Aktien i Castellum är ner ytterligare 5% idag. Sett ur ett lite längre perspektiv är aktien nu under nivån som vi såg när pandemin satte skräck i marknaden. Det här är varför jag handlar Sveriges kanske bästa fastighetsbolag.

Om det är Sveriges bästa fastighetsbolag låter jag kanske vara osagt. Däremot kan jag sträcka mig så långt att Castellum troligtvis är Sveriges bästa utdelningsbolag.

Inget annat bolag har kunnat höja utdelningen 24 år i rad. Höjer man även nästa år, ja då blir Castellum Sveriges första utdelningsaristokrat. Räntehöjningar slår förvisso hårt på fastighetsbolagen, men enligt mig ska det mycket till för att
Castellum ska sänka utdelningen nästa år och snuvas på titeln.

Kanske blir inte räntehöjningen 10,1% som vi såg nu i år med tanke på den osäkerhet vi befinner oss i nu. Men någon typ av utdelningshöjning kommer det säkert bli ifall jag gjort min hemläxa. Faktum är att Castellum lyckats höja utdelningen med 11,4% i snitt sedan 1999.

 

Barclays kom idag med en sänkt riktkurs för Castellum Från 215 kr/aktie ner till hela 150 kr/aktie. Marknaden följde direkt med och värderade ner aktien.

Senast Castellum rapporterade sitt substansvärde så låg det på 259 kr/aktie. Aktiekursen låg där och då på ungefär samma nivå. Idag ligger kursen på 127 kr, vilket innebär en rabatt på typ 50%. Det är enbart 11 dagar till rapport och då kommer vi verkligen få svar på hur det går för Castellum. Självklart kan värdet på fastigheterna skruvats ner, men jag tror att aktiekursen skruvats ner betydligt mer.

Ibland kan man undra om styrelsen i Castellum har någon form av kristallkula i sitt bagage. Under några år har man successivt sänkt sin belåningsgrad. I det noll-ränte-klimat vi nu levt i har det lönat sig att vara aggressiv och belåna sig, men nu när vindarna vänder har Castellum gjort helt rätt.

Jag köper så mycket Castellum jag kan, och toppar av med lite annat som också gått dåligt.

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x