Som många vet har jag rätt många bolag i portföljen. Egentligen har jag aldrig sett det som ett hinder och utdelningarna fortsätter att trilla in på löpande band vecka för vecka. Idag har ett nytt bolag trätt in i portföljen.

Egentligen är det inget nytt bolag, då jag sedan tidigare ägt preferensaktien. Nu förstår många att det är Akelius D som inlägget handlar om. Ni kanske minns att jag skrev lite om mina tankar kring Akelius i det här inlägget?

Precis som vanligt är det en stor chansning när det kommer till att avgöra hur en introduktion kommer gå initialt. För EQTs del blev det en riktigt fin framgångssaga vid börsöppning men för Akelius sjönk kursen. Under fredagen föll kursen med 3% från teckningskursen.

Det många inte tänker på är att Akelius D handlas i Euro trots att det är ett svenskt bolag. Däremot är det inte 1 Euro i minsta courtage utan snarare 1 krona precis som för andra Svenska aktier. Det kan du se om du testar att lägga en order hos Avanza:

Dock tillkommer som vanligt en valutaväxlingsavgift (spred) när du köper och säljer Akelius D. Denna valutaväxling tillkommer även när du får utdelningen varje kvartal.

EDIT! Även om det ser ut att det tillkommer valutaväxling så har jag fått info om att det inte ska dras. Kollar på detta och återkommer!

Min tes är att att Akelius Pref så småningom kommer lösas in och då är jag stolt ägare av Akelius D under en lång tid framöver.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x