Under veckan som gått gick ett av mina innehav över 100 000 kr för första gången någonsin. Det här är givetvis en stor milstolpe och ett mål jag har haft under många år. Den här milstolpen för mig också till en tanke jag hade om mina portföljinnehav för ett par år sedan.

Självklart Investor

Föga förvånande är det att Investor i veckan blev det bolag som slog över 100k gränsen. Det här investmentbolaget har länge varit rotad i min portfölj och under senaste året varit stadig 1:a:

Innehavet jagas dock av Svolder som är betydligt nyare i min portfölj.

Alla mina köp i Investor. Då jag bytte Investor A mot B en gång så syns inte köpen jag gjorde mellan de 2 tidpunkterna

 

Sist Investor släppte rapport så presenterade man ett substansvärde på 831 kr/aktie. Efter deras 4:1 aktiesplit blir det här 207,75 kr/aktie. Idag handlas Investor A till ca 194 kr så vi får alltså en liten rabatt på 6,6%. Det kanske låter trevligt då de flesta andra investmentbolag handlas till stor premie men historiskt har ändå Investor handlats till 17-18% rabatt.

Den stora våg av alla som vill in i investmentbolagen skrämmer mig lite. Själv köper jag betydligt mindre nu men givetvis säljer jag inget. Men sedan var det väl någon som sa att ser du en bubbla så ska du springa mot den och inte bort från den. Buffett följde däremot inte den filosofin:

 

Inspirerande är också att se hur utdelningen vuxit genom åren för Investor. Här får du ändå nästan 2% i direktavkastning. Det kan jämföras med Svolders 0,91% eller Lundbergs 0,63%.

 

 

Min tanke kring portföljen

Tidigare hade jag en rätt konstig tanke att jag aldrig skulle låta något innehav överstiga 100 000 kr. Eller rättare sagt skulle jag aldrig fylla på något mer ifall bolaget låg över den gränsen. Det skulle då innebära att jag fokuserar mer på bolagen som har en mindre andel i portföljen.

Idag har jag 35 bolag (som jag tänkt ha kvar) och det skulle då innebära 3,5 miljoner kr om alla uppnådde 100k. Tänker vi så skulle det räcka rätt väl för mig att bli ekonomisk fri då jag tidigare räknat på 2 608 320 kr.

Läsarfråga: investera i +30 olika bolag?

Men det var länge sedan jag hade den tanken. Numer trivs jag snarare med planen att låta de 10 bolag jag gillar mest utgöra den största delen men samtidigt ha fler bolag i kölvattnet som pumpar in utdelning åt mig.

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x