Något som fler och fler investerare eftersträvar är att ha lite tech i sin portfölj. Vissa vill till och med bygga en portfölj enbart med attraktiva techbolag. Hur du än väljer att göra så kan det vara smart att sprida dina risker. Och vad är då bättre än att investera i Sveriges billigaste techfond?

Generellt har jag varit rätt dålig på att inkludera tech i min portfölj. Begreppet är rätt brett och frågan är vad som faktiskt inkluderas inom kategorin? Inkluderas streaming så äger jag förvisso Disney med deras Disney+. Sedan har jag även IBM med deras kommande hybrid cloud. Även utdelningsbolaget Digital Realty Trust kanske landar i kategorin på sitt sätt.

Med deras höga värderingar kan det kännas riskabelt att gå in i ett enskilt techbolag och hoppas att framgångssagan fortsätter. Ingen lycka varar för evigt. Varför då inte automatiskt investera i nästan 200 techbolag via en fond till en väldigt låg avgift?

 

Observera

Jag har ett samarbete med Nordnet. Alla åsikter på bloggen är dock mina egna och jag vill alltid ge mitt personliga tyckande till alla investeringar. Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.

 

Sveriges billigaste tech fond

Snabbfakta

Namn: Nordnet Indexfond Teknologi

Årlig avgift: 0,40%

Risk: Hög

Totalavkastning senaste åren: ny fond, därför ingen data. Dock finns det historik på det index fonden följer. Se avsnittet nedan.

Följer: Följer utvecklingen av totalt 185 olika techbolag

{

Det känns väldigt kul att vara först ut på marknaden med den här typen av produkt. Vår nya fond kombinerar två av de företeelser på finansmarknaden som är mest uppskattade av er sparare, indexförvaltning och techbolag

-Martin Ringberg, Sverigechef Nordnet

Nordnet Indexfond Teknologi

Det här är då alltså Sveriges första techindexfond som följer utvecklingen hos ett stort antal av världens största techbolag. Nordnet har faktiskt börjat leverera rätt många nya fonder där de senaste kom för ett år sedan. Fokus då låg på internationella indexfonder med fokus i bl.a. Europa. Med handen på hjärtat tycker jag denna låter betydligt mer intressant.

Vad fonden inkluderar är både stora och medelstora företag på 23 olika marknader. Antalet bolag är 185 till antalet

 

Techfondens största bolag

Bolag Viktning (%)
APPLE 18,45
MICROSOFT CORP 14,96
VISA A 3,26
NVIDIA 3,07
MASTERCARD A 2,81
PAYPAL HOLDINGS 2,41
ASML HLDG 2,29
ADOBE 2,01
INTEL CORP 1,95

 

I toppen ser vi alltså några riktigt vassa spelare. Jag antar att du hört talas om majoriteten av bolagen. Det enda av ovanstående bolag jag skrivit om historiskt är faktiskt PayPal. Troligtvis för att dessa inte är några klockrena utdelningsbolag enligt min mening.

Värt att nämna är att listan jag satt ihop ovan utgör ungefär 50% av den totala vikten. Vi har alltså 171 bolag ytterligare som utgör resterande 50%.

Bra spridning? Ja troligtvis.

 

Historisk utveckling

Som jag skrev ovan är den här fonden ny så jag kan inte få fram någon flashig graf. Dock är det här indexet inte nytt och här följer redovisning av CAGR*.

*genomsnittlig årlig totalavkastning

Senaste 3 åren 28,77% årligen
Senaste 5 åren 28,62% årligen
Senaste 10 åren 18,75% årligen

 

Det här är en fruktansvärt fin utveckling. Som du säkert vet så fördubblas ditt kapital bara inom 5 år ifall du får 15% i årlig avkastning. Tänk dig då vad 28% gör över tid 😇

 

Techfonder avgifter

Den årliga avgiften för Nordnet Indexfond Teknologi är 0,4%. Sverige har idag 56 techfonder (notera ej index) med ett totalt kapital på över 900 miljarder kronor.

  • Genomsnittlig avgift 56 techfonder: 1,84%
  • Nordnet Indexfond Teknologi: 0,4%

Vad det här innebär är alltså att den här techfonden blir den överlägset billigaste techfonden på svenska marknaden.

 

Hur stor skillnad gör avgiften?

Följande uträkning tar för givet att bägge fonderna har samma avkastning. Om du investerar 2000 kr per månad i 25 år och har ett startkapital på 100 000 kr blir skillnaden i slutvärde likt följande:

Nordnets fond 2 391 870 kr
Fond med 1,84% i årlig avgift 1 828 925 kr

 

Vad anser jag

Precis som jag nämnt tidigare tycker jag fonder är ett rätt tråkigt sparalternativ. Samtidigt har vi sett att många som sparar i fonder spöar aktiesparare med tanke på den goda riskspridningen. Jag gillar dock utdelning och känslan att kunna återinvestera den.

Här får jag däremot tänka om lite så den här fonden ser mycket intressant ut. Den låga avgiften gör det hela mycket attraktivt. Sedan går det att resonera att en god avkastning kan väga upp en hög avgift, och visst är det så! Däremot har vi ingen aning om den framtida avkastningen, men avgiften vet vi med säkerhet.

Min tanke är att plocka in denna via Nordnet och sedan spara lite i den varje kvartal. Som vanligt kommer majoriteten av mitt sparande falla in till utdelningsportföljen och sparandet i techfonden får i sådana fall bli likt det sparande jag har hos t.ex. Lendify.

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x