Jag älskar branschen Läkemedel och Hälsovård. Det här är en stabil bransch som oftast är stabil när arbetslösheten ökar och som även erbjuder många intressanta utdelningsbolag. Däremot har jag alltid sett stor skillnad mellan vad vi kallar Läkemedelsbolag och Forskningsbolag.

Aktiekurs Biogen. Bild från Nordnet.se

Det var förra måndagen som Biogen (BIIB) och deras japanska partner Eisai fick godkänt av FDA att sälja och marknadsföra deras Alzheimers läkemedel Aducanumab. Läkemedlet har på senare tid blivit känt som Aduhelm.

Vad som är spektakulärt är att det är första gången ett nytt Alzheimers läkemedel fått godkännande på över 20 år. Sedan finns det många som går med åsikten att Aduhelm aldrig visat någon positiv effekt på Alzheimer patienter.

Motståndet och antalet skeptiska är minst lika stort som de med stor entusiasm.

 

Det värsta med eländet

Många av er vet att jag har en nära anhörig som för några år sedan fick diagnosen Alzheimer. Lite av den här fantastiska människan försvinner bit för bit, dag för dag. Har du någon gång sett en bebis växa upp så kan man säga att det här är samma sak fast åt andra hållet.

Ännu värre är det då människan i fråga är så pass ung. En människa som såg väldigt positivt på sitt liv som pensionär. När jag tänker på eländet funderar jag varför jag sparar överhuvudtaget. Argumentet till att livet kan ta slut fortare än vi anar knackar på dörren. Å andra sidan finns argumentet att vi även kan leva uti hundrade år med god hälsa..

Alzheimer kallas De anhörigas sjukdom. I början förstod jag inte vad det innebar men efter att ha gått igenom eländet förstod jag exakt innebörden.

 

Nåväl

En tanke har ändå funnits att investera i BioGen eller BioArctic som bägge strävar efter att nå en framtid där vi slipper oroa oss för Alzheimers.

Och nej, jag vet att det inte gynnar bolaget ifall jag köper en aktie som någon annan säljer. Det är väl om jag väljer att haka på någon av bolaget nyemissioner som det kan göra skillnad. En nyemission gör bolaget för att få in mer kapital som behövs för att fortsätta växa.

Ifall jag köper så blir det ytterst lite och kanske bara en eller ett par aktier. Syftet är inte att bli rik, utan äga något som jag verkligen hoppas på. Det är också så att jag tenderar följa bolagens utveckling bättre om jag faktiskt har aktier i portföljen.

 

Skillnad Läkemedelsbolag och Forskningsbolag

Mycket av min portfölj är inom Läkemedel och Hälsovård. Det är inte en lika stor sektor som fastigheter men kommer ändå på plats nr 2. Forskningsbolag har jag dock alltid hållit mig från, alltså sådana där vi hoppas att fas 2 ska gå över till fas 3 och att forskningen ska innebära en raketresa för aktien.

Visst har jag bolag som pysslar lite med forskning men där grunden av verksamheten är försäljning av produkter och preparat som genom åren stått starka. Johnson & Johnson är ett klockrent exempel.

En investering i den här typen av bolag skulle innebära att jag bryter mot 2 av mina investeringsregler:

  • Förstå vad du köper. Jag har verkligen ingen aning om hur forskningen går till eller vad som ens driver bolagets vinst.
  • Äg enbart bolag med utdelning

 

Hursomhelst ser jag detta som årets absolut bästa nyhet och en riktigt glad överraskning efter eländiga år i isolering.

Kanske är det någon av er som har släkt vars liv också tagit den här tragiska vändningen. Då vet du säkert vad jag pratar om.

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x