Den här frågan handlar om varför jag har så vansinnigt många bolag i portföljen. Skulle jag kanske gynnas av att dra ner antalet bolag till hälften i stället för att sitta kvar på mina 30 spelpjäser?

Fråga

Jag har börjat att ta tag i mitt sparande och vill nu börja skapa en utdelningsportfölj för mig själv. Jag har inte så mycket att börja med (omkring 100k sparat) men det är ändå något. Jag har läst på några av  dina innehav i 2020 portföljen för att få ett ”hum” om bra investeringar och vill såklart skapa en liknande utveckling som dig men ändå hålla den defensiv.

Min fråga är egentligen hur mycket en skall fördela och diversifiera sig som nybörjare till en ”utdelnings-pengamaskin”? Att ha +30 bolag skulle för mig bli en liten bit i varje bolag som investering (utgår från 100k). Visserligen har jag förstått att det fördelar risken men kommer jag få samma utdelning när jag till en början fördelar alla bolag lika?

Är detta egentligen bara ett första steg tills dess att en börjar få portföljen i rullning och en återinvesterar samt sparar månatligen i portföljen?

 

Svar

Stort tack för din fråga 🙂

Det i särklass mest frekventa argumentet till att begränsa sina innehav i portföljen är troligtvis:

“Varför äga 100 bolag, när jag kan välja ut dom 5 allra bästa och enbart äga dessa?`”

Att äga färre bolag i portföljen gör att du behöver ha ett mindre antal bolag som går riktigt bra för att din avkastning ska bli fantastisk. Men självklart finns det också negativa aspekter med det tänket.

Det är helt klart så att din bild av hur ett bolag kommer utvecklas skiljer sig från verkligheten och hur Mr. Market tänker. Sedan kan det dyka upp kusliga nyheter som gör att ett bolag du trott på inte alls är detsamma när den faktiska ridån går upp. Har du då enbart 5 bolag i portföljen kommer detta påverka din ekonomi hårt.

Ett exempel när det kommer till många bolag är den välkände Peter Lynch som vid ett tillfälle hade hela 1400 bolag i portföljen. Lynch har presterat otroligt bra som investerare och ses än idag som en av de främsta inom området. Han lyckades, trots extremt många bolag.

1400 bolag alltså? Ja det är lite att bita i 😛

Hur många bolag ska man starta med?

Jag ska verkligen inte försöka sopa hemligheter under mattan. Själv trivs jag väldigt väl med att hela tiden få utdelningar tillbaka in i portföljen. Givetvis är utdelningar inte allt, men lyckan då hundralappar trillar in betyder extremt mycket för mig. Fler utdelningsbolag betyder således fler utdelningar.

Att från början gå med tanken att hitta alla dina perfekta bolag är nog ingen bra idé. Din vision och strategi kommer troligtvis förändras med tiden och att då låta dyrbar investeringstid gå till spillo bara för att du inte har den “perfekta” portföljen tror jag är fel.

Har du 100k och inte exakt vet hur många eller vilka bolag du ska investera i så är nog det bästa att investera 20k varje månad i klassiska investmentbolag. Här kan du t.ex. välja Investor, Latour, Kinnevik, Svolder, Industrivärden (fler alternativ hittar du här). Du kan även ta in en Global Indexfond (min favorit, DNB Global Indeks) samt kanske en liten del i en TIN ny teknik.

Med tiden kan du sedan månadsspara/byta ut till aktier som ger bättre utdelningar allt eftersom du hittar de alternativ som passar dig bäst. Här har alla givetvis olika strategier, men min utdelningsstrategi förklarar jag här.

 

Kort om min fördelning

Som du säkert sett har alla bolag i min portölj inte samma vikt. Jag gillar att doppa tån i olika bolag och inte gå all-in direkt. Vissa bolag som jag valt att gå in i har jag sedan sålt för att jag tänkt om i ett senare skede.

Det gör att många nya bolag inte har lika stor vikt som de jag ägt flera år. Samtidigt finns det exempel på nya bolag som snabbt nått rätt stor vikt. Kindred, JM och Holmen är 3 sådana exempel. Här har jag tyckt att marknadens bild av bolaget inte är rätt när man värderat ner aktien kraftigt. Jag har då köpt på mig rätt rejält och när kursen sedan stigit har det blivit dubbel effekt.

Att ha lika vikt i alla bolag är inget som driver mig. Däremot ser jag gärna att mina topp 10 bolag i portföljen ungefär har samma vikt.

3.5 6 votes
Article Rating
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x