Okej, jag får be om ursäkt ifall det här blir ännu ett inlägg som handlar om min usla löneökning. Kände däremot att frustrationen blev rätt stor och blev tvungen att skriva av mig lite.

Tidigare har jag skrivit om Viktig regel kring ditt lönesamtal samt Grymt less – årets lönesamtal.

För inte allt för länge sedan fick jag reda på att en vän till mig som jag inte känner allt för bra börjat jobba nu efter studierna. Personen har samma utbildning som mig och börjat på ett företag som sysslar med samma saker som på mitt företag.

Till saken hör att personen fick samma lön som jag har, trots att han är 7 år yngre och helt utan arbetslivserfarenhet inom området. Jag vet att man inte ska jämföra sig, men ibland gör man det per automatik. Idag tjänar jag strax över 30.000 brutto.

”Men”, säger ni, ”han var väl helt enkelt bättre än mig på att löneförhandla”. Ja visst kan det vara så. Med tanke på att vännen berättade hur förvånad han blev när han fått så hög lön så tvivlar jag däremot på att han verkligen fick kämpa för den.

Det kanske är såhär det ska se ut?  Här fortsätter man att kämpa och kämpa men utan vidare tilldelning. Jag förstår att lönen för nyanställda måste gå upp i takt med inflationen, men ibland känns det som att allt slit är förgäves.

Har då de som jobbat 30 år på mitt företag lika lön som jag själv har idag?


Senare fick jag reda på att en godare vän till mig som arbetar som lärare på samma ort totalt rusat om mig på lönestegen. Vi har samma antal års utbildning men jag har betydligt mer arbetslivserfarenhet.

Visst, jag tycker att det är sjukligt bra att lärare får högre lön. Om det däremot är som många säger att lärare har så otroligt kass lön så börjar jag fundera på vart jag själv ligger.


På tal om att jämföra löner:

Hittade ett riktigt intressant verktyg där du kan jämföra din lön med andras. Glöm inte att checka i att du befinner dig i Sverige. Sedan är det bara att knappra in din årslön före skatt.

Verktyget hittar du på här.

Nåväl, via verktyget tjänar jag i alla fall 6x mer än en Thailändsk städare.

Är ni nöjd med er löneutveckling? Har ni någon gång känt ”fasen så bra löneökning jag fick!”. Den känslan skulle jag vilja ha 🙂

 

 

 

30
0
Kommentera gärna :)x
()
x