Just nu råder ett ansenligt stort gap mellan aktiekursen i Handelsbankens A- och B. Att skillnader i prissättning uppstår är inte allt för ovanligt men att den är såhär stor hör inte till det normala. Varför uppstår ibland skillnader mellan de olika aktieslagen? Det här är en fråga som jag fått ett par gånger och som jag ska försöka förklara.
Rådande prisskillnad i Handelsbanken
Handelsbanken A | 132 kr |
Handelsbanken B | 183 kr |
Skillnad | 51 kr (39% rabatt, A kontra B) |
Varför jag också tar upp den här frågan är för att informera nya investerare om det klassiska Aktiearbitraget. Det här har jag utnyttjat flera gånger och är, enligt mig, den enda gratislunchen som finns på börsen.
Faktiska skillnaden mellan en A-, B- och C-aktier
Grunden för A- och B aktier är att dessa ger samma utdelning. Ger A-aktien 3 kr/år så är det samma lika för B aktien utan undantag. Givetvis kan direktavkastningen skilja beroende på hur kurserna mellan dessa står.
Den viktiga skillnaden är att de som äger A aktier har mer rösträtt på stämman. A-aktien har en röst per aktie medan B-aktien bara har en tiondels röst. Du behöver alltså 10 B aktier för att komma upp i en A-aktie när det kommer till röstning.
Allt som oftast är A aktien dyrare än B aktien, vilket känns rätt logiskt med tanke på att den ger mer röster. Så är det inte alltid varit. Frågan är varför?
En mindre förekommande typ av aktie är C aktien. Här har du som ägare 100 röster för varje aktie. 100 gånger mer än A-typen alltså.
Varför uppstår prisskillnaden i A- och B-aktier?
Här vill jag först inflika att ingen nog kan säga klart och tydligt vad variationen faktiskt beror på. Det kan vara en eller flera faktorer inblandade. Kanske kan det jämföras med rabatt/premie i investmentbolag där frågan varför den uppstår kan ha många svar.
Nedan ger jag i alla fall några anledningar som kan vara värda att tänka på.
- Rösträtt
Den självklara anledningen har jag redan varit inne på, nämligen att A-aktien har mer rösträtt och därför i praktiken borde vara mer värd
- Omsättning
En annan teori, som också kanske är den mest logiska, handlar om hur aktierna omsätts, d.v.s. köp och sälj under dagen. Ett bra exempel är just Handelsbanken.
Backar vi bandet till sista handelsdagen 2019 var skillnaden mellan A-och B-aktien enbart 2,5 kr. Där och då stod B-aktien för 2,2% av omsättningen. Värt att nämna är att B-aktierna enbart utgör ca 1,8% av alla aktier i Handelsbanken så hur omsättningen varierar känns ha stor betydelse.
Efter pandemin har prisskillnaden bara ökat. Omsättningen av B-aktien har även ökat och stod för 5% av totala omsättningen.
- Ägarnas betydelse
Stiftelser och andra större ägare utgör de största ägarna utan att tveka, med vissa undantag. Reglerna dessa har kan vara krångliga att sätta sig in i men kan bland annat innefatta att man bara får äga B-aktier. I ett sådant fall blir kapitalet låst även om man skulle vilja sälja B och i stället köpa A (som då hade inneburit ett säljtryck på B).
Det kan också handla om att större ägare vill undvika en skattesmäll om man säljer. Givetvis kan det här röra sig om miljonbelopp. Därför ligger man hellre kvar.
- Blankning
En sista anledning rör Blankning. Som du vet så innebär blankning i korthet att du hoppas på att en aktie ska gå ner och inte upp.
Blankare sägs vara en bidragande faktor till att fel prisskillnader mellan aktieslagen kan variera. Här kan man leka med tanken att man blankar (alltså låna) den dyrare aktien och köper den billigare aktien för pengarna.
För Handelsbankens del funkar dock inte det här då det inte går att låna aktier i Handelsbanken B hos varken Avanza eller Nordnet.
