Aktien i Intrum backade rejält idag då vi nyligen fick reda på att bolagets största ägare, Nordic Capital, sålt en rejäl stek av sina aktier. Samtidigt såg Intrums VD tillfälle att fylla på sin egna portfölj med nya aktier. Ett fint dag av bolagets främste person kan jag tycka.

Nordic Capital sålde motsvarade 10 miljoner aktier där kursen blev satt till 272 kr. Det här var 6,7% lägre än tisdagens stängningskurs så det är inte konstigt att kursen i Intrum sjönk idag. Däremot sjönk kursen ännu mer under dagen men är i skrivande stund tillbaka till runt 272 kr.

Nordic Capital ägde nästan 50% av rösterna med drygt 57 miljoner aktier. I en kommentar i DI meddelar Andreas Näsvik, partner på Nordic Capital:

”Nordic Capital har ägt Intrum i sju år, vilket betyder att det är en bra tid att sälja av lite grann men vi kvarstår som absolut största ägare med marginal. Vi har sett ett stort intresse och tar chansen att bredda ägarbasen för att skapa goda möjligheter för aktien framöver”, säger han till Di.

Tydligen har intresset varit rätt stort till att ta över aktierna. Både existerande investerare men även många nya investerare både i Sverige och utomlands har ringt in intresse till detta. Vad jag vet har vi ännu inte fått reda på vilka som blir nya ägarna men kan tycka att det är positivt att ägandet sprids ut mer.

Den stora frågan är ju vad Nordic Capital kommer göra med resterande delar. I en kommentar svarar man på att man hade kunnat sälja mer men tror mycket på bolaget. Så i dagsläget har vi tyvärr ingen mer info även om det vore intressant att veta. Det finns alltid en anledning att frigöra kapital för andra investeringar.

 

Köpte mer

Även om jag sagt åt mig själv att inte handla så mycket mer Intrum nu så kunde jag inte låta bli idag 😛 Ibland blir det bara så. Intrum är trots allt mitt 6:e största bolag i Portföljen

Här och nu kan jag säga att Intrums VD handlade för liiiite mer än vad jag gjorde. Han köpte för 1,1 miljoner kr.

Intrums VD, Anders Engdahl

 

Inte presterat allt för bra

Tyvärr har Intrum de senaste 7 åren varit en dålig investering, vilket inte är trevligt att se. Jag tar 7 år som exempel då det var den tiden Nordic gick in. De senaste 15 åren har dock aktien presterat 17% i årlig totalavkastning. En siffra som jag skulle säga är väldigt fin.

Å andra sidan vet jag hur vissa aktier kan ligga i dvala länge innan marknaden får en annan syn. Det har jag varit med om i både Disney och Starbucks.

Vad som däremot är bra är att du, trots en modest aktiekurs, fått ta del av en strålande utdelningsökning. För 2020 var utdelningsandelen enbart 70% räknat på 12 kr/aktie i utdelning och det lämnar en hygglig marginal.

 

Intrum var det bolag som gav mig mest utdelning i 2020.

Vill du veta lite mer kring vad Intrum pysslar med så kan jag rekommendera det här inlägget.

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x