Då jag redan fått frågan 5 gånger så tänkte jag ta upp den här på bloggen även om det troligtvis är gammal skåpmat för många. Kinnevik föll med -20% igår och jag förstår att många är oroliga. Men kan man reflektera ytterligare kring detta?

Det har hänt mycket i Kinnevik på senare tid. Kanske de största händelserna är att man gått ut med att ordinarie utdelning troligtvis kommer slopas samt att man delar ut sin gamla trotjänare Millicom.

Som ni vet så har det varit mycket turer kring detta. Ska det skiftas ut och på vilket sätt? Allt sedan 7:e november är det dock spikat att varje aktie i Kinnevik kommer ge dit rätt till 1 Inlösenaktie. 1 Inlösenaktie i sin tur motsvarar 0,1372 aktier i Millicom. Mer om detta kan du läsa här.

För att prata ren svenska betyder det att om du äger 7 aktier i Kinnevik så kommer du få 1 aktie i Millicom. Då det inte finns ”en halv aktie” så kommer du även att få en peng om det blir ojämnt antal. Själv kommer jag få 22 aktier i Millicom + en extra kontant utdelning.

 

Skillnad på nedgång och nedgång

Den 12:e november var sista dagen då Kinnevik kunde handlas för att få rätt till Inlösenaktien (se det som en typ av x-dag). Det innebar då att aktiekursen den 13:e oktober föll. Varför då?

Jo, för att Kinnevik skiftar ut en del av sitt bolag till oss aktieägare. Kinneviks substans består ju av x antal bolag där ett av de största faktiskt var Millicom. Nu när man gör sig av med bolaget betyder det även att aktiekursen bör falla med lika mycket som Millicom utgör Kinnevik, allt annat lika.

Jag säger ”Allt annat lika” då det inte alltid behöver vara exakt. Vissa nyheter under dagen kan givetvis få kursen att reagera annorlunda. Det här kan jämföras med en helt vanlig utdelning. Om bolaget delat ut 5 kr borde också aktiekursen falla med 5 kr dagen då bolaget handlas utan rätt till utdelning, allt annat lika

 

Det tråkiga med detta

En sak som är tråkigt är givetvis att det kommer lysa rött i din portfölj då aktiekursen faktiskt faller. Det här är också anledningen till varför jag rekommenderar att aldrig stirra dig blind på just aktiekursens utveckling då liknande händelser påverkar kursen.

Titta i stället på din totalavkastning i portföljen som du hos Avanza hittar under Min Ekonomi >> Innehav och sedan längre ner på den sidan.

Rent teoretiskt är det så att substansvärdet i investmentbolaget borde sjunka. Men då aktiekursen också faller så kommer rabatten/premien i bolaget vara lika jämfört med innan utskiftningen.

 

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x