Som många av mina läsare vet så brinner jag för att grotta ner mig i bolagens nyckeltal och historik för att hitta guldkornen. Det tar tid, men så är det också min hobby. Om du inte vill lägga ner timtal på att läsa bolagens årsredovisningar men samtidigt få ta dina pengar att växa så kan Fundler vara ett strålande alternativ.

* Observera att det här inlägget är ett samarbete med Fundler *

Fram tills för inte allt för länge sedan så har det primärt funnits två alternativ när det kommer till att förvalta sitt kapital. Antingen att man gör det själv på en billig plattform så som Avanza eller Nordnet eller att  man går till en rådgivare som oftast kostar med än det smakar.

Båda alternativen har sina för och nackdelar. Visst är det trevligt att nätmäklarna är billiga men det kräver samtidigt ett stort intresse och framför allt att man har tid att följa sina placeringar. Av någon paradoxal anledning så är det oftast när man är på semestern eller är upptagen med annat som börsen dippar eller dylikt.

Å andra sidan är det skönt att ha någon som är expert inom området och får betalt för att sitta heltid och bevaka ens placeringar men då gäller det verkligen att hitta någon som inte kostar mer än vad det smakar och då brukar oftast kraven på förmögenhet vara väldigt hög.

På sistone har fler och fler så kallade robotrådgivare dykt upp i Sverige och jag har följt dem ett tag för att se vart det hela landar. Det fina med en fondrobot är att den kombinerar ihop många av de positiva punkterna från både nätmäklardelen och rådgivningsdelen utan att dras med allt för många av de negativa. 

Vad är Fundler?

{

”Fundler är byggt för dig som vill ha ett riktigt bra och prisvärt sparande, eller som bara önskar att ’någon annan’ kunde ta hand om det här åt dig.”

Ulf Ahrner
Medgrundare & VD

För att sammanfatta Fundler så skulle man kunna säga att det är en tjänst som väljer ut billiga fonder till dig och sköter ditt sparande helt automatiskt. Det enda du behöver göra är att välja din risknivå, ditt sparmål samt hur mycket du vill spara varje månad.

Fundlers strategi bygger på 3 stycken ledord

  • Tryggt – omfattas av insättningsgaranti
  • Enkelt – Du blir rekommenderad de bästa fonderna enligt en pålitlig strategi
  • Snabbt – du ska få tid över till annat. Inga krångliga personliga möten eller timtals läsning av bolagens årsrapporter.

%

Låg avgift

Antal kunder

Bra betyg

Fonder med låg avgift

Fundler har en strategi som jag gillar, nämligen att de väljer fonder som har en väldigt låg förvaltningsavgift. Den underliggande fondavgiften ligger i intervallet 0,16% – 0,24%.Det här innebär alltså att den totala avgiften pendlar mellan 0,65% – 0,73%.

Så kommer man igång?

Som ni redan vet gillar jag framförallt enkelhet. Jag har genom min blogg visat hur man kan gå från 1 kr till snart 1 miljon utan avancerad utbildning eller ett IQ på över 200. 

Fundler gör egentligen din resa ännu enklare då du helt och håller slipper känna till det knepiga fikonspråk som råder på börsen. Det känns verkligen som tiden med en personlig rådgivare är förbi.

De drygt 36.000 som testat Fundler har kommit igång med 3 enkla steg:

Ladda ned appen

Du laddar ner appen gratis till iOS eller Android

Välj sparhorisont

I steg 2 svarar du på några enkla frågor som avgör din sparinriktning. Självklart kan du välja att byta denna själv. Här är din sparhorisont avgörande; vill du t.ex. spara på 5 års sikt eller 10-20 års sikt? 

Granska och Signera

Efter det att du signerat kommer appen rekommendera en fondportfölj utifrån din sparprofil

Helt oberoende – en fördel

Många av oss (inklusive jag själv) har under något tillfälle fått tips och idéer från vår kära bank när det kommer till att investera. Ett exempel var när jag fick ett sparande med hela 17% i avgift.

Efter den händelsen har jag blivit mer mån om att välja oberoende aktörer. Fundler är faktiskt helt oberoende och därigenom är deras urval mycket större än via t.ex. en svensk storbank.

Då Fundler är oberoende är det endast tillåtet för dem att ta betalt direkt från spararna – därigenom skippas mellanhänder. 

Om en fond ger provision så går provisionen dessutom rakt in på ditt konto och återinvesteras i fonden för bästa ränta-på-ränta effekten. Det finns exempel där nätmäklare eller försäkringsbolag behåller provisionen själv och då blir det oftast dyrare för dig. 

 

Mitt samtal med Fundler

Som jag nämnt väldigt många gånger tidigare så är det viktigt för mig själv att få en personlig kontakt med människorna bakom den aktör som jag låter investera mina surt förvärvade pengar.

Sagt och gjort fick jag kontakt med Jacob på Fundler och efter vårt samtal på drygt 1 timme kan jag bara konstatera att bolaget skiner positivism och framtidstro. Man har galet många spännande saker i sin pipe och chansen är nog riktigt stor att Fundler fortsätter vara en konkurrenskraftig spelare på marknaden.

Under samtalet frågade jag om det fanns möjlighet att se en exempelportfölj och hur den kan se ut. Det vill säga vilka fonder som ingår samt hur spridningen ser ut. Jag själv investerar på riktigt lång sikt. Via Fundlers nya site kan du se vilka portföljer som finns att tillgå och välja en som passar bra in med din tidshorisont.

 

Observera

Tänk på att aktieinvesteringar alltid är starkt kopplad till ett stort risktagande. Satsa därför aldrig pengar som du inte har råd att förlora. Bloggen Kronan till Miljonen rekommenderar aldrig dig till att köpa någon form av värdepapper, gör alltid din egna analys innan en investering. Med det sagt vill jag påminna om att börsen över tid historiskt sett har slagit alla andra tillgångsslag.

 

0 0 vote
Article Rating
20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x