Just den här siffran ”SEK sedan köp” (20 501 i bilden nedan) som visas hos Avanza på startsidan har jag förstått orsakat mycket förvirring för många. Somliga anser att utdelningen är inkluderad, andra anser att det enbart är den avkastningen från nuvarande värdepapper som visas medan övriga tror att även historiska värden visas.

Jag frågade faktiskt Avanza om det här nyligen och de gav som svar:

Måttet avkastning tar endast hänsyn till de värdepapper som finns i din portfölj just idag och ej historiska värdepapper.

…och det stämmer faktiskt. Äger du en aktie i ett bolag som står helt stilla under ett helt år, men som du får 5 kr i utdelning från, så kommer ”Avkastningen” fortfarande visa 0 kr. Dessutom visas inte den vist du tagit del av om du t.ex. sålt aktier med vinst.

Skulle du exempelvis sälja allt i ett bolag som avkastat +1000 kr under året så kommer denna vinst försvinna från din avkastningssiffra. Det lade jag märke till när jag sålde hälften av mitt innehav i ParadoxVarför är det då så att många lägger så pass stor vikt i denna siffra?

Trots allt känns det härligt att se den här fina blåa siffran på något vis, även om den egentligen inte är särskilt betydande. Som ni vet säljer jag sällan aktier och därigenom kanske denna siffra är lite mer intressant för mig. Men rent krasst, har du gjort en vinst på 1.000.000 kr och säljer alla aktier kommer denna visa 0 kr….

Känns i alla fall som en lite milstolpe att trampa över 20.000 kr gränsen och det jag kan konstatera är att tusenlapparna verkligen svänger snabbt när man börjar komma upp i en allt högre summa. Det här är dessutom nytt ATH (All Time High) för mig!

Mitt tips för idag är i alla fall att inte stirra er blind på just denna siffra när det kommer till ert aktiesparande.

 

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x