3M (MMM) är en mycket populär amerikansk utdelningsaktie även här i Sverige. Nyligen fick jag en fråga kring den avknoppning som 3M ska göra (spin-off) och hur man som investerare ska tänka.

Först och främst så är 3M inget dåligt bolag även om jag tidigare sålde mitt innehav. Anledningen var att jag ville ta in mer utdelningstillväxt så därför bytte jag 3M mot Texas (TXN)

Texas Instruments TXN – diamanten bland utdelningshöjarna

 

Nu har tiderna dock ändrats och 3M har nu enastående 4,2% direktavkastning. Trots det har bolaget enbart delat ut 60% av vinsten de sista 12 månaderna och kommande 12 månader räknar man med att dela ut enbart 56% av vinsten.

Likt många andra dividend kings så är det här en seg best där nu utdelningshöjningarna inte varit särskilt stora, men än dock funnits där.

 

Tittar vi däremot bland utdelningskungarna så är det inte många som har särskilt attraktiv direktavkastning. Här är listan bland toppen:

Ticker Namn Antal år, höjd utdelning Direktavkastning
MO Altria 52 7,86%
UVV Universal 50 6,11%
LEG Leggett & Platt, Inc 50 4,45%
MMM 3M 64 4,23%

 

 

3M avknoppning

3M har ett fruktansvärt stort utbud av produkter och mycket mer än deras kända Post-it lappar. Nu har bolaget beslutat om att knoppa av hälso-delen till ett eget bolag. Det här är kan jämföras med det Johnson & Johnson tänkt göra i november nästa år.

Det här blev känt i den 23:e juli och planen är att dela ut det nya bolaget till ägarna i slutet av nästa år. Än så länge är det okänt hur många aktier vi får av det nya bolaget mig veterligen.

Vad jag läst så är det många som tror att 3M kommer kunna bibehålla sin utdelning trots detta, d.v.s. att man kan göra den här avknoppningen utan att äventyra utdelningen i 3M. Väldigt likt scenariot med Abbott och AbbVie för bra många år sedan.

Själv hade jag nog behållit aktier i 3M och sålt hälso-delen. Samtidigt är det svårt. I fallet Abbott/AbbVie så är det ju AbbVie som blivit det mest lysande utdelningsbolaget på himlen med enormt stor framgång.

 

En betydligt krångligare del

Nyligen har du fått ett meddelande som ser ut såhär:

Som jag förstår råder det väldigt tvistade meningar kring hur man ska göra, men utifrån det jag läst verkar de flesta att man får acceptera premien på 7% och acceptera erbjudandet. Med det sagt menar några att man inte ska göra det.

Du kan läsa i den här tråden där det diskuteras vilt om just detta

Den här videon förklarar mer vad som är på gång:

 

Bör man äga?

Är det någon utdelningskung man ska köpa idag så är det kanske 3M. Däremot är jag rätt mättad dessa och nöjer mig just nu med Johnson & Johnson. Det finns så pass många andra spännande bolag där potentialen känns högre.

Självklart kan jag inget lova men utdelningen i 3M känns rätt trygg trots att många investerare varit negativa. Vill du plocka upp en säker utdelare till en historiskt hög direktavkastning så är det kanske nu det gäller.

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x