Nyårskaramellen är något som hör hemma på kronantillmiljonen.se. Det har blivit en liten tradition såhär strax innan nyår. I år kommer tre karameller, alla med lite olika karaktär. Jag börjar med ett tips som jag verkligen skulle vilja ge dig inför det nya året.

Jag skulle kunna lista en väldigt många tips till er som jag själv tycker är bra att följa. Lite mer klyschiga tips såsom:

  • Tänk igenom vilka försäkringar du verkligen behöver
  • Ha en bottenplatta i portföljen bestående av investmentbolag
  • Fundera hur du själv tänker agera vid en börskrasch
  • Köp hellre för mindre summor och sprid dina köp över tid
  • Tänk på att inte investera i en fond-i-fond

Men nu såhär inför det nya året tänkte jag ge ett tips som jag tror kommer hjälpa dig mer än allt annat där ute…

 

– Kör 90 i stället för 150 –

Även om det här tipset även passar bra i trafiken då du sparar mycket genom att sänka hastigheten så är detta inte ett tips relaterat till bilkörning. Nej, det här tipset handlar om hur du som sparare ska agera.

Jag har sett många som börjat läsa min blogg och fått blodad tand. Genast ska man upp i 150, gärna utan acceleration.

Det ska börja bloggas, sparkvoten ska genast bli över 80%, man ska lyssna på alla poddar, man ska läsa alla böcker och gå på alla årsstämmor. Samtidigt ska man fortsätta med sitt 8 timmars jobb samt vara den perfekta fadern/modern.

I längden är det bara superpappor och supermammor som kan lyckas med att hålla 150 över tid. Ni vet, sådana föräldrar som är först på arbetsplatsen och går sist därifrån, samtidigt som man aldrig är först med att lämna sitt barn på förskolan och alltid hämtar sitt barn först.

En enda gång har jag känns att jag kört 150 när det kommer till min miljonresa. Det var när jag Pengaregnet skulle starta upp det coolaste som finansmarknaden någonsin sett. Samtidigt skulle jag jobba 8 timmar om dagen. Jag kände snabbt att detta inte funkade och hoppade tillbaka till 90. Tyvärr ser vi inte mycket av Pengaregnet idag, och kanske är det för att 90 är bättre än 150

Jag började inte med en sparkvot på över 50%. Det var länge som jag enbart förde över 500 kr i månaden till Avanza.

Även om jag idag sparar betydligt mer så har jag haft en låååång accelerationssträcka. Steg för steg har jag gått. Det har också gjort att själva accelerationen inte varit lika kännbar.

Det här är det bästa tipset jag kan ge dig. Även om det sprätter i fingrarna och du idag känner att du måste få utlopp för detta så borde du ta det lugnt. Annars är det lätt att det går som för Per Elofsson i OS 2002, Salt Lake city.

Årets tips blir alltså att hålla en låg hastighet och i stället låta tiden ha sin inverkan. Sköt om er där ute, även på vägarna!

49
0
Kommentera gärna :)x
()
x