Mina föräldrar var hyggliga nog att spara ett par hundra åt mig lite nu och lite då på ett sparkonto hos Nordea. Det är givetvis mer än många andra får men tyvärr hade inflationen vid den tid jag skulle ta körkortet redad ätit upp många av hundralapparna som de sparat. Jag går en helt annan väg och köper direkt aktier åt vår lilla grabb.

Det finns två vägar som jag kan välja:

Du öppnar helt enkelt ett konto åt ditt barn i deras namn och loggar då in med användarnamn/lösenord för att köpa aktier. Här kan du inte öppna en Kapitalförsäkring (KF) så det blir lite krångligt att köpa utländska aktier när det kommer till källskatt.

Viktigt är att barnet står som ägare till pengarna och kan bränna allt på en Thailandsresa på 18-årsdagen då föräldrarnas fullmakt försvinner.

 

Det absolut populäraste är att du öppnar ett konto i ditt egna namn. Då väljer du själv när barnet är myndig not att ta emot delar eller hela beloppet. Vanligaste kontoformen är vad man kallar KF Barnspar. Där väljer du förmånstagare (barnet), vilket innebär att barnet får pengarna när du går bort.

 

Snälla Avanza fixa detta

Så, alltså är alternativ populärast. Det är också det enklaste då det inte behövs någon fullmakt från bägge föräldrarna etc.

Det som då är riktigt illa är att allt du gör i barnets konto kommer synkroniseras med ditt egna sparande. Vad menar jag egentligen med det? Låt mig ge ett tydligt exempel:

Hos Avanza kan du se dina köp och sälj i grafen. Det här är väldigt användbart och som jag förstått tycker mina läsare att det är intressant att se hur jag köpt över tid.

Mina historiska köp i skogsbolaget Holmen

(Vill du veta hur du ser detta så finns det en liten förklaring längst ner i inlägget)

Köper jag aktier i samma bolag åt grabben så kommer dessa inkluderas i grafen och tyvärr finns det inget sätt att dölja det. Jag har dubbelkollat med Avanza. Det finns säkert mycket annat som också kommer vävas samman och som jag inte upptäckt.

 

Dölj konto

Du kan välja att dölja ett konto hos Avanza, men som jag förstått gör det enbart att kontot inte räknas med i totalen under Översikt.

 

Hur väljer jag att göra?

Den här bloggen kommer aldrig handla om barnsparande utan enbart inrikta sig på investeringar och då framförallt utdelningsinvestering.

Jag har skrivit till Avanza och frågat om de kan fixa detta. Fick som svar att det finns i pipen. Att öppna ett konto i grabbens namn tycker jag har fler nackdelar men är såklart något som många valt att göra.

Jag vill att det jag presenterar på bloggen kring min portföljutveckling och mycket annat enbart ska visa min egna resa och inte något annat. Barnsparande finns det att läsa om där ute tills du blir gråhårig.

Kanske får jag traska in på Avanza-kontoret och erbjuda en 500-lapp ifall jag får låna en dator och knacka in en combobox som gör det möjligt att välja person utifrån personnummer och att sedan transaktioner filtreras utifrån valet.

 

 

Se köp och sälj

 

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x