Varje år sätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst över till din Premiepensionen (PPM). Du väljer själv vilka fonder som ska utgöra den här lilla påsen av pengar. Även denna del av mitt sparande har sett ljusare dagar när vi kikar på avkastningen i år.

Jag själv har valt AP7 Såfa när det kommer till min premiepension. Tidigare hade jag Swedbank Robur Transfer 80 men efter att ha läst Per H Börjessons bok “Så blir du miljonär i hängmattan” ville jag byta tillbaka till det ursprungliga då jag gillade hans resonemang. Har du inte valt något borde även du ligga i AP7 Såfa.

AP7 Såfa tycker jag är smidig då den förvaltas av staten samt att du får en automatisk riskjustering utifrån din ålder. Jag sitter nu still i båten och gör ingenting.

Utvecklingen har sett ut såhär det senaste året:

 

Fördelningen beroende på din ålder ser ut såhär:

 

Se din egna utveckling

För att se din egna utveckling:

→ Logga in på https://www.pensionsmyndigheten.se/ med exempelvis BankId

→ Gå till Mina Sidor

→ Scrolla ner tills du ser Din Premiepension

 

Jag skänker en tanke

Till alla de stackars som nu är 64-65 och som valt allt för hög risk när det kommer till premiepension och tjänstepension. Dessa kommer givetvis få en betydligt mindre pension att ta ut. Har du haft ett privat pensionsspar så kan man givetvis klara sig mycket bättre, men det är långt ifrån alla som har.

 

Tjänstepensionen då?

Jag har faktiskt inte kommit på hur jag kan se utvecklingen i år för min tjänstepension i realtid. Självklart kan vi kika i det orange kuvertet men det hade varit trevligt att veta hur det gått i år via någon schyst sammanställning. Vet du hur får du gärna kommentera här nedan.EDIT. I det orange kuvertet hittar du ingen tjänstepension. Var så länge sedan jag kikade i detta då jag enbart använder minpension.se. Ursäkta detta och tack för förtydligandet i kommentarerna

En tanke jag har är att lyfta över den delen av pensionen till Avanza. Det hade faktiskt varit trevligt att ha allt på samma ställe. Däremot har jag inte satt in mig i hur man gör detta men har du redan gjort något liknande får du också gärna skriva hur du upplevde det.

Den allmänna pensionen inklusive premiepensionen går idag inte att flytta.

0 0 vote
Article Rating
26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x