Den 4:e oktober 2019 var första handelsdagen för Akelius D och den dagen stod aktien i 1,69 EUR. Under första Corona utbrottet i Sverige dök aktien ner i källaren men har än idag inte återhämtat sig till fullo. Kursen står just nu EUR 1,5 och Akelius D ger en av de högsta direktavkastningarna i Sverige inom kategorin Fastigheter.

= bolag som jag äger

Bolag Direktavkastning
SBB D 6,7%
Akelius D (EUR) 6,7%
Corem Pref 6,3%
Sagax D 6,3%
Fastpartner D 6,3%
NP3 Pref 6,3%
Klövern Pref 6,3%
Heimstaden Pref 5,8%
Amasten Pref 5,8%
Fastpartner Pref 5,7%
Sagax Pref 5,7%
Svenska Nyttobostäder Pref 5,3%
SBB Pref 4,9%

 

I dagens noll-räntemiljö får 6,7% ses som väldigt attraktivt. När räntan stiger så tenderar kurser för preferensaktier och liknande tillgångsslag falla. Anledningen är till mångt och mycket att du då kan få en bättre avkastning via banken än idag och till en mycket lägre risk än via aktier.

Open To Buy will help you keep Your Money in the Bank! - MY OTB PLAN

Jag och min kära investerarkollega Malte äger Akelius D och det här var också ett samtalsämne när jag firade min första miljon. Vad vi pratade om minns jag inte riktigt, men vad jag minns var att Malte var väldigt positiv till Akelius. Kanske kan han ge ett ord om detta ifall han läser inlägget 🙂

Malte är inte den enda som är intresserad av Akelius D. Finansdirektören i Akelius Leiv Synnes köpte i december D-aktier för en halv miljon kr. I januari 2021 gjordes ett mycket större köp på 108 miljoner kr av ett bolag kontrollerat av en stiftelse avsedd för Roger Akelius barn och barnbarn.

Själv har jag som vanligt handlat kontinuerligt. Jag kan tycka att Akelius känns väldigt stabilt även under sämre ekonomiska perioder då fastighetsbeståndet består av bostadsfastigheter i centrala lägen som Berlin, Stockholm och Washington. Om Akelius är värt en större rabatt jämfört med konkurrenter är givetvis svårt att svara på, men så tycker jag i vart fall. Idag är det snarare premievärdering.

Vakansgraden* för bostäderna var 2021 enbart 1,7%. Visst, det är högre än förra året men jag kan tycka att det är en väldigt låg siffra ändå. Belåningen är nere på otroligt låga 39%.

*Andelen bostäder som står tomma utan hyresgäster

Akelius D handlas i Euro och det kan både vara för och nackdelar. Kanske blir fler utländska investerare intresserade men för oss på hemmaplan blir detta en valutarisk samt att valutaväxling (spread) tillkommer. En viktig sak att nämna är att det är samma låga courtage att handla Akelius och inte 1 EUR i lägsta courtage som när du handlar t.ex. Sampo.

Jag köper glatt Akelius D idag och bolaget ger mig kvartalsvis utdelning som jag då kan shoppa nya aktier för i samma eller andra bolag.

3.1 7 votes
Article Rating
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x