Alecta är Sveriges största pensionsbolag sett till förvaltat kapital. Jag, tillsammans med många andra, har vår tjänstepension liggandes där. Den diskussion som under året trollat fram troligtvis mest aggressiva nyheter är hur Alecta gång på gång spelat bort pensionsspararnas pengar. Här tänkte jag försöka mig på en sammanfattning av vad som hänt sedan starten.
Egentligen finns det två anledningar till varför jag vill skriva om detta.
För det första har jag själv dålig koll på allt som hänt, men jag ser att irritationen blir allt mer påtaglig och att ämnet bara får mer och mer uppmärksamhet. Det här blev lite ett tillfälle för mig själv att sättas in i ämnet på riktigt.
För det andra så avskyr jag uttalandet från Alectas förra VD lika mycket som Ulla Anderssons ”det är bara två påsar ostbågar” som jag skrev om 2018. Såhär sa han på frågan hur detta påverkar pensionsspararna:
Vad som hände efter detta uttalande var det enda rätta:
”Magnus Billing får lämna VD-posten i Alecta med omedelbar verkan. Det beslutade styrelsen efter att ha haft ytterligare diskussioner om rätt väg framåt för Alecta”
Måste kännas tragiskt att lämna arbetslivet med ett sådant uttalande. Inte blev det att lämna på topp i alla fall.
Vart ligger din pension?
Tjänstepension är något de flesta anställda i Sverige får utöver sin allmänna pension. Din tjänstepension sätts undan av din arbetsgivare, som längst fram tills du är 66 år gammal.
Jag själv har min tjänstepension hos bl.a. Alecta som nu gått på en mina efter den andra. Många har inte koll på hur ens pension ser ut och där kan jag glatt rekommendera minpension.se där du får en bra bild av helheten för just dig. Suverän tjänst.
Detta har hänt kring Alecta
Vilket som är det bästa pensionsbolaget är en svårbesvarad fråga. Vad vi däremot vet är att Alecta är Sveriges största pensionsbolag sett till förvaltat kapital. Genom att förvalta tjänstepensionen för 2,8 miljoner privatpersoner och 35.000 företag är Alecta giganten på svensk pensionsmarknad.
Nu har Alecta kort och gott kör i diket och det är en nota som vi pensionskunder och arbetsgivare får dela på.
Nishbankerna
- Det var i våras, närmare bestämt 9 mars, som det uppmärksammades att Alecta var storägare i amerikanska Silicon Valley Bank, som då föll handlöst på börsen när beskedet kom att man måste stärka sin balansräkning.
- Efter det fortsatte stormen kring Alecta. Oron kring Silicon Valley Bank spred sig snabbt till två andra nischbanker i USA där Alecta också var storägare.
- Snabbt blev det känt att pensionsspararna totalt förlorade drygt 20 miljarder kronor i de tre bankerna, vilket kan jämföras med Alectas totala investeringen på 21,8 miljarder kronor. Det blev inte mycket kvar av den investeringen med andra ord.
- Alecta var snabba på bollen och sparkade aktieförvaltningschefen Liselott Ledin. Hennes tid på Alecta sträcker sig ända tillbaka till 1995. Ett tag senare, den 11 april, sparkades även f.d. VD Magnus Billing som du ser i början av detta inlägg.
- I maj började sedan en undersökning från Finansinspektionen om Alectas riskhantering. Inte en dag för sent. Denna utredning är fortfarande pågående.
Nishbankerna var enbart början. Den stora investeringen i Heimstaden ser ut att bli minst lika tragisk.
Heimstaden
Många har kanske inte koll på Heimstadens frammarsch på svenska fastighetsmarknaden. Heimstaden, där Alecta och den norske äventyraren Ivar Tollefsen som största ägare, har faktiskt expanderat snabbare än SBB de senaste fem åren till att bli ett av Europas största fastighetsbolag.
År 2021 stod fastighetsmarknaden på topp. Efter en hård budstrid under hösten blev det Heimstaden som köpte fastighetsmiljardären Roger Akelius stora bostadsbestånd i Norden och Tyskland. Prislappen blev otroliga 92 miljarder kr och det här blev en av världens största fastighetstransaktioner någonsin. Intressant var att SBB var näst största budgivare. Hade även SBB haft denna våta filt med lån över sig så hade det nog varit tack och godnatt betydligt tidigare 🙂
Sedan kom räntesmällen, och Heimstaden gick rakt in i den. Aktiekursen i Heimstaden pref har sedan dess sjunkit med ca 70%.
Tillsammans har Alecta, Folksam och Pensionsmyndigheten investerat över 70 miljarder kronor från sex miljoner pensionskonton i bostadsbolaget. Som ni ser i bilden nedan köpte Alecta mest friskt.
Investeringen i Heimstaden är inte vilken som helst för jag och Alectas 2,8 miljoner andra kunder. Det är Alectas enskilt största investering.
Nya VD:n i Alecta heter Peter Hasslev och menar att det är fullt förståeligt för oss knegare att vara förbannade. Att säga något sådant när man inte suttit på tronen när investeringarna gjordes är givetvis lätt.
I den mån era kunder följer detta och känner en oro för hur det här ska sluta, vad är ditt besked till dem?
”För det första kan jag säga att jag förstår om man är orolig. Jag förstår om man är förbannad. Men jag är själv kund i Alecta, och nu har jag såklart en del kunskap som andra kunder inte har, och jag är inte orolig.”
Det är jättesvårt att säga hur mycket pengar det rör sig om då alla har kommit olika långt i sitt pensionssparande samt att spridningen i knegarnas pensionsportföljer skiljer sig. Vad jag hört är att det handlar om i snitt 12.000 kronor per pensionskonto hos de olika förvaltarna som nu står på spel i bostadsjätten. Men det är väl en väldigt osäker siffra. Att göra som tidigare VD:n och säga att det inte berör pensionsspararna är dock bullshit.
Den senaste nyheten är att det inte enbart är FI utan även regeringskansliet som börjat syna Pensionsjättarnas investeringar i Heimstaden.
Tydligt kan man se att man tryckte in som mest pengar när allt var på topp. Det är väl klassiskt, medan man kanske snarare ska vara avvaktande då taxichauffören börjar prata aktier.
Som vanligt folk gnäller på det mesta, du har ju själv investerat i sbb och gått på en mina.
12000kr är väl bara en bråkdel av genomsnittets pensionsportfölj. Nu låter det på alla som om en liten förlust i en förmodligen väldiversifierad portfölj är total katastrof. Det här är förmodligen glömt snart
Sant! Problemet för många är väl att man knappt vet att pengarna investeras hos Alecta eller någon annan för den delen. Det är liksom bara pengar ”som bara finns”. I fallet SBB för mig så var det ett aktivt val jag gjorde. Nu är det ju ingen raketforskning att flytta pensionen men få vet att det går. För många blir pensionen först aktuell när man närmar sig 60
Räknar inte med någon pension i mina kalkyler. Allt över blir bara bonus. 🙂
Man bör även tänka på att Alecta har över 90 % exponering mot svenska kronor, genom valutasäkring. Det är bra när svenska kronan stärks, men historiskt har det varit negativt för Alectas pensionssparare (vilket tyvärr inkluderar mig själv).
När 5 miljoner kr på på pensions kontot, 30 års natt och helgjobb har bidragit mycket