…och nej, egentligen är det inte mitt vaccin, men faktum är att Sverige nu stoppat Johnson & Johnsons (JnJ) Covid-19 vaccin som heter Janssens. Då jag äger aktier i JnJ så äger jag också en del av bolaget och på sätt kan man säga att en liten del av mitt vaccin nu ligger och samlar damm.

Vad är det egentligen jag saknar mest som pandemin hindrat mig att göra? Jag skulle nog säga att det är:

  • Gruppträningar på gymmet
  • Att gå på sjukt prisvärda restauranger som Pinchos
  • Punktplocka lock-erbjudanden från alla närliggande butiker (detta gör jag inte idag av samvetsskäl)
  • Gå på BIO med frun
  • Hänga på vårt lokala spel-café
  • Hitta på fester

 

Johnson & Johnson har länge varit mitt största bolag i portföljen och egentligen är det bara under sista halvåret som Investor, Svolder och Kindred gått om i marknadsvärde.

Mätt till omsättning är JnJ världens största bolag (länkarna går till mina analyser kring bolagens utdelningsförmåga):

1. Johnson & Johnson – $56.1bn

2. Pfizer – $51.75bn

3. Roche – $49.23bn

4. Novartis – $47.45bn

5. Merck & Co. – $46.84bn

Deras historik för att rädda och hjälpa både människor och djur är fantastisk och sträcker sig ända tillbaka till 1880-talet. Nu, när bolaget är på väg att rädda ytterligare liv, så stoppar vi alltså 31 000 doser vaccin i byrålådan p.g.a. potentiell blodpropp. Helt ofattbart!

”Vi avvaktar nu EMA:s utredning och även information från USA, innan vi kan ta ställning till rekommendationerna i Sverige för Janssens vaccin. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Jag blev intresserad av lite statistik kring det här med blodpropp så jag hittade följande bild. Väldigt intressant för er som kan se den. Troligtvis ser ni den inte så bra om ni läser på mobil ifall ni inte zoomar in.

För er som inte kan se bilden så har vi alltså 4 personer på 1 miljon som fått någon form av blodpropp (engelska blood clot) från AstraZenecas vaccin. Ännu mindre är det för JnJ’s vaccin där vi ser 6 av 6,8 miljoner.

I jämförelse ser vi 500-1200 fall per 1 miljon kvinnor som tar p-piller och 1 763 fall bland rökare.

ICU står för Intensive Care Unit och rutan i mitten jämför fördelar och nackdelar med hur vården påverkas av vaccineringen i jämförelse med risken för blodpropp.

Frågan är väl också hur den generella hälsan egentligen varit på de 6 av 6,8 miljoner som fått blodpropp. Min gissning är väl att dessa hade gått i graven även av en vanlig Gin&Tonic…

Nu får Sverige ta och skärpa sig tycker jag

Att sedan varannan vaccinationstid i Stockholm nu är ledig är väl ett annat bekymmer. Så kanske spelar det ingen roll att vaccinet från mitt fantastiska utdelningsbolag JnJ nu ligger och ruttnar i en byrålåda…

”Man har ju totalt misslyckats med att få ut informationen. Man har gått ut på nätet men man inser inte att man i seniora kretsar inte är lika digitala som i resten av samhället”, säger föreningens generalsekreterare Peter Sikström till TV4.

2.3 12 votes
Article Rating
16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x