I september 2017 satte jag in min första krona hos Lendify. Allt sedan dess har Lendify sett till att investera mina pengar i lån och med tiden har avkastningen automatiskt återinvesterats i mitt konto (ränta-på-ränta). Fantastiskt enkelt! Nu har jag fått ett par frågor som handlar om hur Lendify påverkas av Corona-krisen som vi befinner oss i.

Jag har ett samarbete med Lendify men det jag skriver är tänkt att vara en dagbok där jag reflekterar kring mina egna erfarenheter. Det jag skriver här är 100% mina egna åsikter. Skulle inte Lendify passa mig längre kommer jag informera kring detta i kommande inlägg.

Frågorna jag fått rör givetvis om jag som investerare är orolig att mina pengar ska gå upp i rök ifall Corona blir mer långvarigt och får ännu mer betydande konsekvenser än vad vi sett hitintills. Det är inte konstigt att jag får sådana frågor, för i grund och botten är det mycket jobbigare att förlora pengar än glädjen att se pengarna växa.

Först och främst är det viktigt att inse att Lendify fungerar som en mellanhand mellan jag som lånar ut pengar och den person som vill låna för t.ex. en dränering av huset. Om Lendify av någon konstig anledning inte skulle kunna fortsätta så har Lendify ett samarbete med Lowell (f.d. Lindorff). Kort och gått innebär det följande:

Om exempelvis en konkurs skulle uppstå i Lendify så tar Lowell över hanteringen av lånen. De likvider som inte är investerade i lån placeras i en storbank som är utanför Lendifys verksamhet.

En annan risk som kan uppstå är att den låntagaren som skulle dränera huset inte kan betala tillbaka. Då rör det sig om en kreditförlust. Här har jag faktiskt rådfrågat Lendify själva om hur man tacklar detta nu när Corona pandemin är ett faktum.

 

Lendify i en Coronakris

Jag fick ett väldigt långt, trevligt och informativt svar från Lendify men jag ska försöka sammanfatta det så gott jag kan.

En sak som vi bör veta är att Lendify alltid gör en gedigen bedömning av den som ska låna. Är det så att personen som ska låna pengar av mig för att dränera huset inte är lämplig, ja då tackar man nej. Det här kommer Lendify fortsätta med helt oavsett rådande läge.

”Vi vänder oss uteslutande till kreditvärdiga låntagare för att hålla kreditrisken på en god nivå och skydda våra investerare från kreditförluster, samtidigt som vi skyddar låntagare från en överskuldsättning”

Något annat intressant som jag tog med mig från svaret var att kreditförlusterna för nischbankerna under finanskrisen (2008/2009) i stort sett var det dubbla. Om detta skulle ske idag igen, givet dagens nivåer, så skulle fortfarande avkastningen bli positiv för Lendifys investerare. Men självklart skulle den inte bli lika hög som den är idag.

Dessutom får vi inte glömma bort kreditförlustfonden. Det innebär enkelt förklarat att investerar man 100 000 SEK och upplever kreditförluster som gör att det återbetalas mindre än 100 000 SEK så täcker kreditförlustfonden upp mellanskillnaden.

 

Lendify vill hjälpa

Lendifys arbetar just nu med att underlätta för låntagare som upplever problem att betala sin skuld. Exempelvis kan det handla om att ge dessa en amorteringsfri månad för att hjälpa till vid tillfälliga likviditetsproblem. Utöver detta följer Lendify självklart också löpande utvecklingen av viruset och sitter i en unik sits för att kunna driva deras verksamhet vidare även om det sker under annorlunda förutsättningar (exempelvis jobbar samtliga anställda på distans).

Jag är jätteglad att ha fått den här informationen och precis som vanligt känner jag mig rätt trygg med min investering hos Lendify. Men självklart är ingen investering helt riskfri.

 

Avkastningen

När vi kikar på avkastningskurvan så är det knappast frågan om att vi kan se någon sättning till följd av Corona.

 

Få 500 kr extra

Jag är fantastiskt tacksam till alla som använt min länk när ni registrerar er hos Lendify. Glöm inte att även ni får 500 kr när ni investerat 20.000 kr om ni använder den länken. En extra liten direktavkastning helt enkelt 🙂

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x