SBB har lagt bud på Hemfosa, vilket betyder att du som äger Hemfosa troligtvis inte kommer äga dem efter nyår. Jag har fått en fråga kring detta då erbjudandet kan ses som rätt krångligt och det kan vara svårt att veta vad man ska göra. Här sammanfattar jag det jag själv vet om vad som troligtvis blir Hemfosas exit på börsen.

 

Jämförelser mellan aktierna i spel

SBB B

Kurs: 23,5
Utdelning / aktie: 0,25 kr
Direktavkastning: 1,06%

SBB D (relativt likt en preferensaktie)

Kurs: 33,9
Utdelning / aktie: 2 kr (0,5 kr per kvartal)
Direktavkastning: 5,8%

Hemfosa

Kurs: 118 kr
Utdelning/aktier: 2,4
Direktavkastning: 2,03%

Hemfosa Pref

Kurs: 189 kr
Utdelning/aktie:  10 kr
Direktavkastning: 5,29%

 

SBB lägger bud på Hemfosa

Grundtesen är att SBB lägger ett mångmiljardbud på Hemfosa. Äger du sedan tidigare aktier i Hemfosa så kan du redan nu svara hur du som aktieägare vill göra.

Det SBB vill ge är 126 kr per stamaktie i Hemfosa. Det motsvarade en premie på ca 23% när budet kom ut. Får jag säga vad jag tycker är det en rätt fin premie ändå, men smakar det ska det också kosta.

ILIJA BATLJAN, VD SBB

Ilija Batljan, vd och grundare av SBB, tycker givetvis att budet kommer skapa enormt fin potential för SBB och dess aktieägare:

”Vi tycker att erbjudandet innebär en möjlighet för de befintliga aktieägarna i Hemfosa att realisera värde samtidigt som de behåller en exponering mot utvecklingen av den gemensamma organisationen och realiseringen av synergier”, säger han i en kommentar.

Men även Hemfosa själva tycks se positivt på detta:

”Jag grundade Hemfosa för 10 år sedan och ser positivt på de möjligheter som skapas genom en sammanslagning med SBB. Tillsammans bildas nu Nordens största aktör inom samhällsfastigheter och jag ser fram mot att fortsätta som aktieägare i det sammanslagna bolaget”, säger Jens Engwall.

Styrelsen för Hemfosa rekommenderar enhälligt att Hemfosas aktieägare accepterar budet.

 

Du som aktieägare i Hemfosa har val att göra

Till största sannolikhet kommer det här budet gå igenom och du som aktieägare i Hemfosa har nu ett val framför dig. Det viktigaste du måste fråga dig är:

”Vill jag långsiktigt äga SBB?”

SBB har varit aggressiva och tagit rejält med mark ute på fastighetsmarknaden. Det har visat sig varit en vinnande strategi och SBB har belönats. Nu gör man ytterligare ett fint val tycker jag och du måste själv fundera över om bolaget kommer fortsätta prestera väl. Som utdelningsinvesterare har jag hört att många tycker att utdelningen inte är så attraktiv.

Något man bör komma ihåg är att budet är en kombination av såväl aktier och kontanter. Det gör det hela lite lurigare.

Grunden i erbjudandet är att du får 55% aktier och 45% kontanter – detta är det så kallade grunderbjudandet.

Exempel om du har 1000 aktier i Hemfosa

Har du 1000 aktier i Hemfosa så kommer 550 av dessa bli omvandlade till SBB B där du får 5,5 stycken för 1 Hemfosa. Du kommer alltså få 3 025 aktier i SBB B (5,5 * 550).

Resterande 450 aktier kommer du få 120 kr styck för. 54 000 kr med andra ord (450 * 120).

 

Liknande med preferensaktier

Har du Hemfosa Preferensaktie gäller liknande som ovan. Där kommer du dock få SBB D (snarlik en preferensaktie). Samma gäller här – 55% aktier, 45% kontakter. Dock får du 5,6 aktier i SBB D för varje Hemfosa samt 195 kr i kontant för de aktier som blir inlösta till cash.

 

Mix & Match

För att göra det lite krångligare finns det ytterligare ett alternativ som heter Mix & Match. Jag hittade ett exempel som jag tycker beskriver dina 4 val rätt bra

 

Tänk dig att du har 25 Preferensaktier i Hemfosa

Alternativ 1 – Avstå Mix & Match

Då gäller grunderbjudandet, d.v.s. det jag beskrev längre upp

25 * 0,55 * 5,6 = 77 st SBB D
25 * 0,45 * 195 = 2193,75 kr

 

Alternativ 2 – Kontant

Nu cashar vi in! Länge leve likvider!

25 * 195 = 4 875 kr

 

Alternativ 3 – Mix& Match ”aktiealternativet”

Du vill ha mer aktier och mindre kontant

Du får minst 77 aktier och max 2193,75 kr (se alternativt 1)

 

Alternativ 4 – Mix& Match ”kontantalternativet”

Du vill ha mindre aktier och förhoppningsvis mer kontanter

Som alternativ 3, fast tvärt om.

 

Grejen med både alternativ 3 och 4 är att du idag inte vet vad du kommer få. Allt detta pågår som jag förstått det till den 20:e december och den 3:e januari 2020 sker utbetalningen.

 

Vilken av alternativen ska jag välja?

Vilket alternativ du ska välja måste du själv fundera över. Jag äger inte Hemfosa men jag skulle nog själv valt Alternativ 2 och investerat i något som jag känner mig bekväm i. Men det är svårt. Kanske hade jag tänkt annorlunda om jag haft mycket mer insikt i SBB också.

För min egen del är SBB’s direktavkastning inte attraktiv. Jag ser gärna lite mer här och investerar hellre i bolag som Castellum där jag i alla fall får drygt 3%.

 

Är det någon av er som äger Hemfosa. Vad är er syn på detta? Vad kommer ni göra? Framförallt, vad har jag missat?

 

31
0
Kommentera gärna :)x
()
x