Ett sista råd
Ett råd såhär i slutet blir att alla som äger Handelsbanken B borde sälja. Det förvånar mig att det finns minst 35 000 nätmäklarkunder som idag äger Handelsbanken B. Nu har kursgapet minskat något på senare tid men det är fortfarande stort. Mitt råd är att sälja och köpa A-aktien medan skillnaden fortfarande är såhär stor.
Troligtvis läser inte dessa privata investerare min blogg för då hade man nog redan uppmärksammat fenomenet.
Jag gjorde det nyligen. Sålde mina 800 B-aktier, köpte 1100 A istället. Hade en ganska bra uppgång i de B jag ägt i drygt 6 år.
Sälj bankerna helt och hålet. Rallyt är över för bankerna
Visst trodde man det förra året också? 🙂
Tyckte jag gjorde ett kap när skillnaden var 8 kr. Där och då var det mycket 🙂
Funderar över ifall B aktien faktiskt kommer finnas kvar framöver. Kanske blir som med Hufvudstaden C
Det finns inga regler eller lagar om hur många röster ett visst aktieslag ska ge utan det bestämmer bolaget själv när det ger ut aktier. Det du beskriver stämmer för många aktier men inte för alla.
Varför rekommenderar du sälja. Du ger ingen orsak.
Jag tycker inte om att göra andras jobb men gör ett undantag idag Här kommer orsaken. Handelsbanken är den aktie som avkastat absolut sämst på tio år. 2015 stod aktien på 130 kr 2025 står aktien på 130 kr Dvs om du investerat i Handelsbanken i 10 år av ditt liv så hade du fått 0 kr i avkastning Exkluderas utdelning, vilket visserligen knappt är relevant, är aktiens utveckling negativ på tio år. Fortfarande väsentligt sämre än Stockholmsbörsens breda index. Ett dystert facit helt enkelt och det kommer inte att förändras. Är du pensionär och vill ha stabila utdelningar över… Läs mer »
Håller med här. Stabil och tråkig aktie.
Svårt att se tillväxtglöden i bolaget.
Du antar alltså att man bara gör ett köp på en 10-års period? Precis tvärtemot vad nära på alla förespråkar.. rimligt..
Det är bra att du som SBB-lover kommer ut och erkänner att du har gjort många köp och väntar på utdelningen i 100 år…
Nej men, släpper din man fortfarande ut dig på grönbete lite titt som tätt? Gott o se dig, även fast du fortfarande tycks lite väl gnällig. Det är kanske dags o gå vidare i livet? Annars kanske jag får bjuda över dig på en kaffe så du får gråta ut ordentligt (för jag antar att du inte har råd med eget kaffe, med tanke på din bitterhet).
Och ja, din man är också välkommen om han vill gråta ut..
Jag var väldigt otydlig. Menar givetvis att sälja B och köpa A
De som missade AI rallyt misströsta inte.
Kvantum aktier är nästa raketer kommande åren.
high risk big reward stocks
IBM kanske?
Sjukt vad den aktien gått sedan jag sålde 😀
KtM, har varje SEB C 100 röster?
Tror det kan bero på att
Handelsbanken A får företag och institutioner inte köpa bara B
Privata personer får däremot handla A aktien och B
Ja varför är a aktien billigare så den är röst starkare och borde vara mer värd? Det är ologiskt.
Har aldrig behövt tänka på det här med A och B-aktier, men rent logiskt bör handelsvolymen i en B-aktie vara högre (eftersom den generellt bör vara billigare), och därmed mer attraktivt för traders, medan volymen i en A-aktie är lägre vilket innebär marginellt högre volatilitet.
Jag antar att handelsdjupet spelar in för de som vill hålla på med aktie-arbitrage. Om du nu sålt en stor post B-aktier vill du ju inte att din order äter upp spreaden när du sedan ska köpa A-aktier för pengarna. Det borde rimligtvis vara en risk att ha i åtanke säger min logik…