Progressiv utdelningspolicy, eller progressive dividend policy, är ett begrepp som var okänt för mig sedan tidigare. Vad betyder egentligen progressiv utdelningspolicy och finns det exempel på detta?

 

Progressiv utdelningspolicy

I bolagets utdelningspolicy kan vi normalt läsa bolagets ambition till framtida utdelning. Det absolut vanligaste är att vi där får reda på hur stor del av vinsten bolaget är beredd att dela ut till oss aktieägare.

Vad innebär då progressiv utdelningspolicy? Googlar vi på det engelska ordet får vi följande förklaring:

A progressive dividend policy is one where the dividend is expected to rise at least in line with increases in earnings per share. However, if earnings per share falls, the dividend will not be reduced.

Eller på ren svenska: utdelningen antas stiga med åtminstone lika mycket som vinst/aktie stiger. Om vinsten däremot skulle falla så ska inte utdelningen påverkas..

Men om vinsten faller, hur kan då utdelningen bestå? Glöm inte att utdelningen är en del av vinsten. Det kan mycket väl vara så att bolagen sedan tidigare har god marginal (t.ex. 50% utdelningsandel) och då skulle detta tillåta sådana scenarion. Ett bolag kan också ha en stor kassa som man använder för att betala utdelning. H&M är ett tydligt exempel på där kassan använts för utdelning i närtid.

Scrooge's Money Bin 4 - Uncle Scrooge McDuck Photo (36754015) - Fanpop

 

Ett exempel på progressiv utdelningsandel

Så vitt jag vet är det bara ett bolag i min portfölj som följer detta, nämligen Astra Zeneca

AstraZeneca utdelningspolicy

Styrelsen har antagit en progressiv utdelningspolicy, inriktad på att upprätthålla eller öka utdelningen varje år, men eftersom vissa fluktuationer i resultatet kan förväntas, kommer den årliga utdelningen reflektera styrelsens syn på resultatutsikterna för hela investeringscykeln.

Det här är kanske en av den krångligaste utdelningspolicyn jag läst. Vad progressiv utdelningspolicy är vet du redan men i övrigt säger man alltså att resultatet (vinsten) kan svänga kraftigt och att utdelningen därigenom kan bli lidande. Och vad menar man med hela investeringscykeln?

Astra har också haft en positiv utdelningstrend de senaste 20 åren, vilket då visar på att man följt utdelningspolicyn.

Utöver det har Astra Z ett rätt konstigt utdelningsförfarande. Tidigare var det källskatt på utdelningen, men denna har blivit borttagen (Avanza verkar dock få rätta detta varje gång). Sedan kör bolaget 2 olika utdelningar per år men den andra är betydligt mindre än den första:

Läs min lista med bolag som har lurig källskatt

När du sedan kikar i årsredovisningen (på engelska) så ser du dels EPS och Core EPS. EPS är då Earnings per Share, vinst per aktie, och är den drivande faktorn till utdelning. Core EPS är betydligt högre och det är även denna man går efter i den svenska varianten av rapporten. Men vad som faktiskt är skillnaden har jag inte riktigt förstått ännu.

Går vi på Core EPS var den $3.4 och utdelningen blev $2,8.

 

Vad tar jag med mig från detta?

Jag kan tycka att progressiv utdelningspolicy låter som mumma för oss utdelningsinvesterare. Sedan vet jag lika väl som du att utdelning aldrig är garanterad. Även om Astra inte sänkt på 20 år så vet vi hur det kan bli. Se bara hur det gick för H&M med sina +40 år med positiv utdelningstrend. Men å andra sidan hade de ingen progressiv utdelningspolicy heller 😉

3.7 7 votes
Article Rating
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x