Aktien i Latour har i år haft en totalavkastning på -48,9%  jämfört med SIXRX som sjunkit med 30,5%. Samtidigt är substansvärdet i Latour ”enbart” ner 30,5%, alltså samma som SIXRX. Jag har tagit tillfället i akt och köpt mer Latour.

Mina historiska köp i Latour

 

Idag rapporterade investmentbolaget Latour sina siffror för det tredje kvartalet. Substansvärdet landade på 148 kr/aktie samtidigt som börskursen i slutet av perioden var 186 kr. Vi ser alltså fortfarande en premie och inte rabatt.

Samtidigt är det många inklusive jag som kan betala en premie för bolaget. Särskilt då de underliggande bolagen i Latour verkligen fått sig en fet höger (se längre ner). Via Latour får du inte bara börsnoterade bolag såsom Alimak (hissar) och Tomra (pantmaskiner) utan även en helägd rörelse som annars är svår att komma in i.

Substansvärdet jämfört med aktiekursen har verkligen svängt upp och ner med tiden

Aktierna till bolagen som du får via Latour har som sagt straffats väldigt hårt. Ta exempelvis Troax med sina nätväggar för industrilokaler. Kursen där är ner hela 63% i år. Här är några fler exempel:

Bolag % i år
Troax -63%
Ctek -61%
Sweco -50%
HMS -47%
Tomra -45%
Alimak Group -40%
Fagerhult -34%
Securitas -30%
Nederman -29%
Assa Abloy -17%

I det börsläge som nu uppstått så har Latour inte vilat på hanen direkt:

Under första kvartalet förvärvade Latour Industries italienska Esse-Ti S.R.L, Bemsiq förvärvade tyska Consens GmbH, Hultafors förvärvade
svenska Telesteps och Caljan förvärvade österrikiska PHS Logistiktechnik. Avyttringen av Neuffer Fenster + Türen GmbH slutfördes i januari.
Under andra kvartalet förvärvade Swegon schweiziska Barcol-Air.

Det är en hel del av dessa förvärv som jag inte har någon koll på då jag inte dykt ner i casen. Men det här är väl också lite charmen med investmentbolag att du ska lita på att rätt investeringsbeslut fattas. Du slipper helt enkelt ägna 8 timmar om dagen för att analysera case.

När det kommer till investmentbolag så hittar du oftast en stark familj bakom dessa. Investor kopplas ihop med Wallenbergsfären, Kinnevik med Stenbecks imperium och Ratos med Söderbergfamiljen, för att nämna några. I Latour är det familjen Douglas som härjar och här har vi ett starkt ägande.

Familjen Douglas äger drygt 75% av Latour och kontrollerar drygt 78% av rösterna, vilket värderas till drygt 87 miljarder kr. Dessutom äger pappa Douglas även aktier för cirka en miljard kr i Investor (enligt Holdings).

 

Tid är nyckeln

Aktien i Latour har som sagt brakat genom golvet och är ner nästan 50% på sin topp. Trots det har investmentbolaget varit en lysande investering på väldigt lång sikt. Det är sådana typer av investeringar jag gillar bäst, där du knappast behöver fundera särskilt mycket utan bara köpa och köpa månad för månad.

Investerade du 1982 så har du fått hela 455 447% på din investering bara genom att återinvestera utdelningen när denna trillat in årligen. Använder du min kalkylator så ser du att det blir 23% årligen i snitt.

Lek med tanken att du skulle investerat 1000 kr varje månad med en sådan avkastning i 40 år. Du startar med 0 kr och ökar aldrig ditt spsarande.

Hur många miljoner skulle du då vara uppe i?

Rätt svar:

226 257 909 kr

(ej justerat för inflation och ingen ISK skatt med i beräkningen)

Och ja, det är också väldigt mycket pengar…

 

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x