Våran är i antågande och med det kommer i regel tiden då jag gör en vårstädning av min portfölj. Det här är en karamell som jag sugit länge på, men faktum är att jag hädan efter enbart är beredd att äga aktier i svenska bolag. Här får du reda på varför.

Jag vet, det kanske låter som en stor grej att sälja av utländska innehav, speciellt med tanke på att jag oftast äger bolagen under väldigt lång tid. Men låt mig förklara varför innan ni dömer ut beslutet:

1 Ingen lust att läsa rapporterna längre

Tyvärr är det så att majoriteten av bolagen på andra sidan Atlanten levererar rapporter som är både tråkiga och jobbiga att läsa. Vi i Sverige har tur att rapporterna är grafiskt attraherande och lättöverskådliga. Låt oss utnyttja det till max.

På senare tid att jag dragit mig från att läsa utländska rapporter. Samtidigt har jag ser fram emot att läsa svenska. När det kommer till utlandet brukar jag bara läsa sammanfattningarna på SeekingAlpha.

 

2 Källskatten äter upp ränta-på-ränta

Du betalar minst 15% i skatt på dina utländska utdelningar, s.k. källskatt. Jag vet att du får tillbaka majoriteten av denna inom 3 år om du valt rätt konto. Dock är det 3 år där pengarna ligger helt utan arbete, och ni som flitiga läsare vet vad jag tycker om det.

 

3 Courtaget

Jag behöver kanske inte orda mycket om detta. Både courtage och spread (valutaväxling) är dyrare när du handlar i utlandet. Kikar du på mina sammanställningar över courtage kan man se att det blir rätt mycket pengar.

 

4 Stötta Sverige, i alla tider!

När det är så sjukt oroligt bland våra bolag så tänker jag att det är positivt om jag väljer att fånga upp aktier som andra vill sälja.

Sverige är ett starkt land och vi kommer att komma tillbaka. Men då gäller det att vi vågar lita på det och vågar vara långsiktiga. De svenska bolagen behöver oss aktieägare, minst lika mycket som vi behöver bolagen i fråga.

 

5 Det är för mycket jidder där borta

Jag är galet less på alla de stora förändringar som radikalt sker i bland annat USA. Är det inte läkemedelspriser som justeras rejält så är det stora skatteförändringar som slår hårt på vissa sektorer.

Hade vi i Sverige haft president så hade det nog sett ut likadant hos oss skulle jag tro. Nu har vi bara tomtar som statsministrar vars jobb bland annat går ut på att uppmana barn att inte tigga godis av grannar nu under påsken.

 

6 Jag vill inte stötta sättet man jobbar på

Det här är väl främst ett problem i USA. Där är det många arbetstagare som vaknar upp och sätter sig i bilen för att köra till jobbet varje dag. På vägen dit drar man en Drive-through hos McDonalds för att inhandla frukost. Sedan kör man ner i garaget under sin arbetsplats och tar hissen upp till sitt kontor.

När lunchtiden kommer så är det många bolag som levererar maten till de anställda på själva arbetsplatsen, oftast i form av lunch-vagnar som rullas genom korridorerna. Det gör att man slipper röra sig ur fläcken. Då dagen slutar drar man ytterligare en Drive-through via Donken för att handla middagen och äter denna hemma tillsammans med en riktigt dålig TV-serie.

I Sverige är det väldigt många bolag som värnar mycket mer om hälsan för de anställda. Sådana bolag vill jag stötta och äga!

24 Funny Memes About Being Out Of Shape

 

Spoiler alert!

För er som ännu inte förstått det så är det här ett aprilskämt. Punkt 1, 2 och 3 ligger det förvisso något bakom men 4, 5 och 6 är inget jag bryr mig om utan något jag bara kommit på. 

Det blir alltså att ha kvar min utländska portfölj och just nu är mitt fokus att tanka mer Realty Income och 3M. Trevlig april på er! 🙂

0 0 vote
Article Rating
44
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x