På tisdagen anhölls Ilija Batljan för marknadsmissbruksbrott. Ilija är VD i SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) och aktien fullkomligt störtdök efter nyheten. När vi hör SBB tänker vi automatiskt på Ilija och många menar att personen bakom är mer känd än det faktiska bolaget. Frågan många ställer sig är om det här är ett köpläge?

När jag skriver det här är det fortfarande oklart vad den här skandalen faktiskt handlar om. Det behöver nödvändigtvis inte röra sig kring SBB och SBB själva säger sig inget veta. EBM (Ekobrottsmyndigheten) hänvisar till förundersökningssektretess.

Den 15:e november 2019 lade SBB ett bud på Hemfosa. Budet låg på 126 kr per stamaktie och var då 23% högre än rådande kurs, med andra ord en premie. I ärlighetens namn ställdes aktieägarna i Hemfosa inför en karusell av olika val. Rätt komplext. Därför skrev jag inlägget –  Hemfosa uppköp SBB – på ren svenska

Jag vill här inflika att jag aldrig ägt något vare sig i SBB eller Hemfosa.

Mycket verkar peka mot att det rör sig om insiderbrott i anslutning till det här budet. Enligt en artikel jag läst på DI inkom anmälningar till EBM kort efter budet på Hemfosa. Vem som ligger bakom de här anmälningarna vet vi inte då de är belagda med sekretess.

Enligt Ilija Batljans försvarsadvokat förnekas alla anklagelser till brott.

 

Finns det köpläge?

SBB är ett bolag som jag hört väldigt mycket om på senare tid. Det kanske inte är så konstigt heller. Ilija har förmodligen deltagit i alla poddar jag nuförtiden lyssnar på. Ibland funderar jag om han suttit mer i en poddstudio än på kontoret. Det är inte heller så att han snålar med goda kommentarer och beröm till SBB.

Jag har på sätt och vis gillat avsnitten rörande SBB och här är det jag tycker var bäst:

 

SBB har ingen lång historik. I mars 2016 grundade Ilija bolaget med visionen att bygga upp det bästa nordiska fastighetsbolaget för bostäder och samhällsfastigheter (tänk polis, skolor, äldreboenden etc).

Tidigare tog jag upp Castellum där jag nämnde att man inte växer allt för kraftigt utan fokuserar mycket på utdelning och höjd utdelning. Till skillnad mot Castellum så har SBB vuxit galet mycket de senaste åren. 2018 var marknadsvärdet för fastigheterna lite drygt 25 000 Mkr och i slutet av 2019 var det drygt 79 000 Mkr, enligt bolagets årsrapport för helåret 2019.

SBBs stamaktie genererar en utdelning på 0,6 kr/aktie, uppdelat vid 4 olika tillfällen. Räknat på 0,6 kr/aktie blir direktavkastningen på dagens kurs ca 3,75%. SBB har också en preferensaktie och en D aktie som också har kvartalsvis utdelning.

Utdelningen höjdes från 0.2 kr tidigare år. En rätt rejäl höjning med andra ord.

Jag kan tycka att det finns något attraktivt i samhällsfastigheter. Via SBB får du dessutom rätt mycket inom Vård- och Omsorg där en åldrande befolkning kan generera ett ökat framtida behov av mer utrymme.

EDIT! Nu när jag skrev sista raden plingade det till i telefonen och jag fick nyheten att Ilija frigivits men att misstankarna kvarstår. Aktien flyger uppåt. Där ser vi hur fort det kan gå 🙂

Jag gjorde så att jag sålde av det jag hade kvar i Saltängen Property Invest och tog in SBB D i portföljen i stället. Direktavkastningen för D aktien ligger på drygt 8% men som vanligt får vi troligtvis inte ta del av utdelningshöjningar när det kommer till preferensaktier och D-aktier.

33
0
Kommentera gärna :)x
()
x