Avanza meddelade för ett tag sedan att det nu blir lättare och snabbare för oss att byta courtageklass. Det här innebär att vi nu kan hitta nya möjligheter att tjäna pengar på men samtidigt fortsätta med vårt sätt att handla aktier. I det här inlägget visar jag hur jag skapade lite extra kronor samt via ett byte av courtageklass.

 

Courtageklasser

Avanza har idag 5 st courtageklasser som passar olika bra beroende på hur mycket du handlar för. Normalt sett ligger jag på courtageklass Mini som passar affärer under 15 600 kr.

När jag startade min resa som ny kund hos Avanza landade jag på Medium och mina första affärer på några hundralappar blev galet dyrt då jag betalade 69 kr i courtage för varje affär. Det tog ett tag innan jag insåg detta.

Det här var däremot innan courtageklass Start fanns.

 

Byta av courtageklass – så funkade det tidigare

Tidigare var det bara möjligt att byta courtageklass en gång varje månad. Det här har många länge tyckt varit negativt då vissa ibland vill handla för mindre summor, och ibland större.

 

Så funkar det nu

Nyligen rapporterade Avanza om att det nu går att byta courtageklass en gång per dag. Det här underlättar för många som vill variera sitt köpbeteende.

För att ändra courtageklass eller se vart du ligger idag går du in på Mina sidor >> Profil >> Min courtageklass.

Under tisdagskvällen vid 21-tiden testade jag att byta courtageklass till Small. Kl 3 på natten fick jag ett meddelande om att min begäran nu behandlats och att den nya klassen börjat gälla.

Efter bytet stod det att jag måste vänta 1 dag innan jag kan byta tillbaka till Mini igen.

 

Ytterligare viktig info

På kvällen dagen efter mitt byte testade jag att byta tillbaka men då stod det att jag max kunde byta 1 gång per dag. Jag antar att jag då blev tvungen att vänta till 03:00 på natten då det faktiska bytet gick igenom.

Nu på morgonen kunde jag dock byta direkt och då skedde bytet omedelbart. Jag antar att det beror på vilken tid man byter courtageklass.

 

Byte courtageklass i appen

Idag går det inte att byta courtageklass i appen. Avanza har dock tagit emot det här önskemålet via Twitter och vi får se vad som händer framöver.

 

Bytte Investor A mot Investor B – ett test

Tänkte att jag måste ju ändå testa det här nya fenomenet 😀 Därigenom bestämde jag mig för att göra ett s.k. aktiearbitrage, alltså att jag byter en typ av aktie mot en annan. I det här fallet fick det bli Investor A mot B.

Då jag har en relativt stor summa i Investor skulle jag tjäna på att byta courtageklass, vilket jag då gjorde innan bytet.

Investor A har varit billigare än Investor B under lång tid, men nu var det alltså ombytta roller.

Sälj

Aktie Säljkurs Antal Summa (ink. 39 kr courtage)
Investor A 409,4 62 25 344 kr

 

Köp

Aktie Köpkurs Antal Summa (ink. 39 kr courtage)
Investor B 406,9 62 25 226 kr

 

Det här resulterade alltså i 118 kr som ”trollats fram”. Nackdelen med detta är att mitt GAV (genomsnittligt anskaffningsvärde) nu försämrats samt att jag inte ser den fina avkastningen när jag kikar på innehaven hos Avanza. Om du tycker att det kan räknas som en nackdel eller ej går givetvis att diskutera.

 

Varför sköts inte detta automatiskt?

En fundering som jag har är varför inte courtageklasser byts per automatik och att den mest fördelaktiga väljs direkt vid köp. Om jag först köper för 597 kr väljs Mini och om jag sedan (samma dag) köper för 25 000 kr så väljs Small.

Med all största säkerhet finns det en förklaring till detta. Bra är i alla fall att courtaget är gratis upp till 50.000 kr så att nya på börsen inte trampar på samma mina som jag gjorde.

I exemplet nedan ser ni att jag köpte ett stycke Telia för totalt 51,85 kr, men att jag totalt betalde mer än det dubbla (121 kr) för affären då courtaget var 69 kr.

 

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x