Och ja, när jag skriver ”större portföljförändring” så är det ett innehav som fått lämna och ett som fått komma med på redan. Allt är relativt antar jag, och för mig som sällan säljer så är det en stor förändring 🙂

Vad jag valt att göra är att sälja den post jag hade i Stora Enso och i stället slänga med Bilia i portföljen

Det här kanske låter motsägelsefullt, speciellt då jag tidigare uttryckt att jag vill äga mer inom skog. Som vanligt handlar det om att jag först vill doppa tån i ett bolag (alltså köpa in mig med mindre summa) för att få en bättre koll på bolaget. Det är först när jag äger ett bolag som jag på riktigt blir insatt. Så funkar jag åtminstone.

När Stora Enso senast rapporterade sitt Q4 så var det mycket riktigt väldigt skakigt. Styrelsen slaktar den ordinarie utdelningen, från 60 till 10 eurocent inför årsstämman i mars. Styrelsen ber också stämman om ett mandat att ge upp till 20 cent extra någon gång under året.

Det här är ett väldigt märkligt beteende, något som Ålandsbanken också skrev om.

Då jag läser min senaste analys av Stora Enso, samt det jag skrivit om Bilia tidigare så slår det mig att jag tycker Bilia känns mycket mer intressant i ett längre perspektiv. Dessutom anser jag att Holmen är ett så mycket bättre bolag än Stora Enso så varför ska jag ens äga?

Som du vet så är mitt mål att hitta de bästa utdelningsbolagen och äga dessa under en lång tid. Den resan är inte slut på långa vägar och det kommer alltid finnas mer att lära.

Den stora fördelen med att köpa Stora Enso idag är att sektorn i stort är rätt hårt pressad. Skogsbolag är gynnsamma i det läget då det oftast kommer tillfällen då de är extra fina att köpa. I likhet med andra skogsbolag plågas den finsk-svenska jätten av svag konsumentefterfrågan, särskilt inom segmenten förpackningar och sågade trävaror.

Min tanke är väl att skriva en större analys av Bilia då jag mest kikat på det här caset utanför bloggens kännedom.

Det vore väldigt trevligt att höra vad du tänker om det här valet. Äger du också Bilia idag?

 

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x