Som du säkert vet råder det ändrade regler kring källskatten hos Avanza och Nordnet. Det här är då skatten du betalar på utdelningen du får från utländska aktier. När kommer källskatten tillbaka hos Avanza 2023? Vad omfattar den, och hur mycket källskatt får du tillbaka?

 

Avanza, när kommer källskatten 2023?

Den senaste informationen vi fått är att källskatten via Avanza kommer i slutet på mars 2023. Denna information förankrade jag med Avanza så sent som igår via deras support.

När är då slutet på mars? Jag skulle gissa att det rör sig om nästa vecka, eller veckan efter det.

 

Vad omfattar källskatten du får nu 2023?

I slutet av mars kommer du få en klumpsumma med utlagd källskatt för 2020, 2021 och 2022. För egen del rör det sig om en rätt hyfsad slant som såklart ska återinvesteras direkt.

För nästa år kommer det gälla annorlunda spelregler mot tidigare…

 

Ändrade regler kring källskatt

Om du äger dina utländska aktier i en KF (kapitalförsäkring) så har du fått vänta 3 år innan du fått tillbaka dessa slantar* per automatik. . Såhär har det sett ut:

*Hos Avanza har du inte heller fått tillbaka full källskatt många gånger

Tidigare har det tagit 3 år att få tillbaka källskatten som dragits från utdelningen. PS: Visst är mina pilar snygga? 😉

Det nya är att du kommer få tillbaka källskatten varje år. Pengarna betalas tillbaka någon gång under februari/mars utifrån vad jag hört. Den källskatt du betalar på utdelningar i år (2023) kommer du alltså få tillbaka 2024.

Källskatten via Nordnet 2023

Tack för kommentaren kring källskatten för Nordnets räkning. Här verkar det som att källskatten kommer betalas ut redan månaden efter. Det är ännu bättre än via Avanza givetvis.

Från Nordnets site: Å andra sidan kommer man att få återbetalningen mycket snabbare än idag – oftast redan månaden efter istället för upp till tre år senare

 

Varför har det dröjt så länge innan det här blivit verklighet?

Storbanken Nordea har länge kört på det här konceptet och har därigenom varit en Go-to för utdelningsinvesterare som äger utländska aktier. Viktigt att komma ihåg är att det tar Avanza nästan 3 år att få tillbaka pengarna från Skatteverket. Därför kommer man nu ligga ute med pengar för oss investerare.

 

Varför är det här viktigt?

Jag har sålt många fantastiska bolag tack vare att källskatten varit så hög. Ett exempel är danska Novo Nordisk som jag mer än gärna behållit. Anledningen är att pengarna som dras från utdelningen ligger sysslolösa i hela 3 år innan de kan börja jobba igen. Över tid skapar det här en enorm negativ effekt som jag gärna vill undvika. Därför har min gräns på källskatt varit i länder som drar 15% (se tabell nedan).

Nu öppnas det helt nya möjligheter. Då vi redan får tillbaka pengarna nästa år blir effekten mycket mindre och jag kan återigen rikta blicken mot andra fantastiska utdelare.

Det här kommer också innebära att jag analyserar bolag som jag undvikit p.g.a. källskatten. Vad sägs exempelvis om franska L’Oreal som höjt utdelningen i 58 år?

 

Hur mycket av källskatten kan jag få tillbaka?

Avanza har sammanställt den här listan som jag tycker är väldigt bra. Anmärkningsvärt är att du betalar 0% i källskatt för bolag med sitt säte i Storbritannien. Det skrev jag om i min analys om Unilever.

Land (bolagets legala säte) Skatt som dras på utdelningen Så mycket betalas tillbaka
USA 15% 100%
Kanada 15% 100%
Finland 35% 100%
Danmark 27% 100%
Norge 25% 100%
Tyskland 26% 100%
Belgien 30% 50%
Estland 15% 100%
Frankrike 26% 100%
Grekland 5% 0%
Irland 25% 60%
Italien 26% 58%
Lettland 20% 75%
Litauen 15% 100%
Nederländerna 15% 100%
Polen 19% 79%
Portugal 35% 29%
Schweiz 35% 43%
Spanien 19% 79%
Storbritannien 0% 100%
Österrike 27% 36%
Luxemburg 15% 100%

 

I vissa fall måste Avanza söka avräkning själv då det här inte görs av Skatteverket. Då är det inte säkert att man får tillbaka 100% av beloppet. Det här skiljer också Nordnet från Avanza som alltid betalat tillbaka 100%.

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x