När jag precis startat bloggen så låg mitt portföljvärde på 100 000 kr. Nu, några år efteråt, är det totala värdet ca 1 300 000 kr och passande nog har jag fått en fråga angående resan från 100 000 kr till 1 miljon kr. 

 

Fråga

Jag har efter en riktigt bra första månad på året, lyckats få ca 75t att bli 100t.

Finns det något allmänt tips som kan vara bra att tänka på när jag nu kommit en bit till mot ”vattenytan” på 1 miljon.
 
Och vad är en rimlig tanke att kunna nå under året? 
Största fallgropen nu? 

 

 

Tips 1 – Portföljen består av byggklossar – inte pengar

Det kanske låter skumt att inte tänka på portföljen som faktiska pengar då det är riktiga pengar som du skjuter in varje månad?

Vad jag menar är att du ska se varje ny andel i av din fond eller varje ny aktie som byggklossar, där varje kloss skapar en allt bättre förutsättning för att få din portfölj att växa i framtiden.

Tänker du på portföljen i rena pengar kommer det bli jobbigt när du når över 500 000 och värdet kan sjunka med 25.000 kr på en månad, vilket i mångas fall motsvarar en hel månadslön. Klossarna ligger dock alltid kvar.

Tips 2 – Bestäm ditt intresse

Jag har filosofin att det absolut inte är omöjligt att slå index. Dock har statistik visat att det verkligen inte är alla som lyckas med detta år ut och år in.

Har du Inte det börsintresse som jag har så är det lika bra att välja 3 billiga fonder och fixa en automatisk överföring från din lön till dessa. Ett exempel kan vara att du kör med Avanzas 3 extremt billiga fonder:

  • Avanza Global
  • Avanza USA
  • Avanza Zero

Vill du krydda detta med en småbolagsfond eller en techfond (Ny Teknik t.ex.) går detta superbra. Tipset från mig är att köra den största delen i en globalfond. Ett annat alternativ är att du helt enkelt väljer ut 5 investmentbolag och sparar pengar i dessa.

 

Tips 3 – undvik att hoppa från tuva till tuva

Jag har full förståelse att man som ny på börsen vill testa olika strategier och hitta något som passar.

Däremot har jag sett flera exempel på personer som ständigt hoppar hit och dit. Man försöker sig på swing trading, man går mer mot utdelningsinvestering, man kör MA200 eller går mer mot teknisk analys. Problemet blir oftast höga transaktionskostnader samt att du inte blir lika långsiktig i dina innehav som du från början hade trott.

Välj en strategi som du tycker passa – stick with it!

 

Tips 4 – var alltid investerad

Att stryka marknaden medhårs, innebär att du säljer när börsen är på väg ner, och köper när börsen är på väg upp.

Visst låter det bra? Då slipper du nedgång men får samtidigt vara med på den härliga uppgången.

Problemet är bara att du ska lyckas träffa rätt två gånger och göra detta gång på gång. Ett exempel i närtid är november 2018 då allt gick ner. Jag märkte att många till slut lessnade och sålde varpå allt började gå upp. Då är det dessutom psykologiskt svårt att köpa tillbaka då du missat stora delar av uppgången.

Är du hela tiden investerad slipper du det här orosmomentet.

 

Tips 5 – kör inte 140

Tips 5 kommer från det jag skrev i min nyårskaramell om att inte köra 140 km/h

 

Tips 6 – Läs, men håll huvudet kallt

Det är kanske ingen slump att världens troligtvis främsta investerare Warren Buffett läst åtskilliga timmar dagligen under sitt liv som investerare.

It’s easy to come home, sit on the couch, watch TV, and zone out until bedtime rolls around. But that’s not going to help you get smarter.

Samtidigt vill jag som tips nummer 6 lyfta ett varningen finger. Hade jag agerat på alla skräck-nyheter som jag läst så är jag övertygad att jag inte lyckats lika bra. Analysera och tänk alltid själv men ta in kunskap från olika källor.

 

Rimlig tanke att uppnå under året

Jag personligen har lite svårt att sätta upp någon form av riktpunkt dit jag vill att portföljen ska nå när året är slut. Anledningen är att börsen kan svänga oerhört kraftigt under ett enskilt år (ner eller upp) och att det därigenom blir svårt att estimera.

Vad du i stället kan göra är att sätta upp ett mål kring ditt sparande. Hur mycket kommer du kunna lägga undan till portföljen i år? Sedan matar du bara på och skippar tankarna kring börsens utveckling.

Hoppas att tipsen hjälper dig att lyckas bättre!

MVH

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x