Igår rapporterade Atlas Copco för det tredje kvartalet 2019. Aktien belönades rikligt med +10% trots att kursen även innan detta levererat och byggt fallhöjd. I det här inlägget går jag tillbaka 1 år och funderar på vad marknaden tyckte om Atlas då.

Köper du investmentbolaget Investor så får du med Atlas Copco då bolaget utgör 13% av deras totala portfölj. Många nöjer sig helt klart med att äga Atlas via Investor men jag har även valt att börja fylla på från sidlinjen genom att direktäga bolaget. Deras historik är helt klart alldeles för frestande.

Kvartalsrapporten var väl fenomenal på många sätt och vis. VD:n Mats Rahmström vågar dessutom uttrycka sig på följande vis:

”Det var det kanske bästa kvartalet någonsin för oss”

Mats Rahmström. VD Atlas Copco

Men kanske har han all rätt att uttrycka sig såhär. Beställningarna på deras omtalade vakuumprodukter skenade verkligen iväg och steg med över 20%. Marknaden hade här förväntat sig 0%. När differensen mellan det förväntade och det faktiska utslaget blir så stort så brukar kursen rusa.

Det intressanta var väl att man i förra rapporten (för det andra kvartalet) var rätt tveksamma själva och trodde på en sval marknad. I och för sig är det inget nytt. Det verkar som att alla industribolag gått ihop och sagt att lågkonjunkturen kan stå bakom dörren. Gårdagens rapport visade motsatsen.

Nog snackat om det. Atlas levererade en fantastisk rapport, detta är ett fantastiskt bolag som du kan äga år ut och år in. Det jag egentligen ville snacka om är sättet att se på bolaget.

För bara ett år sedan kastades det sten mot bolaget. Den podd som kastade mest var kanske Börspodden som verkligen påpekade att man nog skulle hålla fingrarna borta. Inget ont om Börspodden, det är en fantastisk podd!

Den här perioden har jag markerat med rött i grafen nedan. Jag tror ni alla ser vart aktien tagit vägen sedan dess.

Det här visar också på hur svårt analyser kan vara. Att stryka marknaden medhårs behöver inte alltid vara rätt. Det är varför jag ständigt tjatar på att kika på det grundläggande i bolaget före allt annat.

Fråga dig själv om bolagets historik

Fråga dig själv om du tror att bolagets produkter kommer behövas framgent

Fråga dig själv hur ledningen ingivit förtroende och tillit till dig som investerare

Svara på dessa frågor före allt annat.

Och för guds skull… sälj inte ett bolag bara för att en podd eller bara för att jag säger något om det. Mina största misstag på aktiemarknaden har varit när jag sålt bolag. Det är ett faktum.

0 0 vote
Article Rating
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x