AbbVie är ett bolag inom hälsosektorn och som tituleras Dividend Champion, d.v.s. att bolaget höjt utdelningen med +25 år i rad. Igår såg jag till att köpa extra i just Abbvie för att ta till vara på ett fint tillfälle enligt mig.

Visste du?

Har du aldrig någonsin hört talas om AbbVie tycker jag att du ska läsa min enkla analys om bolaget som jag skrev tidigare. Länk till inlägget.

Oron kring Abbvie

Först och främst vill jag slänga in lite utdelnignsfakta om bolaget som visar att AbbVie rent utdelningsmässigt får 8 st KTM-mynt av 10 möjliga. Då vill jag även tillägga att inget bolag någonsin fått 10 KTM-mynt när det kommer till utdelningar. Det kommer alltid gå att prestera perfekt.

AbbVies utdelningsinformation

Antal år med i rad höjd utdelning*: Sedan 2013 (6 år) eller 1973 (46 år) beroende på om man räknar från datumet då avknoppningen skedde eller ej. 

Direktavkastning: 5,76%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis, d.v.s. 4 gånger per år

Årlig utdelning: $4.28

Källskatt: 15%

5-årig utdelningstillväxt: ca 17,54%

Utdelningsandel: 52,14%

Men om vi sneglar på kursen så har den inte gått tipp-topp under senare tid. Samtidigt ska vi veta att AbbVie nyligen handlades för en direktavkastning på 6,5% i och med att kursen då var ännu lägre mot vad den är idag.

 

Så, vad är det så som händer inom bolaget?

För AbbVies del så är det faktiskt så att man slår förväntad vinsttillväxt marginellt samtidigt som man håller efter framtida guidning. Siffermässigt ser det med andra ord bra ut.

Dock verkar det här inte spela någon roll då allas ögon är riktade på en enda sak… nämligen HUMIRA, bolagets flaggskepp när det kommer till läkemedel.

För er som inte vet vad läkemedlet HUMIRA är så finns det en lång checklista vad den används till på FASS sida. Ett av användningsområdet är för att motverka reumatism. Jag har aldrig haft reumatism, men har förstått att det är ett h*vete för de stackare som blir drabbade.

Nåväl. 2023 går patentet på Humira ut och det innebär att andra aktörer kommer in på marknaden. Det här gör investerare riktigt oroliga.

Det AbbVie nu gjort är att göra förvärv (senast Allergan) för att redan nu börja grunda för detta. När förvärvet gjordes så sade ledningen följande:

“Allergan transaction will guard against the full range of those options.”

Bolaget själva vill alltså upplysa om att förvärvet kommer täcka upp för de förluster som kommer att ske och att vinsten kommer fortsätta växa. Därigenom kommer bolaget fortsätta höja utdelningen. Dock lyssnar få på detta.

 

Jag vet att det är väldigt många av er läsare som är skeptiska till bolaget just p.g.a. patenten. Och med all rätt! Men kom då också ihåg… utan oro så skulle aldrig köplägen kunna uppstå. 

Som vanligt måste du alltid göra din egna analys men jag vill ändå förtydliga att jag äger AbbVie och att jag har köpt rätt mycket under senare tid.