3M är det bolag som ligger i toppskiktet bland de utdelningskungar som finns där ute. Försäljningen föll i april, likså aktiekursen. Självklart ser jag till att avfyra lite torrt krut och tar in ytterligare aktier i bolaget.

Är du intresserad av att se vilka bolag som höjt utdelningen +50 år i rad rekommenderar jag listan över Dividend Kings

Jag läste nyligen en artikel om just 3M (MMM) på SeekingAlpha. Där fanns ett citat som jag skulle vilja dela med mig av:

{

“3M has the ability to weather this recession, it has weathered many in the past.”

Och till saken hör att det nog ligger otroligt mycket mer i det här citatet än vad du kan ana. Har bolaget höjt utdelningen så pass länge så har man gått igenom både kris x och kris y. Att kris z skulle stoppa frammarschen är relativt osannolikt.

3M handlas idag till en direktavkastning på 4,32%. Det är inte många bolag som höjt sin utdelning 63 år i rad och som har en direktavkastning >4%. Geniuine Parts Company är väl det enda jag kan komma på såhär på rak arm.

Direktavkastning: 4.32%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Antal år med höjd utdelning: 63 år

5-årig utdelningstillväxt: 10.99%

Utdelningsandel: 68%

 

Utdelning är aldrig självklar men jag skulle säga att 3M inte kommer skjuta upp sin utdelning likt många svenska bolag gjort. 3Ms utdelning kommer från kassaflödet och inte från faktisk vinst, varpå denna legat väldigt stabilt under många år.

Visst, det är sant att kassaflödet blivit lidande p.g.a. tappad försäljning samtidigt som utdelningen fortfarande ökat. 3M har däremot varit flitiga med att vidta andra åtgärder som att sänka kostnader och pausa deras återköpsprogram.

När vi kikar på vart försäljningen droppat så är det givetvis inom sektorer som industri, transport och elektronik. Hälsosektorn har gått mycket bättre än i vanliga fall, vilket i och för sig inte är konstigt då bolaget trycker ut munskydd på löpande band.

Det är nog rätt logiskt att tänka att det inte säljs lika mycket hörselskydd nu när folk inom industrin blir arbetslösa.

 

 

Jag köpte aktier för ca 3000 kr igår.

Självklart finns det oro, annars hade inte kursen sett ut såhär. Jag går i alla fall i tron att vi om några år kommer blicka tillbaka på det här ögonblicket och säga den klassiska: 

{

“Varför köpte jag inte mer!”

-Finanstwitter

0 0 vote
Article Rating
17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x