”Fårskallar” kanske man säger? Ja, egentligen är det väl dumt att jämföra sig med djur. Antar att någon djurpartist läser detta och sätter gröten i fel strupe.

Men det är inte poängen. Det jag vill komma till är att vi alla är gröna likt en scoutdress när vi börjar med våra investeringar. Här ser ni ett av mina misstag…

Att köpa på rekommendation

Ibland när jag har tråkigt kan jag roa mig med att titta över gamla köp och minnas tillbaka. Kalla mig fantasilös eller trist, men faktum är att det är rätt lärorikt.

Ett av dagens fynd var SKF (länk till bolaget hos Avanza) som jag ägt för länge sedan. Skrattade för mig själv när jag tänkte tillbaka på detta köp.

Om ni kikar på bilden ovan så har jag varit sjukt bra på att pricka absoluta toppen i alla fall. Det kanske jag till och med borde få någon form av pris för?

När jag köpte SKF hade jag precis läst en artikel om köpvärda aktier hos Placera. Sedan tog det väl 1-2 minuter innan jag tryckt på avtryckaren. Köpte 1 aktie och betalade ca 60 kr i courtage. Mer om det kan du läsa här.

 

Att inte följa regler

Skulle vilja belysa de regler jag Inte följde som jag idag följer noga.

  • Veta vad du investerar i – minns att jag många gånger kikade i min portfölj och ställde mig frågan ”Hmmm, vad var det nu SKF håller på med egentligen?”. Det kändes sådär…
  • Investera på lång sikt – jag valde att sälja bolaget efter ett tag, helt utan anledning. Å andra sidan borde jag aldrig köpt då hela bolaget var ett enormt frågetecken för mig.
  • Köp kontinuerligt, och mer vid nergång – efter köpet såg jag kursen falla och falla men passade aldrig på att handla mer för att snitta ner mig. Hade jag trott på bolaget så hade jag nog gjort så. I stället såg jag de röda siffrorna; röda siffror som jagade mig om nätterna.

Däremot kan man väl säga att jag gjorde något rätt i alla fall, fast som ändå blev fel. Jag sålde ju inte av mitt innehav vid nergång och fick därigenom tillbaka mycket av det jag investerat när aktien sedan vände upp. Däremot var det egentligen fel då jag inte hade en aning om vad jag investerade i.

 

Att hästköpa aktier

”Att hästköpa aktier” är nog mitt egna uttryck och inget du säkert kommer att läsa mer av där ute. Tycker att det är ett rätt bra uttryck som beskriver mitt beteende ovan.

Hästar (i alla fall vildhästar) tenderar att vilja röra sig i flock. När väl någon traskar iväg för att börja beta vid ett ställe hänger oftast andra efter. Om sedan en varg hörs yla i fjärran så blir oftast flocken rädda och springer ifrån sitt bete. Oftast är det svårt att stanna kvar på den fina betesplatsen och beta av det godaste när väl faran kommer hörs.

Lite såhär tenderar många att göra inom aktievärlden också. Du hör någon som ropar guld och så går du dit och börjar gräva. När då majoriteten inte direkt hittar guld så försvinner de flesta och oftast du också. Men vem vet? De som stannar kvar kanske till slut hittar guldet i gruvan.

Hursomhelst är det nog bara att inse att vi alla tvingas sätta på oss hästmasken när vi börjar. För fel kommer att uppstå och det är av dessa vi blir bättre investerare!

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x