningen med 4).

Aktien blir därmed lättare att handla och nu när den varit och nosat på 500 kr/aktie känns det rimligt.

Det absolut värsta är ju om en aktie handlas för typ 300 kr. Då får du 1 aktie för 1 kr i courtage men 2 aktier för 2 kr i courtage. Gränsen här är som vanligt 596 kr, då du även då enbart betalar 1 kr i courtage.

 

OBS!

Du kommer alltid kunna följa årets utdelningshöjningar här. Sedan kan jag inte lova att jag kommer uppdatera hela tiden men någon gång ibland ska jag nog kunna ordna:

Preliminära utdelningar 2022

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x